Local

La adăpostul de noapte C.A. Rosetti din Iași vor putea fi cazate peste o sută de persoane fără locuință, în sezonul rece

Publicat: 27 oct. 2020
Zeci de persoane care dorm în stradă sunt așteptate odată cu răcirea vremii la adăpostul C.A. Rosetti din Iași din cadrul DAS
Adăpostul C.A. Rosetti este pregătit pentru găzduirea persoanelor pe perioada sezonului rece

Centrul de urgență C.A. Rosetti din Iași are peste o sută de locuri disponibile pentru persoanele fără locuință, în perioada sezonul rece. În fiecare iarnă tranzitează adăpostul de noapte zeci de persoane, dar în ultimii doi ani a scăzut numărul celor cazați permanent

În ultimele zile, temperaturile au început să scadă, mai ales pe timpul nopții. Astfel, adăpostul din zona C.A. Rosetti, municipiul Iași, gestionat de Direcția de Asistență Socială, este pregătit să primească zeci de persoane fară locuință. Deși până pe data de 26 octombrie a venit o singură persoană la adăpost, odată cu luna noiembrie sunt așteptate zeci de persoane.

„În perioada sezonului rece sunt așteptate la adăpost toate persoanele de pe stradă, indiferent de ora din zi și din noapte. Pentru toți acești beneficiari, Direcția de Asistență Socială Iași asigură servicii de asistență și deparazitare, precum și îmbrăcăminte și articole de igienă. Persoanele sunt aduse de Poliția Locală, care îi identifică iarna pe străzi, de alte persoane sau cel mai frecvent vin de bună voie la adăpost. Sunt și multe cazuri în care la centru ajung și persoane din localități, nu doar din municipiul Iași”, a declarat Lenuța Babulea, șefa Centrului de urgență C.A. Rosetti Iași.

S-au montat cinci module pentru persoanele care vor tranzita adăpostul de noapte din Iași

Centrul de urgență C.A. Rosetti Iași are 24 de persoane care sunt cazate pe bază de contract, în cele 80 de locuri oferite în total de centru. În acest an s-au amenajat camere de tranzit în cadrul a cinci module, cu unul în plus față de anul trecut, care dispun de un total de 40 de locuri pentru persoanele care vor tranzita adăpostul în perioada noiembrie 2019-martie 2020. Fiecare modul dispune de un număr de 8 locuri. Cele mai multe persoane care ajung în Centrul de Urgență C.A. Rosetti sunt de vârstă mijlocie. De obicei, aceștia au ajuns să locuiască pe stradă după ce au trecut de un divorț, în urma căruia și-au pierdut locuința, iar familia nu îi mai acceptă.

„Pe perioada sezonului rece 2019-2020 au tranzitat adăpostul de noapte peste 180 de persoane fără locuință din Iași. De obicei, după data de 14 octombrie încep să vină la adăpost persoanele fără locuință, însă cum în acest an au fost în continuare temperaturi ridicate în perioada aceasta, doar o singură persoană a apelat la noi. Un etaj din centru este atribuit bărbaților și altul femeilor”, a mai precizat Lenuța Babulea.

A scăzut numărul persoanelor cazate permanent la Centrul de urgență C.A. Rosetti

Pe de altă parte, a scăzut în ultimii doi ani cu peste 50 la sută numărul persoanelor care se află permanent în adăpost pe bază de contract. Astfel, dacă în anul 2018 erau 60 de persoane cazate permanent la adăpost, în acest an sunt doar 24. Actele necesare pentru cazarea în Centrul de urgență pentru Recuperare și Integrare Socială C.A. Rosetti sunt: cerere, adeverință medicală de la medicul de familie, o copie după buletinul sau cartea de identitate. Totodată, se realizeză în cadrul DAS Iași o anchetă socială de către asistenții sociali și sunt efectuate investigații medicale în regim de urgență și în mod gratuit, ce constau în: radiografie pulmonară, analiză sânge (HIV, sifilis) și coprocultură.

Adauga un comentariu