Sanatate

Lăsatul de fumat: Efecte secundare ale dependenței

Publicat: 04 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lăsatul de fumat Efecte secundare ale dependenței
Obișnuința poate fi mai puternică decât dependența de nicotină

În cazul fumătorilor veterani, lăsatul de fumat se lasă cu multe efecte secundare. Acesta este un motiv ce face întregul proces să fie unul complicat și adesea greu de împlinit.

Fumatul a fost descris de milioane de oameni ca fiind un obicei negativ de care se scapă foarte greu. Motivul pentru care nu se poate abandona pur și simplu, este dat de prezența nicotinei și a caracterului ei dependent.

Chiar dacă nu are un efect atât de tragic precum cel al consumului de heroină sau cocaină, dependența pe care o conferă este similară. Faptul că este un drog legal, face ca fumătorii să fie în număr mare în societate.

persoana ce rupe o tigara cand lasatul de fumat efecte secundare
Fumatul este un obicei nesănătos cu efecte negative atât în prezent, cât și în viitor

Nicotina, substanța chimică, are capacitatea de a influența mai multe părți ale organismului. Are efect atât asupra organelor, cât și a metabolismului, fiind principalul factor pentru dezvoltarea maladiilor cu o tratare dificilă precum enfizemul pulmonar. Ceea ce trebuie de știut despre nicotină este faptul că dependența provocată va dispărea într-o luna sau mai puțin, însă nu nicotina este cea mai mare problemă, ci obișnuința de a fuma, bătălie ce poate continua mai mult sau mai puțin.

Simptomele lipsei de nicotină

Simptomele sunt relative, de la o persoană la alta poate varia atât intensitate cât și simptomele. Un prim factor ce influențează aceste simptome este dat de cât de mare a fost perioada în care s-a fumat și bineînțeles, cât de mult se fuma. O descreștere a țigărilor fumate scade din intensitatea acestor simptome, chiar daca în trecut fumatul era unul excesiv.

persoana ce rupe tigari pentru lasatul de fumat efecte secundare
Uneori este dificil să spui stop

Această lipsă de nicotină creează dezechilibre din punct de vedere fizic, emoțional și mental. Durerea de cap și insomniile sunt frecvente, creând astfel o dispoziție negativă în permanență. Cele mai multe simptome se manifestă violent în primele zile de la abandon, însă anxietatea, depresia sau iritabilitatea pot dura chiar și câteva săptămâni.

Lăsatul de fumat dă efecte secundare fizice

Precum s-a menționat anterior faptul că simptomele variază de la o persoană la alta, apetitul pentru mâncare se poate manifesta mai puternic la unii și mai puțin la alții. De obicei, o persoană ce se lasă de fumat va crește cu câteva kilograme în greutate datorită acestui lucru. O parte importantă o are aici și funcția psihică, datorită faptului că se aloca persoanelor mai mult timp pentru ei înșiși, iar folosirea lui este problematică.

tigara rupta pe care scrie stop
Mulți oameni ajung să se oprească doar când este prea târziu

Tusea apare ca o consecință, întrucât sistemul respirator simte nevoia de a se curăța, iar acest lucru nu se poate întâmpla fără tuse. Nicotina în mod normal este un inhibitor al acestei funcții de curățare. Motiv pentru afecțiuni precum fibroza pulmonară se pot instaura, iar vindecarea lor este dificilă.

Durerile de cap și amețeala se înregistrează printre simptomele principale ce pot varia de la o zi la alta și pot fi mai ușoare sau mai severe. Primele zile se simt destul de profund.

2 maini ce rup o tigara
Simptomele din cauza dependenței pot fi insuportabile

Nicotina are capacitatea de a te menține treaz, iar lipsa ei poate duce la o oboseală temporară. Unele cazuri se prezintă cu insomnie, fapt ce face oboseala fiind una mult mai accentuată în timpul zilei.

Pentru prima lună, în statisticile pacienților se sesizează că apare și constipația. În cazul tuturor acestor efecte secundare există mereu opțiunea de a folosi niște pastile din extracte de plante, sau chiar ceaiuri, pentru a ameliora din simptome.

Adauga un comentariu