Actualitate

Klaus Iohannis, vizită oficială la Chișinău. Este prima vizită la nivel înalt primită de Maia Sandu, după preluarea mandului

Publicat: 28 dec. 2020
Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu
Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, marți, 29 decembrie, o vizită oficială la Chișinău, la invitația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Aceasta va fi prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de Președinte, în urma votului covârșitor exprimat de către cetățenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidențiale din data de 15 noiembrie, transmite Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis, vizită oficială la Chișinău

Vizita Președintelui României la Chișinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susținere pentru noul Președinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și un mesaj de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept și de consolidare atât a parcursului european, cât și a relațiilor privilegiate cu România.

Ce subiecte vor discuta Klaus Iohannis și Maia Sandu

Din această perspectivă, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova.

Totodată, cei doi Președinți urmează să adopte o Declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

Vizită anunțată din noimebrie

Administrația Prezidențială a anunțat în noimebrie că președintele Klaus Iohannis a discutat la telefon, în această dimineață, cu Maia Sandu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis Președintelui ales al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, în cadrul unei discuții telefonice din această dimineață, felicitări din partea României și a sa personal pentru victoria covârșitoare obținută în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din data de 15 noiembrie 2020.

Președintele României și Președintele ales al Republicii Moldova au convenit în cadrul discuției că obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre cele două state, în beneficiul direct al tuturor cetățenilor Republicii Moldova“, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Invitat de Maia Sandu

Klaus Iohannis va efectua vizita oficială în Republica Moldova la invitația Maiei Sandu, după preluarea mandatului prezidențial de către aceasta.

„În acest scop, un prim pas îl va reprezenta vizita oficială pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, o va efectua în Republica Moldova în perioada următoare, la invitația doamnei Președinte Maia Sandu, după preluarea mandatului prezidențial.

În cadrul discuției, Președintele Klaus Iohannis a arătat că, rezultatul obținut de doamna Maia Sandu reprezintă o victorie a democrației, marcând un pas decisiv în direcția parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără reserve“, se mai arată în comunicat.

Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

Joi, 24 decembrie, Maia Sandu a preluat oficial funcția de președinte al Republicii Moldova. La ceremonia de învestire, aceasta a afirmat că singura ei grijă este binele Moldovei, pledând pentru alegeri parlamentare anticipate. Igor Dodon, fostul președinte, a așteptat-o cu un buchet de flori și a vrut să dea mâna cu aceasta, însă Maia Sandu a refuzat, invocând restricțiile impuse din cauza pandemiei provocată de noul coronavirus.

La scurt timp după ce a preluat mandatul, site-ul Preşedinţiei a fost modificat. Astfel că, limba de acces a paginii s-a transformat din moldovenească – MD, în română – RO, potrivit Deschide.md.

Adauga un comentariu