Titlurile zilei

Locul din Iași unde se dau gratis ochelari de vedere. Un antreprenor cheltuie 100.000 de euro pentru a ajuta persoanele nevoiașe și pe cele din categorii vulnerabile

Publicat: 28 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Locul din Iași unde se dau gratis ochelari de vedere. Un antreprenor cheltuie 100.000 de euro pentru a ajuta persoanele nevoiașe și pe cele din categorii vulnerabile
Cezar Călugăreanu a investit fonduri europene în valoare de 100.000 de euro într-o întreprindere socială care ajută persoanele fără venituri sau din categorii vulnerabile să beneficieze de consultații și ochelari de vedere gratuite. Până în prezent, 70 de persoane au beneficiat de aceste servicii

Cezar Călugăreanu a investit fonduri europene în valoare de 100.000 de euro într-o întreprindere socială care ajută persoanele fără venituri sau din categorii vulnerabile să beneficieze de consultații și ochelari de vedere gratuite. Până în prezent, 70 de persoane au beneficiat de aceste servicii

Cezar Călugăreanu, psihoterapeut din Iași, a găsit o nouă metodă de a ajuta persoanele din categorii vulnerabile din Iași. A accesat 100.000 de euro prin intermediul fundației „Alături de Voi” și a utilizat banii pentru ca aceste persoane să beneficieze de consultații și ochelari de vedere gratuite.

„Când Angela (n.r.- Angela Achiței, fondator ADV) și Sorin au venit cu ideea să accesez banii acordați în acest program, am fost de acord, pentru că eu oricum făceam asta și înainte de proiect și am zis că este și mai bine dacă vin și niște bani cu care să continui ceea ce făceam. Înainte nu o făceam în mod organizat, dar când venea un bătrânel, nu îi luam bani. Practic, de aici a plecat toată treaba. Eu sunt și psihoterapeut.

Business-ul cu ochelari e separat. Am observat că atunci când vin persoane cu probleme psihice, e foarte greu pentru un oftalmolog să își facă treaba și avea nevoie de mine. Împreună cu cei de la ADV m-am gândit că poate reușim să îi ajutăm pe acești oameni care de obicei provin din medii defavorizate sau sunt copii abandonați. Mai ales la persoanele cu dizabilități de natură psihică este extrem de greu să faci o consultație și unii poate chiar nici nu își permit o consultație sau o pereche de ochelari. Sunt o mulțime de persoane care nu trăiesc la limita sărăciei, ci în sărăcie”, susține psihoterapeutul Cezar Călugăreanu, din Iași, în vârstă de 47 de ani.

Cezar Călugăreanu: „Trebuie să fie din grupul vulnerabil, nu neapărat persoane cu dizabilități, dar și astfel de persoane”

Inițiatorul proiectului spune că a creat și 4 noi locuri de muncă în spațiul de pe bulevardul Independenței unde se fac consultațiile.

„Scopul proiectului a fost de a ajuta persoane vulnerabile. Consultație cu medic oftalmolog și ochelari gratuiți care au cele mai bune lentile, pe plan mondial. De la consultație, rame, lentile, au parte de cele mai bune servicii. La produsele pe care le comercializez eu, nu vorbim de social, o pereche de ochelari cu cea mai ieftină pereche de lentile costă între 350-400 de lei. Am buget minim de achiziție de 500 de lei de om, pentru cei care își fac ochelari. Din banii primiți au fost alocați pentru deschiderea unui punct de lucru special pentru serviciile oferite persoanelor din grupuri vulnerabile, am mai creat 4 locuri de muncă.

O parte i-am alocat pentru unele instrumente, iar restul pe consultații și ochelari, pentru că vreau să ajut un număr mare de persoane din grupurile vulnerabile. Prin ONG-uri și grupuri vulnerabile am ales „Salvați Copiii”, „Bethany”, și copii și adulți. Dar trebuie să fie din grupul vulnerabil, nu neapărat persoane cu dizabilități, dar și astfel de persoane”, mai spune Cezar Călugăreanu.

O altă întreprindere socială înființată de Camelia Cojan a presupus înființarea unei fabrici de jucării din lemn.

Cei care vor să ajute persoanele din grupuri vulnerabile pot suna la cabinetul oftalmologic

Psihoterapeutul spune că își dorește ca un număr cât mai mare de persoane să fie beneficiarii proiectului, iar cei care cred că pot ajuta aceste persoane, pot suna la cabinetul oftalmologic.

„Până acum am peste 70 de beneficiari. Business-ul efectiv l-am deschis pe 8 martie, dar a durat până am pus rotițele în funcțiune. Săptămâna trecută am avut de la Șcheia o persoană cu dizabilități. Am rezervat două zile speciale numai pentru asta. Cei care vor să vină, pot suna să vină la cabinet”, mai spune Cezar Călugăreanu.

Un alt ieșean care a obținut fonduri europene în valoare de 100.000 de euro și a ajutat persoanele din grupurile vulnerabile este Filip Octavian. Cu o experiență vastă în domeniul social, a povestit despre oportunitatea unor investiții în zona de întreprindere socială, în comuna Lețcani, județul Iași, într-o ediție „BZI”. Cu banii obținuți a amenajat unui spațiu, a achiziționat echipamentele necesare și a creat 4 locuri de muncă în restaurantul „Summasana”.

Adauga un comentariu