Centric IT Solutions România, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Moldovei, BCR și Asociația „Toți pentru unul”, a lansat aplicația MuzeAR, care folosește tehnologia XR pentru valorificarea patrimoniului expus în Palatul Culturii din Iași
Această aplicație utilizează tehnologia AR pentru a da viață obiectelor de patrimoniu și a le prezenta într-un mod inedit. Pe măsură ce vizitatorii explorează exponatele muzeului, pot descoperi utilizări uitate de mult timp și pot dobândi o nouă înțelegere a istoriei și culturii locale.
Vizitatorii Palatului Culturii pot da viață obiectelor de patrimoniu prin intermediul unei aplicații
Ieri, 27 februarie 2024, a fost lansată aplicația MuzeAR, prin care vizitatorii Palatului Culturii din Iași pot da viață obiectelor de patrimoniu din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.
Exponatele ce pot prinde viață prin utilizarea aplicației sunt instalații țărănești utilizate în industria alimentară tradițională pentru curățarea, vânturarea și măcinarea semințelor folosite în alimentație, pentru stoarcerea uleiului și a mierii din faguri, respectiv teascuri și prese (sau oloinițe), precum și teascurile pentru vin.
„Cu ajutorul aplicației MuzeAR nu doar recreem o bucată de istorie locală importantă, ci ne bucurăm de o valorificare mai bună a patrimoniului cu ajutorul tehnologiei și atragerea generației tinere la muzeu”, a transmis Victor Munteanu, șef de secție la Muzeul Etnografic al Moldovei, Palatului Culturii din Iași.
Aplicația este disponibilă pentru dispozitivele Android și iOS
Prin furnizarea unei experiențe interactive și personalizate prin intermediul aplicației MuzeAR, tehnologia generează un angajament crescut al vizitatorilor, depășind limitele tradiționale ale vizitei muzeale.
De asemenea, AR atrage tinerii, membrii generației tehnologizate, și îmbunătățește procesul de învățare prin oferirea de experiențe interactive și captivante pentru vizitatori. Pe parcursul traseului expozițional, cu ajutorul telefonului, publicul poate descoperi utilitatea și modul de întrebuințare a trei artefacte, instalații țărănești de mari dimensiuni, aflate în colecția muzeului.
„Echipa Centric de XR ajută clienții să descopere lucruri pe care nu le credeau posibile. Îi ajutăm să vadă dincolo de lumea 2D, astfel încât să își poată gestiona mai bine atuurile, să își crească productivitatea și să îmbunătățească experiența clienților. MuzeAR este o aplicație care recrează 3D practicile istorice și culturale care s-au pierdut sau sunt dificil de redat, folosind tehnologia AR. În procesul tehnic de realizare al aplicație MuzeAR, echipa Centric a început prin crearea scenariului privind secvențele vizuale ale scanării 3D (storyboarding). Mai apoi s-au scanat 3D obiectele reale, definind-se punctele de referință din spațiul virtual pentru alinierea corectă a obiectelor la mediul real, s-au creat modele digitale tridimensionale ale obiectelor, folosind software specializat.
La final, în procesul de animare al personajelor s-au folosit dispozitive Kinect. Dispozitivele Kinect sunt folosite pentru captarea mișcărilor și gesturilor utilizatorilor, în timp ce alte echipamente, cum ar fi camerele de scanare 3D și software-ul de modelare și animație, sunt utilizate pentru captarea și prelucrarea datelor necesare pentru crearea și animarea obiectelor și personajelor în mediul virtual”, transmite Florin Zaharia, Discipline Coordinator XR Team, Centric IT Solutions România.
Aplicația MuzeAR, care dă viață obiectelor de patrimoniu din cadrul Palatului Culturii, este disponibilă pentru dispozitivele Android și iOS.
Este exact lucru care lipsea acestor muzee, nu putea funcționa,….. Penibil ei nu au obiecte expuse în muzee, clădirea deja se degradeaza dar fac aplicații interactive. Probabil pe proiecte europene ca să manince gura cuiva niște bani europeni.
Chirica si Alexe trebuie sa prezinte iesenilor toate proiectele si cine le-a cerut. Asa ne trezim ca ei fac ceva, iesenii nici nu stiu si se consuma bani europeni si locali pentru interese straine.
O aplicatie care in occident este folosita de cel putin…30 de ani!! Voi astia de la palatul inculturii, sunteti belea rau de tot!!
O aplicatie foarte reusita pentru un muzeu. Am testat si in strainatate si nu se compara cu ce au facut iesenii nostri. Bravo!
si uite asa dinu paturica urca pe treptele puterii.dar se vor termina scarile!!!
Felicitari angajatilor muzeului care au muncit la acest proiect. Rusine celor doua pupeze care erau in prezidiu fara nici un merit!! Astfel de oameni trebuie dati afara din functiile de conducere detinute. Niste parveniti. ce faci PNL-ule, cum te prezinti lumii cu astfel de oameni. Un partid istoric care isi devoreaza alegatorii cu parveniti de acest fel. Daca credeti ca veti mai fi votati de cineva, va inselati. Nici macar membrii de partid nu se vor mai deranja sa mearga la vot! Chirica, Alexe, Apreotesei etc nume care manjesc acest partid istoric.