Economic Local

Lansarea rachetelor antigrindină a salvat culturile fermierilor din Iași. Crește suprafața din județ protejată împotriva fenomenelor extreme

Publicat: 05 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lansarea rachetelor antigrindină a salvat culturile fermierilor din Iași. Crește suprafața din județ protejată împotriva fenomenelor extreme

Centrul Zonal de Coordonare Moldova și Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 a folosit rachete antigrindină în mai multe zone din județul Iași. Pentru a proteja culturile fermierilor din zonele Cotnari și Bălțați au fost lansate rachete antigrindină. Ca urmare a manifestărilor de instabilitate atmosferică accentuată înregistrate în majoritatea regiunilor țării începând cu 29 aprilie 2020, unitățile operaționale din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) au desfășurat primele acțiuni de combatere a căderilor de grindină din acest an.

Rachete antigrindină, lansate de la Iași

În momentul de față, în Grupul Cotnari, sunt operaționale cinci puncte de lansare, iar alte patru au fost omologate în urmă cu doi ani în Grupul Huși (Cretești, Bunești-Averești, Codăești și Solești). Astfel, suprafața de protecție a unității de combatere Moldova 1 Iași, care cuprinde cele două grupuri, Cotnari și Huși, a ajuns la circa 177.000 hectare. În Iași vor fi amenajate noi puncte de lansare antigrindină. În total vor fi 18 puncte de lansare în județ, iar la nivel național vor fi create 65 de noi puncte de lansare care vor deservi aproximativ două milioane de hectare de teren agricol.

Va crește numărul rachetelor antigrindină

În ultimii cinci ani, suprafața protejată a crescut constant, de la 116.000 ha apărate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 mil ha în anul 2020, depășind 2,3 mil ha în sezonul următor. Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) nu are în acest moment capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale. La acest moment, protecția antigrindină și capacitățile de creștere a precipitațiilor sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii țări și de conectare la nivel transfrontalier.

Adauga un comentariu