Prima pagină » Eveniment-Social » La Iași va funcționa primul Centru de Inovare Cuantică IBM din țară. USV Iași, un important partener în acest proiect

La Iași va funcționa primul Centru de Inovare Cuantică IBM din țară. USV Iași, un important partener în acest proiect

06 mart. 2025, 14:02,
Redacția BZI în Eveniment-Social

Primul Centru de Inovare Cuantică IBM din România, FreeYa Mind, va funcționa la Iași și va forma profesioniști capabili să valorifice potențialul tehnologiei cuantice în multe domenii, de la simulări complexe în cercetarea medicală la criptografie și algoritmi avansați de inteligență artificială.

Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi este un partener important în acest proiect, alături de celelalte universități publice din Iași.

Citește și: Primul campus de cercetare și educație din România dedicat tehnologiilor cuantice și Inteligenţei Artificiale se lansează la Iaşi 

La Iași va funcționa primul Centru de Inovare Cuantică IBM din țară

Primul Centru de Inovare Cuantică IBM din România, FreeYa Mind, va funcționa la Iași și va forma profesioniști capabili să valorifice potențialul tehnologiei cuantice în multe domenii, de la simulări complexe în cercetarea medicală la criptografie și algoritmi avansați de inteligență artificială.

Acest campus unic în România, al doilea în Europa, are o viziune modernă axată pe educație, cercetare și antreprenoriat. În acest centru, a cărei finalizare este estimată a fi în anul 2026, vor fi organizate cursuri și ateliere de lucru despre tehnologia cuantică, accesibile studenților și profesioniștilor din diverse domenii.

Centrul de Inovare Cuantică IBM, FreeYa Mind, va avea acces la computerele cuantice ale IBM prin cloud și va putea oferi organizațiilor membre acces la cele mai recente sisteme și resurse cuantice ale IBM, inclusiv instruire și suport pentru utilizatorii lor.

”Campusul FreeYa Mind poate fi descris ca un proiect ambițios, îl vedem ca pe un ecosistem care neapărat trebuie privit din trei perspective: educație, cercetare, ulterior inovare și antreprenoriat. Putem să beneficiem de această revoluție cuantică și de această putere extraordinară a unui calculator cuantic încă din luna februarie aici în Iași. Săptămâna trecută am avut primul curs unde am avut surpriza ca o sală să devină neîncăpătoare, fiind plină cu studenți, masteranzi, doctoranzi, profesori. Cu toții s-au bucurat de primul curs live cu acces la resursa cuantică. Vrem să extindem la nivel național parteneriatele deja încheiate cu cele cinci universități din Iași”, a declarat miercuri, la evenimentul de lansare, Cornel Scripcă, cofondator FreeYa Mind Campus.

Cornel Scripcă a menționat că acest campus va fi capabil să ofere studenților, cercetătorilor și profesioniștilor din industrie cloud acces la tehnologiile cu sisteme avansate de calcul cuantic, și totodată să ofere studenților ocazia unică de a lucra direct cu tehnologiile cuantice.

”Aceasta este o experiență necesară care va răspunde cererii tot mai mari de expertiză cuantică în tot mai multe sectoare. Pe lângă pregătirea unei forțe de muncă calificate pentru viitorul calculului cuantic, scopul centrului este să accelereze dezvoltarea aplicațiilor cuantice practice”, a precizat Cornel Scripcă.

În cadrul centrului, vor fi înființate centre de cercetare avansată în calcul cuantic, fizică și inginerie, susținute de un centru de date subteran de înaltă performanță, care oferă resurse de calcul și securitate pentru tehnologiile cuantice și AI de ultimă oră.

”Tehnologia cuantică reprezintă viitorul. Prin aceasta colaborare cu IBM, avem capacitatea de a oferi acces la resurse educaționale de top și la infrastructură de cercetare. Împreună, pregătim generațiile următoare pentru provocările și oportunitățile revoluției cuantice și transformăm Iașul într-un punct de referință european în acest domeniu. În calitate de Centru de Inovare Cuantică IBM, campusul va găzdui laboratoare de cercetare, spații de colaborare, departamente administrative executive, locații pentru evenimente și săli de instruire interconectabile, împreună cu un mare centru de date AI”, a declarat Cristian Berariu, inițiatorul proiectului FreeYa Mind Campus.

Tehnologia cuantică redefinește granițele cunoașterii și revoluționează modul în care abordăm cele mai mari provocări ale lumii. Potențialul său de a efectua anumite calcule exponențial mai rapid decât computerele clasice deschide noi oportunități pentru industrie, educație și cercetare.

”Acest proiect este unic în România. Prin această colaborare cu Campusul FreeYa Mind se va susține dezvoltarea unui hub științific multidisciplinar de ultimă oră, la Iași. Prin intermediul accesului la tehnologiile și resursele quantum ale IBM, studenții și cercetătorii vor putea lucra împreună într-un mediu dinamic, orientat spre viitor, explorând soluții pentru provocările din lumea real?”, a declarat presei Cerasela Băiculescu, Country General Manager, IBM România și Moldova.

La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc. Acesta a declarat că evoluția tehnologică poate fi stimulată sau frânată de un cadru legislativ neadecvat. În acest sens a reamintit că există în prezent o dezbatere la nivel european cu privire la reglementarea IA.

”Sunt provocări tehnologice care trebuie să se regăsească în legislație. Ceea ce este interesant aici la Iași este că o inițiativă privată a reușit să adune laolaltă toate universitățile din Iași, foarte multe autorități, oamenii înțelegând la un moment dat că trebuie să pui din resurse proprii ceva pentru comunitate. De aceea mă bucur să fiu parte a acestui proiect inedit cumva la nivel național. Iașiul nu va fi doar un hub regional, ci unul național. Din câte știu, în Europa un astfel de hub mai este în Germania”, a subliniat Robert Cazanciuc.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Radu Ștefan Bănică, „bărbat în casă la 16 ani”. Ce compliment prețios i-a făcut Andreea Marin după lansarea piesei „Om Mare”
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
1.100 de camere video de ultimă generaţie pe şoselele din România. Unde vor fi montate şi ce înregistrează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scapi de mucegai cu un produs prezent în orice casă. Trucul infailibil pentru o mare problemă
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
Dailybusiness.ro
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`