Conf. dr. Sebastian Cozma, medic primar ORL – coordonatorul Compartimentului Audiologie şi Vestibulogie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre stările de amețeală, care îi determină pe unii pacienți să creadă că au o tumoră la cap. Ce trebuie să facă aceștia, atunci când medicii îi asigură că nu au cancer.
Stările de amețeală pot să îi sperie pe mulți, ducându-i cu gândul că ar suferi de cancer. Din fericire, în majoritatea cazurilor, astfel de stări sunt generate de numeroase cauze, cum sunt: răul de mișcare, anemia, hipoglicemia ori deshidratarea. Bineînțeles, pot exista și cauze mai grave, precum: ateroscleroza, accidentul vascular cerebral sau accidentul ischemic tranzitor, care necesită intervenția, de urgență, a medicilor.
De asemenea, poate apărea o senzaţie de ameţeală şi din cauza medicamentelor prescrise, precum cele antidepresive, antiepileptice, antihipertensive, sedative sau tranchilizante.
Conf. dr. Sebastian Cozma, despre amețeală și tumora cerebrală: „Acest gând generează o cascadă de îngrijorări”
Majoritatea oamenilor se îngrijorează atunci când amețesc, iar unii dintre ei cred că au o tumoră la cap. Din această cauză, ei se prezintă la servicii de specialitate și fac o multitudine de analize, până când află că, de fapt, nu au nicio tumoră. Ce generează astfel de gânduri, ne spune medicul Sebastian Cozma, în rândurile următoare.
„La noi, cei mai mulți pacienți nu se tem de Meniere, ci că au o tumoră în cap. Acest lucru, acest gând, generează o cascadă de îngrijorări, de prezentări în servicii de specialitate, de angoasă, de anxietăți, pe care pacienții le parcurg, până când află că nu au o tumoră în cap. Și cum pot afla că nu au? Pentru că nu este convingător numai examenul clinic, ci obligatoriu se parcurge și un examen imagistic. De obicei, rezonanța magnetică nucleară este și o analiză costisitoare, dar sigur cei mai mulți o fac plătindu-și aceste investigații, pentru că noi nu avem întotdeauna argumente medicale, clinice, pentru a recomanda pe cheltuiala Casei de Asigurări. Dacă noi vedem destul de clar care este cauza amețelii unui pacient la o consultație clinică, cu mijloacele pe care le avem la dispoziție, uneori putem și cu mâinile goale, deci numai cu cunoștințele pe care le avem, alteori e nevoie de un bilanț cu echipamente speciale. Pentru că urechea internă este ascunsă, nu o putem vedea, trebuie să îi testăm capacitățile cu niște echipamente. Și atunci nu supraaglomerăm și nu cheltuim bani din bugetul Casei de Asigurări pe analize care nu-și găsesc sensul.”, a declarat medicul Sebastian Cozma pentru BZI LIVE.
Conf. dr. Sebastian Cozma: „Purtăm cu noi și un astfel de bagaj”
Medicul a dezvăluit cazul unei femei care, din cauza amețelilor, a parcurs numeroase investigații medicale în decurs de două-trei luni. Aceasta se temea de boală, deoarece tatăl ei suferise un accident vascular cerebral, care i-a adus moartea, iar mama sa a murit tot din cauza unei probleme cerebrale.
„Am văzut o pacientă care avea un sistem vestibular perfect normal și am descoperit că avea un teanc de investigații pe care le parcursese în ultimele două-trei luni. Printre hârtiile ei, în examenul neurologic am văzut că, în familie, tatăl a avut accident vascular, decedat din această cauză și mama la fel, cu o problemă cerebrală, deci era sensibilizată din familie cu privire la posibilitatea de a avea așa ceva. Și sigur că a amețit de două ori, o dată în aprilie și o dată în octombrie și începând din octombrie până acum a parcurs numeroase investigații medicale, aproape tot ce se putea face, din dorința, probabil de a exclude orice risc ca să i se poată întâmpla ceva, datorită trecutului membrilor familiei. Deci purtăm cu noi și un astfel de bagaj. Anxietatea vine la pachet uneori cu amețeala, pentru că sistemul vestibular are legături, spunem noi, cu sistemul neuro-vegetativ.”, a mărturisit medicul Sebastian Cozma, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Este un funcționar, care nu știu prin ce mijloace este un apropiat al primarului, suge bani de la primărie și este de o aroganță ce rar întâlnești, te programează și aștepți luni de zile, și nu te ajută cu nimic, plătești câteva sute de lei absolut degeaba. Insultă și ignoră oameni în vârstă.