Actualitate

Conferință de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis – LIVE VIDEO

Publicat: 27 apr. 2021
Klaus Iohannis cu masca de protectie
Președintele României, Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă la ora 18:00

Marți, 27 aprilie 2021, în jurul orei 18, președintele României, Klaus Iohannis, susține o conferință de presă la Palatul Victoria.

„Ne mai despart doar câteva zile de cea mai mare sărbătoare a creștinătății. În noaptea de Înviere restricțiile de circulație vor fi ridicate, astfel încât toți cei care vor să participe la slujbe să o poată face. Sunt convins că Biserica se va organiza foarte bine, astfel încât să nu se expună nimeni. Dragi români, să fim parte a acestui efort și în noaptea de Înviere. Ce altă dovadă de i.ubire putem da de Palte decât grija față de ceilalți? Vaccinarea cât mai multor români înseamnă eliminarea restricțiilor și revenirea la normalitate. Nu suntem încă în punctul de a renunța complet la restricții. Trebuie să fim realiști și să nu ne amăgim singuri: pandemia nu a dispărut. Numărul celor care pierd zilnic lupta cu boala ne arată că se impune să rămânem la fel de vigilenți. Știu că este greu. Revenirea la normalitate e din ce în ce mai aproape vaccinarea e singura cale de a pune capăt pandemiei. Stă doar în puterea fiecăruia. Vă invit pe toți să vă vaccinați”, a declarat Klaus Iohannis.

Sesiune de întrebări:

Reporter: „Legea inițiată de Cătălin Rădulescu promulgată în 31 martie și prin care evazioniștii scapă de pedeapsă dacă achită prejudiciul. De ce ați promulgat-o și nu ați întors-o la Parlament?”

„Legea a trecut prin parlament, a fost sesizată CCR, care a spus că e constituțională și apoi a fost promulgată. Intervenție jurnalist: Legea a trecut de fostul Parlament. Iohannis: Acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coa,iției, poate să inițieze modificări. În momentul respectiv ciclul se încheiase”, a răspuns Klaus Iohannis.

În momentul în care a fost întrebat despre conflictul cu Rusia, președintele României a răspuns următoarele:

„Evident că situația rămâne tensionată, e nevoie de foarte multă implicare. România va face în continuare la NATO și UE pentru a crește reziliența la NATO. E imposibil de spus ce va face Rusia în continuare. Știm că se pregătește un mare exercițiu militar pentru toamnă. Cu toții sperăm detensionarea situației în zona Mării Negre”, a declarat Klaus Iohannis.

Reporter: „Când se va putea reveni în totalitate la normalitate?”

„Depinde de felul în care oamenii vor merge la vaccinare. În scurt timp vom avea suficiente doze pentru oricine vrea să se vaccineze. Pregătim o campanie de vaccinare și sper să convingem oamenii să se vaccineze. Guvernul pregătește o amplă campanie de comunicare pentru vaccinare, vor fi implicați și artiști. Din ce în ce mai mult se va renunța la programări la vaccinare, eu sunt optimist”, a răspuns președintele României.

Reporter: „Arafat e omul potrivit la locul potrivit?”

„S-a ocupat constant și bine de lucrurile de care se ocupă. Și el e evaluat periodic de ministrul de Interne”, a răspuns Klaus Iohannis.

Reporter: „PNRR – cât de bine funcționează coaliția, care a mai cerut un termen de 1 lună?”

„Din informațiile mele, până acum doar Portugalia a depus Planul majoritatea statelor UE nu au finalizat pregătirea planurilor naționale, lucrează în continuare la ele împreună cu Comisia, ceea ce facem și noi. E o procedură de complicată pentru că până acum nu a existat o astfel de formă de finanțare. Fiecare stat își pregătește un plan, Comisia și PE au anumite ambiții legate de Europa verde, Europa digitală și aceste aspecte se negociază. Negocierile cu CE nu sunt simple deloc. Vom avea în final un plan fioarte bun. Coaliția funcționează foarte bine termenul de sfârșit de aprilie nu a fost ultimativ, ci orientativ. Majoritatea statelor nu au finalizat planul și e de așteptat ca pentru aproape toți să fie împins termenul spre finalul lui mai sau chiar mai târziu.”, a declarat liderul statului.

Reporter: „Sunteți mulțumit de ritmul de depolitizare a instituțiilor statului, precum Apele Române? Exemplul fiicei lui Vela”

„E evident că mai e mult de lucru și nu vreasă să intru în cazuri concrete, care vor fi explicate de miniștrii de resort. Mă aștept la o accelerare a proceduriler de reformare și voi urmări să se întâmple”, a răspuns Klaus Iohannis.

Reporter: „Ce șanse sunt de îndeplinire a PNRR?”

„Șansele sunt de 100%. Tot felul de povești vehiculate de opoziție…sunt doar povești. Nu există varianta respingerii Planului. Se va negocia până se ajuge la forma agreată. Nu e ca la bacalaureat – respins sau admis. PNRR nu e o jucărică politică. Nu există varianta ca acest Plan național să fie respins. În final el va exista și va fi implementat. Este cert”, a declarat președintele României.

