Actualitate

La Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași nu a crescut numărul de pacienți după perioada stării de urgență! Deși medicii așteptau mai mulți bolnavi, adresabilitatea a scăzut

Publicat: 28 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La Institutul de Psihiatrie Socola din Iași nu a crescut numărul de pacienți după perioada stării de urgență Deși medicii așteptau mai mulți bolnavi adresabilitatea a scăzut
Dr. Ovidiu Alexinschi, director medical la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, invitat la o emisiune BZI LIVE

La Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași nu a crescut numărul de pacienți pe perioada stării de urgență și nici după ce aceasta a fost ridicată. Dr. Ovidiu Alexinschi, directorul medical al unității medicale, spune că specialiștii se așteptau la o creștere a adresabilității și la o decompensare a bolilor psihice. După data de 15 mai, odată cu instalarea stării de alertă, la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași au fost primite doar urgențele medicale sau pacienți pe bază de programare pentru spitalizare de zi. În acest moment, în spital sunt internați 625 de pacienți diagnosticați cu forme grave ale bolilor psihice.

La Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași nu a crescut numărul de pacienți pe perioada stării de urgență și nici după ce aceasta a fost ridicată. Dr. Ovidiu Alexinschi, director medical la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, spune că adresabilitatea către unitatea sanitară nu a crescut nici după ridicarea restricțiilor. Psihiatri se așteptau ca pe perioada pandemiei de COVID-19, bolile psihice să se decompenseze. Aceștia preconizau că un val mare de pacienți cu tulburări psihice dezvoltate pe perioada celor două luni de stare de urgență se vor prezenta la Institutul de Psihiatrie „Socola”, însă acest lucru nu s-a întâmplat. La aproape două săptămâni de la ridicarea restricțiilor, nu se sesizează nicio creștere remarcabilă a numărului de pacienți, iar în spital sunt internați doar pacienții care reprezintă o urgență. Înainte de perioada stării de urgență, la „Socola” ajungeau câte 7-8 pacienți, iar acum ajung câte 3-4 pacienți.

Dr. Ovidiu Alexinschi, director medical la Institutul de Psihiatrie „Socola”: „Nu există o decompensare sesizabilă a bolilor psihice de care suferă”

Dr. Ovidiu Alexinschi a explicat pentru BZI că perioada stării de urgență nu a afectat extrem de tare ieșenii din punct de vedere psihic. Cel puțin așa arată statisticile Institutului de Psihiatrie „Socola”, care nu au înregistrat nicio creștere majoră după ridicarea restricțiilor din ziua de 15 mai.

„Nu putem spune că există o creștere a numărului de pacienți și nici o decompensare sesizabilă a bolilor psihice de care suferă. Chiar și pe perioada stării de urgență am făcut internări. Am internat doar cazurile care reprezentau o urgență majoră și anume pacienți care ajung cu ambulanța sau poliția. În continuare primim pacienți cu patologii diverse, dar doar urgențele. Totodată, facem programări telefonice pentru spitalizarea de zi”, a specificat dr. Ovidiu Alexinschi, director medical la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași.

la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași sunt internați 625 de pacienți cu boli psihice grave. Majoritatea bolnavilor sunt imobilizați la pat.

Miercuri, 27 mai, la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași erau internați 625 de pacienți. Jumătate din numărul de pacienți internați sunt pacienți care au nevoie de îngrijiri paleative, și anume bolnavii cronici aflați în faze terminale ale bolii. Compartimentul de îngrijiri paleative din cadrul spitalului sunt de multe ori pacienți aduși prin transfer de la alte spitale unde au fost internați în urma unui accident vascular cerebral sau persoane cu demență sau alte boli psihice grave. Majoritatea pacienților sunt imobilizați la pat.

„Chiar și pe timpul stării de urgență am avut deschisă secția de îngrijiri paleative. Aici, pacienții trebuie ținuți sub supraveghere medicală. Ei au reprezentat pentru noi o urgență, majoritatea suferind de boli psihice grave și foarte grave. Vorbim de pacienți cu demență, pacienți care suferă de Boala Alzheimer, pacienți victime ale unui atac vascular cerebral și alte boli psihice cronice”, au specificat pentru cotidianul BZI, reprezentanții unității medicale.

Pacienții care ajung la „Socola” cu ambulanța sau Poliția sunt considerați cazuri urgente. În zilele de weekend ajung și câte 15 pacienți în stare gravă după ce au consumat alcool

O altă categorie care repezintă o urgență pentru medicii specialiști de la Institutul de Psihiatrie „Socola” sunt pacienții care sunt aduși la unitatea medicală cu poliția sau cu ambulanța. Așa cum spun reprezentanții spitalului, acest tip de pacienți sunt fie consumatori cronici de alcool, fie suferă o decompensare a bolii psihice cu care au fost diagnosticați. În ambele cazuri, pacientul ajuns la unitatea medicală intră prin camera de gardă și este internat doar dacă medicul de gardă consideră că este absolut necesar. În caz contrar, este tratat și trimis acasă. Chiar și pe perioada stării de urgență, Dr. Ovidiu Alexinschi, director medical la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași anunța că ajung în zilele de weekend și câte 15 pacienți pe zi care au consumat alcool în mod excesiv. Devenind violenți, aceștia aveau nevoie de intervenția medicilor specialiști.

Pacienții care ajung la Institutul de Psihiatrie „Socola” fără programare telefonică și care nu reprezintă o urgență sunt trimiși acasă

Reprezentanții Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași anunță ieșenii că se pot prezenta la unitatea medicală în regim de spitalizare de zi doar prin programare telefonică. Cei care ajung la spital fără programare în prealabil sunt trimiși acasă dacă nu reprezintă o urgență.

„Toți pacienții care au nevoie de serviciile noastre sunt rugați să ne contacteze telefonic. Nu se primesc pacienți nici măcar în spitalizarea de zi fără programare telefonică. În continuare se primesc la Institutul de Psihiatrie „Socola” doar urgențele majore, fără programare telefonică”, spun reprezentanții spitalului.

Pentru a fi siguri că veți beneficia de serviciile institutului, puteți suna la 0374 770 477 pentru programare. Institutul de Psihiatrie „Socola” se află pe Șoseaua Bucium, 36, Iași.

Adauga un comentariu