Eveniment-Social

La 8 decembrie este comemorat Sfântul Cuvios Patapie, un mare vindecător de boli grave

Publicat: 08 dec. 2020
8 decembrie Sfântul Cuvios Patapie
Sfântul Cuvios Patapie considerat un mare vindecător de boli grave, dar a izgonit și demoni din cei posedați

Marți, 8 decembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Patapie, zi în care se face dezlegare la ulei și vin pentru cei care postesc. Acesta era considerat un mare vindecător de boli grave, dar a izgonit și demoni din cei posedați.

Calendarul ortodox al zilei de 8 decembrie îl pomenește pe Sfântul Cuvios Patapie. În această zi se face dezlegare la ulei și vin pentru cei care țin Postul Crăciunului. Acest Sfânt era de loc din Teba Egiptului și a trăit în secolele IV-V după Hristos. El a ales viața călugărească și a urmat calea lui Hristos, nevoindu-se mulți ani în pustiu. Mai apoi însă a mers la Constantinopol, unde a făcut foarte multe minuni. Sfântul Patapie a redat orbilor vederea, a vindecat cu untdelemn sfințit, a izgonit demoni și a vindecat cancerul.

8 decembrie – Sfântul Cuvios Patapie

În fiecare an, la data de 8 decembrie 2020, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Patapie, un sfânt mare făcător de minuni. Potrivit rânduielilor Bisericii Ortodoxe Române, astăzi este dezlegare la untdelemn și vin.

Moaștele făcătoare de minuni ale Cuviosului Patapie sunt așezate într-una din grotele din incinta mănăstirii Sfântul Patapie. Agios Patapios este așezată la doar 14 kilometri distanță de localitatea Loutraki, Grecia, la o altitudine de 700 de metri, în Munții Geraneia.

Aceste sfinte moaște au fost așezate într-o criptă, pentru a fi ferite de profanare. Cripta se afla lângă un paraclis în care se oficiau slujbe în cinstea sfântului. În anul 1904, când s-a purces la lărgirea spațiului liturgic, s-au dărâmat pereții și s-au descoperit moaștele Sfântului Patapie.

Troparul Sfântului Cuvios Patapie

Glasul 8
Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Patapie, duhul tău.”

Condacul Sfântului Cuvios Patapie

Glasul 3
Biserica ta, sfinte, aflând-o popoarele locaş de sănătate duhovnicească, cu osârdie venind la ea cer ca să ia vindecare de greşeli cu rugăciunile tale; că te-ai arătat ocrotitor tuturor celor ce sunt în nevoi, Sfinte Părinte Patapie, Preacuvioase.”

Așadar, la 8 decembrie îl cinstim pe Sfântul Cuvios Patapie, unul dintre sfinții tămăduitori de cancer.

Adauga un comentariu