Local

La mulţi ani, maestre! Constantin Arvinte împlinește 94 de ani! Constantin Arvinte a primit mai multe premii naţionale și internaţionale

Publicat: 21 mai 2020

Celebrul folclorist ieșean Constantin Arvinte își serbează astăzi nu numai onomastică, ci și ziua de naștere, el împlinind 94 de ani. Născut în comună ieșeană Voinești, maestrul Arvinte s-a școlit la Iași, la Conservatorul „George Enescu” și apoi în București, la Şcoala Militară de Muzică și Universitatea de Muzică. A compus muzică de scenă pentru ansambluri artistice, muzică vocal-simfonică, muzică simfonică, muzică pentru fanfară și muzică corală, a scris culegeri de folclor și a dirijat ansambluri celebre, precum „Ciocârlia”. Constantin Arvinte a primit mai multe premii naţionale și internaţionale și Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, acordat de Președintele României.

În onoarea reputatului folclorist, Ansamblul Artistic Profesionist al Consilului Judeţean Iași, care a fost înfiinţat în 2018, poartă numele Constantin Arvinte.

Pe pagina de facebook a Ansamblului Artistic al CJ Iași a fost postată astăzi o înregistrare de colecţie, de anul trecut, când maestrul, la 93 de ani, a dirijat orchestrele reunite ale ansamblurilor care au participat la prima ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Constantin Arvinte”. Piesa interpretată se numește „Rapsodia ieșeană” și este compusă tot de Constantin Arvinte.

Adauga un comentariu