Astăzi, 5 martie 2025, are loc evenimentul oficial de lansare a FreeYa Mind Campus – o inițiativă revoluționară în domeniul educației și cercetării, dedicată tehnologiilor cuantice și inteligenței artificiale, cu impact major la nivel național.
În colaborare cu IBM și parteneri academici de prestigiu din Iași, FreeYa Mind Campus marchează începutul unei noi ere pentru Iași și România, transformându-se într-un veritabil hub de excelență în știință și tehnologie.
UPDATE: Cele mai importante declarații:
Andrei Alexandru, secretar de stat în Ministerul Digitalizării:
„Incep prin a vă felicita sincer pentru acest demers. Am susținut roata demersurile din poziția pe care am avut-o. Avem și o strategie naţională privind Inteligența Artificială. În momentul de față suntem unul dintre puținele state din lume care pune accentul pe domeniul cercetării cuantice”.
Tiberiu Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii:
„Este o onoare pentru mine să mă aflu aici și să transmit gândurile noastre a celor din Ministerul Sănătății legate de acest eveniment extraordinar. Mă bucură existenţa acestui eveniment extraordinar care pune Iaşul pe o hartă complexă a viitorului. La nivelul Ministerului Sănătății am demarat și noi un program ambițios de digitalizare, dar avem nevoie și de această parte de inovare pe care trebuie să o aducem aproape de noi. Trebuie să ne eliberăm de orice prejudecăți și să gândim constructiv. Trebuie să înțelegem că aceste inovații trebuie să vină în sprijinul nostru ca evoluție a speciei umane”.
Mihai Chirica, primar Iași:
„Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne onorează cu prezenţa pentru a da startul unei pagini de istorie a României. Am să încep a descrie de ce s-a întâmplat la iaşi. Pentru ca de-a lungul istoriei Iaşul a reuşit să deschidă o pagină nouă a istoriei României. Suntem orașul în care s-a creat prima universitate și care a dat primul premiu Nobel pentru Fiziologie. Suntem orașul în care s-a lansat prima femeie avocat. Suntem orașul care ne-am dus în slujba țării cu un oraș care a creat de fiecare dată lucruri frumoase în cultura românească. Dar totodată suntem singurul mare oraș al României care a reuşit să spargă toate barierele fără un metru de infrastructură mare. Avem nevoie de parteneri puternici pentru a face din Iaşi în România un oraș puternic, iar acest partener este IBM. Mai avem nevoie de pace, avem nevoie să întărim acest sentiment în inima celor care trăiesc sau vor să trăiască aici, iar acest lucru se face prin implementarea acestor proiecte”.
Bogdan Cojocaru, deputat și președinte PSD Iași:
„Sunt convins că un astfel de proiect va aduce acasă oameni care au studiat aici și vor putea contribui la dezvoltarea Iașului și întregii ţări. Sunt convins că astfel de inițiative și faptul că vorbim de Inteligenţă Artificială înseamnă că deja suntem la alt nivel. Astfel de investiţii sunt necesare nu doar în județul Iaşi, sunt necesare în toată ţara ca societatea să se dezvolte în continuare, iar tinerii să se întoarcă acasă”.
Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași:
„CJ Iaşi este alături de proiect încă de la momentul în care era la stadiul de idee. Stimulăm și provocăm astfel de inițiative pentru că orașul creatorilor trebuie să răspundă cu succes acestor provocări”.
Evenimentul oficial de lansare a FreeYa Mind Campus
Acest proiect ambițios reunește expertiză internațională și resurse de top pentru a stimula menținerea talentelor tinere în țară și inovația în România, în domenii esențiale precum industria farmaceutică, dezvoltarea de compuși chimici și știința materialelor.
Evenimentul se desfășoară în perioada 5-6 martie 2025, la Palatul Culturii din Iași.
Deschiderea oficială are loc miercuri, 5 martie 2025, interval 11:00-13.00, sala Henri Coandă și va fi realizată de Cristian Berariu – FreeYa Mind Campus.
Vor participa: Cornel Scripcă (FreeYa Mind Campus), oficiali IBM – Jason Silnergleit, Cerasela Băiculescu.
Programul evenimentului va conține conferințe susținute de experți internaționali, paneluri de discuții cu reprezentanții unor companii lidere și workshopuri.
FreeYa Mind Campus reprezintă o oportunitate unică pentru România de a-și consolida poziția pe harta globală a inovației și cercetării.
Temele abordate: direcții de cercetare şi educație în epoca cuantică.
Moderator este Heather Higgins – executive partner IBM, Quantum Industry & Technical Services
Vor ţine discursuri:
Rector Universitatea Alexandru Ioan Cuza, prof. univ. dr. Liviu George Maha;
Rector Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, prof univ. dr. ing. Dan Cașcaval;
Rector Universitatea de Științele Vieții Ion Ionescu de la Brad, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu;
Rector Universitatea de Arte George Enescu, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță;
Prof. dr. Luciana Antoci, inspector general şcolar ISJ Iași;
Dr. Valeria Harabagiu, director Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași.
Ucati călare pe matură si plecați la voi acasa,la vaci!
Ati transformat zona Bucium in ghetou,Iasi ul in cel mai poluat oras din tara si din Europa,acum vreti ,,buciumul cuantic”.
Luați -va baieti cate un fluier ,o capra si mergeti la maha la Rădăuți!!
Cristian…..tu esti un fel de Misu Pintilei 2….. cum draq sa-ti footi fina? Mare porc esti…