Prima pagină » Sanatate » La ce se folosește unguentul cu ichtiol. Mecanism de acțiune și mod de utilizare
La ce se folosește unguentul cu ichtiol. Mecanism de acțiune și mod de utilizare

La ce se folosește unguentul cu ichtiol. Mecanism de acțiune și mod de utilizare

29 dec. 2023, 12:17,
BZI.ro, în Sanatate

Ichtiolul, cunoscut și sub denumirea de ulei de șist sulfonat, este un remediu medicinal cu o istorie lungă și diversă în tratarea diverselor afecțiuni. Unguentul cu ichtiol se folosește în principal pentru tratamentul problemelor de piele, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antiseptice și analgezice.

La ce se folosește unguentul cu ichtiol și mod de acțiune

Ichtiolul este un compus organic obținut din distilarea șisturilor bituminoase și este cunoscut pentru culoarea sa neagră și mirosul distinctiv. Este folosit sub formă de unguent, cremă sau săpun. Principala sa substanță activă este sulfonatul de amoniu al hidrogenului.

Mecanismul de acțiune al unguentului cu ichtiol constă în capacitatea de a reduce inflamația, de a ameliora durerea și de a lupta împotriva infecțiilor. De asemenea, ajută la accelerarea vindecării rănilor și a altor afecțiuni ale pielii. Uneori, ichtiolul poate fi folosit în combinație cu alte substanțe active pentru a maximiza beneficiile tratamentului. Aceasta poate include folosirea sa în asociere cu creme cu corticosteroizi sau alte medicamente prescrise pentru a îmbunătăți rezultatele anumitor afecțiuni cutanate. Ichtiolul poate fi utilizat pentru a trata afecțiuni precum:

Acnee și coșuri. Ihtiolul este folosit în tratamentul acneei și a coșurilor datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii. Poate ajuta la reducerea roșeții și inflamației asociate acneei.

Afecțiuni ale pielii. Este utilizat în diverse afecțiuni ale pielii precum eczeme, psoriazis, furuncule, foliculită sau dermatite. Acționează ca un agent antiseptic și ajută la reducerea mâncărimii și a inflamației asociate acestor afecțiuni.

Arsuri minore. Ihtiolul poate fi folosit în tratamentul arsurilor minore pentru a reduce durerea și a accelera vindecarea.

Pete și leziuni cutanate. Unele persoane folosesc ihtiolul pentru a trata petele și leziunile cutanate minore, inclusiv rănile deschise sau zgârieturile, datorită capacității sale de a grăbi vindecarea pielii.

Afecțiuni ale scalpului. În unele cazuri, este utilizat pentru tratarea mătreții, a psoriazisului scalpului sau a altor afecțiuni ale pielii capului.

Mod de utilizare și reacții adverse

Produsele pe bază de ihtiol sunt disponibile sub formă de unguente, creme sau săpunuri și trebuie aplicate topic pe zona afectată. Se recomandă aplicarea în strat subțire și masarea ușoară a pielii pentru a facilita absorbția. Este important să se respecte indicațiile medicului sau instrucțiunile de pe ambalaj pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a evita reacțiile adverse.

Deși este considerat în general sigur pentru uz extern, unele persoane pot să prezinte reacții adverse precum iritații ale pielii, roșeață sau senzație de arsură. Este indicat să se facă un test pe o porțiune mică de piele înainte de utilizare pentru a verifica reacția individuală la produs. De asemenea, este important să se evite contactul cu ochii și membranele mucoase și să se consulte un medic sau farmacist înainte de utilizare, în special în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, cât și al celor cu afecțiuni medicale preexistente.

Unguentul cu ichtiol se folosește ca remediu eficient pentru diverse afecțiuni ale pielii, datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatorii și antiseptice. Deși ihtiolul este disponibil fără prescripție medicală în multe locuri, este întotdeauna recomandabil să se consulte un medic sau un dermatolog înainte de a începe un tratament cu acest produs. Este recomandabil să fie utilizat conform indicațiilor medicului și să se respecte precauțiile pentru a evita reacțiile adverse și pentru a obține rezultatele dorite în tratamentul problemelor dermatologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *