Prima pagină » Informații utile » La ce este bun ceaiul de ulm alunecos? Un copac cu multiple utilizări în medicină!

La ce este bun ceaiul de ulm alunecos? Un copac cu multiple utilizări în medicină!

10 iun. 2025, 09:57,
Redacția BZI în Informații utile

Ceaiul de ulm alunecos reprezintă o băutură tradițională cu proprietăți calmante și protectoare pentru sistemul digestiv. Această infuzie se prepară din scoarța interioară a copacului de ulm alunecos, bogată în mucilaj, o substanță care formează un strat protector la nivelul mucoaselor.

Ulmul este un arbore foios, cu rădăcina ramuroasă, tulpina dreaptă, scoarța cenușie și coroana largă. Totuși, trebuie să știi că ulmul nu este doar un simplu copac, ci o adevărată sursă de sănătate pentru organismul nostru, iar anumite persoane îl descriu ca fiind unul dintre cei mai utili arbori din punct de vedere medical.

La ce este bun ceaiul de ulm alunecos?

Prepararea corectă a ceaiului necesită apă la temperatura potrivită și un timp specific de infuzare pentru a extrage beneficiile optime. Textura caracteristică este una cremoasă, cu note subtile dulci-lemnoase, iar gustul poate fi îmbunătățit prin adăugarea de îndulcitori naturali precum mierea sau siropul de arțar. De asemenea, drajeurile cu extract de ulm alunecos sunt un remediu naturist excelent pentru calmarea durerilor și iritațiilor în gât cauzate de răceli, gripe și alergii.

Scoarța de ulm a fost folosită în medicina tradițională pentru a trata inflamațiile sistemului digestiv, respirator și urinar. Frunzele și scoarța de ulm sunt considerate astringente, ceea ce înseamnă că pot ajuta la reducerea secrețiilor, cum ar fi secrețiile nazale, în cazul unei răceli.

Se crede că decoctul de frunze de ulm poate avea proprietăți diuretice și poate ajuta la eliminarea excesului de apă și a toxinelor din corpl. Ulmul poate fi folosit ca un laxativ ușor, care poate ajuta la ameliorarea constipației ușoare. Frunzele de ulm și alte părți ale plantei pot fi folosite pentru a calma tusea.

Ulmul are un real impact asupra calității vieții bolnavilor care suferă de diferite forme de cancer sau leucemii. În aceste cazuri se folosește tinctura de scoarță de ulm, care se prepară astfel: ramurile tinere se curăță de coajă și se mărunțesc.

Se pune 50 gr coajă și 250 ml alcool de 70 de grade și se lasă la macerat timp de 2 săptămâni, agitându-se zilnic. Apoi, se strecoară și se păstrează la frigider. Se administrează câte o linguriță de tinctură, diluată cu 100 ml de apă sau ceai după prefernițe, cu 15 minute înainte de mesele principale.

La ce trebuie să fii atent

Consumul ceaiului de ulm alunecos necesită respectarea unor reguli specifice de siguranță pentru a maximiza beneficiile și a evita potențialele efecte nedorite. Monitorizarea atentă a reacțiilor organismului și respectarea dozelor recomandate sunt esențiale pentru o utilizare sigură și eficientă.

Ceaiul de ulm alunecos trebuie preparat și consumat conform instrucțiunilor specifice pentru a evita efectele adverse. Persoanele cu sensibilități cunoscute la plante din familia ulmului trebuie să evite consumul. Este important să se utilizeze doar produse certificate și să se respecte dozele recomandate. Orice reacție neobișnuită necesită întreruperea imediată a consumului și consultarea unui medic.

Consumul optim de ceai de ulm alunecos pentru adulți este de două până la trei căni pe zi, preparate din câte o linguriță rasă de pulbere de 250 la ml de apă. Pentru copiii peste 12 ani, doza trebuie redusă la jumătate.

Tratamentul poate fi urmat timp de 4-6 săptămâni, după care este necesară o pauză de 2 săptămâni pentru e evita dezvoltarea toleranței. Ulmul alunecos este contraindicat persoanelor cu probleme de coagulare a sângelui sau care urmează tratamente anticoagulante.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Măsura fiscală de care nici nu a vrut să audă Nicușor Dan. Președintele le-a blocat cererea lui Bolojan și lui Grindeanu
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Delia, ipostaza incendiară în care artista se lasă fotografiată foarte rar. Ce imagini a postat din vacanță pe rețelele sociale
Playtech.ro
Ce poate să facă un moștenitor până moștenirea este stabilită legal? Detaliul din lege de care puţini au auzit
observatornews.ro
"Mi-au luat 8.000 de euro și-au dispărut!" Zeci de români, păcăliți cu anunțuri false de mașini
Playsport.ro
Nokia 1100, cu touch revoluționar și baterie care ține 4 săptămâni, ar spulbera concurența, dar totul...
Evz.ro
Un mare actor a dat Antena 1 pe PRO TV. Explicații spmoase din culise
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Andreea Esca, surprinsă în costum de baie! Detaliul care a atras imediat atenţia, vedetă nu ar fi vrut, dar...
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`