Ceaiul de foi de dafin este cunoscut pentru beneficiile pe care la are asupra sănătății. Acesta conține compuși activi, cum ar fi uleiurile volatile și substanțe flavonoide, care îi conferă diverse efecte terapeutice. Mai multe studii au arătat că frunzele au proprietăți antioxidante, anti-cancer, antibacteriene și antiinflamatorii.
Sunt multe ceaiuri din plante medicinale care îți pot oferi arome deosebite și beneficii extraordinare pentru sănătate, însă ceaiul de dafin este cu adevărat miraculos. Originar din regiunea mediteraneană, America de Nord și Centrală, dafinul este folosit în special pentru prepararea diverselor delicii culinare, însă poate fi savurat și sub formă de ceai.
Beneficiile extraordinare ale ceaiului de foi de dafin pentru sănătate
Foile de dafin au proprietăți terapeutice nemaipomenite, așadar dacă ești în căutarea unui ceai plin de personalitate care să-ți întărească organismul, ar trebui să bei un ceai de dafin. Frunzele de dafin ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și scăderea tensiunii arteriale. Din acest motiv, pentru persoanele cu risc de a dezvolta diabet zaharat sau pentru pacienții care au deja această boală, consumul regulat de ceai din frunze de dafin poate fi de mare folos.
Ceaiul de dafin este bun pentru diabet și datorită faptului că poate contribui la menținerea sănătății inimii. Acest lucru se datorează combinației sale puternice de acid cafeic, potasiu, antioxidanți și fier. Și, cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, frunzele de dafin uimesc din nou prin capacitatea lor de a întări sistemul imunitar al organismului. Vitamina C și A sunt deosebit de importante deoarece ajută corpul să lupte împotriva agenților toxici și să împiedice îmbolnăvirile de orice fel.
Pentru reducerea nivelului glicemiei, prepară o infuzie de dafin, turnând 3 pahare de apă clocotită peste 5-6 frunze de dafin. Acoperă și lasă la infuzat timp de 2 ore, apoi bea câte o jumătate de pahar cu 30 de minute înainte de masă, de trei ori pe zi. Tratamentul se face timp de două săptămâni, apoi fă pauză alte două.
Frunze de dafin pentru somn
Linaloolul prezent în frunzele de dafin este o substanță care poate ajuta la scăderea nivelului hormonilor de stres din organism, de aceea dafinul este folosit adesea în aromaterapie. Ceaiul de dafin reprezintă un excelent agent de calmare, ajutându-te să rămâi relaxat în momentele de anxietate ridicată, dar și să ai un somn liniștitor și odihnitor. De asemenea, datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ceaiul de dafin este folosit în medicina naturistă pentru ameliorarea simptomelor afecțiunilor osteo-articulare, inclusiv pentru ciocuri.
Osteofitele sau ciocurile sunt excrescente osoare care apar pe oasele din anumite zone sau din jurul articulațiilor și sunt asociate, de obicei, cu afecțiuni precum osteoartrita, gonartroza, stenoza vertebrală sau degenerarea discului intervertebral.
În mod normal osteofitele nu au simptome, însă uneori pot cauza furnicături sau amorțeală, pot reduce flexibilitatea oaselor și pot provoca dureri. Pe lângă exercițiile fizice recomandate pentru osteofite și alte tratamente moderne disponibile în prezent, este indicat și ceaiul de dafin pentru ciocuri.
Frunzele de dafin au efecte carminative (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale,) expectorant, diaforetic și detoxifiant. Din aceste motive, ceaiul de dafin poate fi utilizat împotriva afecțiunilor respiratorii, precum bronșita, tusea sau răgușeala.
Doza recomandată în astfel de situații este de trei ceaiuri pe zi. Datorită proprietăților sale analgezice, ceaiul de dafin ajută la ameliorarea durerilor menstruale, având un efect benefic asupra ciclului neregulat. În plus, el poate fi de folos și în tratamentul sindromului ovarelor polichistice. Așadar, beneficiile terapeutice ale ceaiului de foi de dafin sunt nenumărate.