Titlurile zilei

Lecție de viață pentru o mamă din Iași, care a născut un băiat cu o boală nemiloasă! S-a încăpățânat și a creat cu 100.000 de euro un loc unic pentru salvarea lui. Elena Potur: „Mănâncă cu lingurița, la 7 ani” – FOTO

Publicat: 05 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lecție de viață pentru o mamă din Iași care a născut un băiat cu o boală nemiloasă S-a încăpățânat și a creat cu 100.000 de euro un loc unic pentru salvarea lui. Elena Potur Mănâncă cu lingurița la 7 ani - FOTO
Elena Potur, în vârstă de 33 de ani, este o tânără mamă din Iași care în urmă cu aproape un an a înființat cu 100.000 de euro o întreprindere socială. Se ocupă de copiii cu nevoi speciale 2 psihologi și 5 kinetoterapeuți

Elena Potur, o tânără mamă din Iași, a înființat cu 100.000 de euro o asociație dedicată copiilor cu nevoi speciale. Ideea de a crea acest loc i-a venit după ce mai mulți ani a căutat terapia potrivită pentru băiețelul său cu sindrom Wolf-Hirschhorn. În prezent, 5 kinetoterapeuți și 2 psihologi se ocupă de 40 de copii cu nevoi speciale, utilizând terapia senzorială

Elena Potur, în vârstă de 33 de ani, este o tânără mamă din Iași care în urmă cu aproape un an a înființat cu 100.000 de euro o întreprindere socială. Banii i-a obținut prin fundația „Alături de Voi„, fiind unul dintre cele 40 de proiecte aprobate la nivel național pentru finanțarea europeană.

Elena povestește că ideea de a înființa, la rândul său, o asociație și de crea un loc potrivit pentru copiii cu nevoi speciale care au nevoie de terapie i-a venit când a văzut că nu există un astfel de loc pentru copilul său care suferă de Sindromul Wolf-Hirschhorn (SWH). Boala rară se manifestă prin retard mintal sever și anomalii fizice, întârziere de creștere și probleme cardiace, malformații pulmonare sau imunodeficiență. SWH are o incidență de 1 la 50.000 nou-născuți și afectează toate rasele, fiind de două ori mai frecventă la subiecții de sex feminin.

„Serviciile de terapie pentru copiii cu nevoi speciale sunt încă în dezvoltare în Iași și în toată țara. Eu mă duceam cu copilul meu în 4 locuri diferite pentru a face kinetoterapie, masaj, activități de socializare. Este foarte greu, pentru un părinte, să facă acest lucru, și nu doar într-o singură zi, ci mai multe zile la rând. Părinții care aduc copiii la noi găsesc toate aceste servicii într-un singur loc. Aici facem de toate. Tot ce vedeți în acest loc este achiziționat prin intermediul acestor fonduri, obținute prin ADV”, susține Elena Potur, psiholog și fondator „Asociația La Timp”.

În cadrul asociației înființate de Elena, mamă a unui copil cu sindrom rar, lucrează 5 kinetoterapeuți și 2 psihologi

Proiectul a fost depus în luna decembrie 2020, a fost aprobat la finanțare, iar imediat ce au intrat banii în contul asociației, a fost amenajat spațiul de pe strada Bradului. Elena a angajat 5 kinetoterapeuți și 2 psihologi, a achiziționat toate echipamentele necesare și de la începutul acestui an a început activitățile cu copiii cu nevoi speciale. A reușit să depășească target-ul din proiect. Cu cei 100.000 de euro plătește chiria, angajații și utilitățile, cheltuieli care ajung la 20.000 de lei, lunar.

„Echipa este formată din manager, 5 kinetoterapeuți, 2 psihologi. Noi lucram deja într-o formulă asemănătoare înainte de a avea această asociație pentru că, fiind psiholog școlar, cu asta mă ocupam de mai mulți ani și interacționam cu această echipă. Nu a fost greu să ne organizăm pentru a fi în această formulă. Mai greu a fost să găsim însoțitori pentru copiii care merg la școală, acei shadow care sunt asistenți pentru copii și îi ajută în activitatea educativă ca să aibă rezultate optime la școală”, explică Elena Potur.

Elena Potur, psiholog: „Copilul trebuie adus de mic la noi, chiar și la 10 luni”

Angajații din cadrul asociației se ocupă de 8 copii zilnic și fac cu aceștia terapie senzorială, masaje sau kinetoterapie. În funcție de situația fiecărui copil în parte, dacă are sindrom Down, autism sau alte afecțiuni, se văd și rezultatele.

„Pot avea maximum 8 copii pe zi. În Iași sunt peste 2.000 de copii cu nevoi speciale. Copilul trebuie adus de mic la noi, chiar și la 10 luni. Nu este neapărată nevoie de diagnostic din partea medicului. Cu cât este adus mai repede, cu atât mai ușor se poate recupera. De exemplu, dacă copilul de 7 luni nu se rostogolește, nu este atent la noi, are probleme de dezvoltare, poate fi adus la noi.

Efecte vizibile după ce se începe terapia se observă și după prima lună de intervenție, dacă se lucrează insistent și acasă. De aceea noi instruim și părinții în privința terapiei ce poate fi făcută acasă. Copilul are nevoie de terapie pe tot parcursul vieții. Important este să asigurăm abilitățile necesare pentru grădiniță și școală, să fie independenți, să socializeze, să fie stabil comportamental. Copilul meu, care are 7 ani, abia stă singur în fund, mănâncă tot cu lingurița, ajutat, și am făcut multă terapie”, mai spune Elena Potur.

O altă întreprindere socială prezentată de reporterii „BZI” într-o ediție anterioară este a ieșencei Camelia Cojan, care a investit 100.000 de euro într-o fabrică de jucării.

Copiii din grupurile vulnerabile beneficiază de terapie gratuită

Până în prezent, 40 de copii din Iași și din zona metropolitană au beneficiat de terapie, însă părinții din grupurile vulnerabile beneficiază de gratuitate. Mai mult, Elena vrea să mai acceseze 5.000 de euro, banii oferiți de o companie din Iași pentru astfel de proiecte.

„Oferim gratuitate timp de 3 luni, iar după aceea un discount de 20 la sută din prețul ședinței de terapie, pentru părinții din grupurile vulnerabile. O ședință durează 50 de minute și costă 70 de lei. Vrem să aplicăm pentru un nou proiect în valoare de 5.000 de euro.

Oferim servicii pentru beneficiarii din județul Iași. Într-adevăr, este greu pentru unii părinți să vină de 3 ori pe săptămână la noi, mai ales dacă sunt din localități îndepărtate, de aceea încercăm să-i ajutăm. Cei mai mulți care provin din mediul rural vin din localități apropiate Iașului. Părinților le oferim un fel de training și vrem să dezvoltăm o platformă online ca și părinții să fie învățați cum să facă acasă terapia”, mai spune Elena Potur, fondator „Asociația la Timp”.

O altă întreprindere socială finanțată cu 100.000 de euro, prezentată într-o ediție „BZI”, este a unui antreprenor din Iași care oferă gratis ochelari persoanelor vulnerabile.

Adauga un comentariu