Reporter: „Cîțu ar fi potrivit pentru șefia PNL?”

„Președintele României nu e președinte de partid și ca atare nu are căderea să se exprime. Faptul că am avut apariții publice comune e un semnal de susțșinere pentru premierul Cîțu”, a declarat Klaus Iohannis.

Reporter: „Luați în calcul ajutor material pentru unele categorii care nu au un interes de a călători sau de a merge la concerte pentru a se vaccina?”

„Cu siguranță ne vom adresa tuturor categoriilor sociale. Încurajarea vaccinării poate merge până acolo unde persoanele vaccinate vor putea beneficia de un acces mai facil în unele zone și cei nevaccinați să beneficieze și ei de anumite măsuri”, a răspuns președintele

Reporter: „Unul dintre obiectivele mandatului dvs – modificarea legilor justiției. Recent, această modificare a fost o sursă de tensiune în coaliție. Ați avut o consultare cu Stelian Ion?”

„Dacă avizul CSM devine conform, atunci CSm va putea refuza propunerea ministrului, nu pe președinte. Mi se pare un pas care trebuie bine discutat. Întregul proiect trebuie mult mai bine discutat. A existat o dezbatere publică pe proiectul lui Predoiu. Proiectul elaborat de Stelian Ion nu a fost dezbătur în acest format și trimis direct CSm, ceea ce nu a corespuns nici intenției coaliției, nici spiritului legii. E evident că în coaliție a existat o oarecare nemulțumire, lucru care între timp s-a clarificat?”, a răspuns Iohannis.

Reporter: „Deci atribuțiile președintelui privind numirea procurorilor de rand înalt rămân neschimbate?”

„Aceste chestiuni sunt în faza de proiect, vor intra în dezbatere. Evident că nu cred și nu sunt de acord cu diminuarea atribuțiilor președintelui”, a declarat Klaus Iohannis.

Reporter: „PNRR – nemlțumirile din PNL legate de ghinea. Sunteți mulțumit de modul în care au fost gestionate discuțiile la Bruxelles?”

„Ministrul Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa și s-a prezentat la Comisie pentru discuție. A prezentat acolo fix ce a fost agreat la Guvern și în coaliție, nu a prezentat planul propriu. Sigur, obiectivele României sunt foarte clare. Noi am mers pe aceste criterii extrem de importante pentru noi și care țin cont de recomandările de țară primite în ultimii 2 ani. Negocierile cu CE sunt întotdeauna dificile. În consecință, e nevoie de mai multe rânduri de discuții”, a declarat președintele.

Reporter: „E nevoie ca premierul să preia negocierile?”

„Premierul e premier, nu trebuie introdus nimic nou. După sărbători, premierul și ministrul Fondurilor europene merg la Bruxelles să continue discuțiile”, a răspuns Iohannis.

Reporter: „Cum pot fi determinați oamenii de la țară să se vaccineze, veți cere susținerea Bisericii?”

„Bisericile au reacționat favorabil, în special BOR. În zona rurală lucrurile trebuie tratate pro-activ și au fost gândite campanii care merg la fața locului. Am fost și eu la o astfel de acțiune, la deschiderea centrului mobil de la Afumați și reacțiile au fost pozitive. Oamenii se lasă convinși dacă te duci spre ei și asta vom face. Va fi o acțiune concertată pro-vaccinare și suntem convins că vom avea succes”, a răspuns președintele.

Reporter: „Relaxarea restricțiilor după 1 iunie. Când poate fi ridicată starea de alertă?”

„Atunci când specialiștii ne spun că putem continua și fără măsurile speciale care se instituie doar prin starea de alertă.  E clar că trebuie să ne vaccinăm”, a răspuns Klaus Iohannis.

Reporter: „Mâine în PE se decide soarta certificatului verde de vaccinare. Veți susține folosirea lui de către agenții economici din România?”

„Eu nu am fost reticent față de un certificat, ci față de un pașaport de vaccinare, din cauza discriminării. Acest certificat de vaccinare va putea fi folosit pentru motive medicale . Dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu, probabul să trebuie să intrați fără să stați în carantină. Pe de altă parte, nu putem folosi astfel de certificat pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Nu înseamnă că dacă o persoană care nu are certificat nu poate cășători. Are voie,cu respectarea anumitor măsuri. Să nu facem din acest instrument unul al discriminării”, a declarat Iohannis.

Articol în curs de actualizare

Comentarii
  • Ipochimenul stie din toate cate …nimic. A rumegat fraze fara sens, ocolind sau ignorand total esenta intrebarilor, dovedind o totala necunoastere a realitatilor. Noroc de el ca i-a „speriat” pe rusi, de au fugit aia tocamai in Siberia. Doamne, ce scasmator avem la Cotroceni!!!

  • Extraordinar!! Toate merg ca pe roate! Dar dacă pina la iarna nu se va vedea decit un mare eșec, SĂ-ȚI DAM UN ȘUT ÎN FUND, MELCULE??!!

Adauga un comentariu