Prima pagină » Local » Sfaturi pentru cei care au stări de amețeală. Conf. dr. Sebastian Cozma: „Dacă pățiți vreodată, ca la schimbarea de poziție, să se rotească totul cu dumneavoastră, urmăriți…” – VIDEO

Sfaturi pentru cei care au stări de amețeală. Conf. dr. Sebastian Cozma: „Dacă pățiți vreodată, ca la schimbarea de poziție, să se rotească totul cu dumneavoastră, urmăriți…” – VIDEO

01 nov. 2022, 12:05,
în Local

Conf. dr. Sebastian Cozma, medic primar ORL – coordonatorul Compartimentului Audiologie şi Vestibulogie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, a oferit, în emisiunea BZI LIVE, câteva sfaturi pentru cei care se confruntă cu stări de amețeală. Ce trebuie să faceți în cazul în care ați primit diagnosticul de vertij paroxistic poziţional benign?

Vertijul paroxistic poziţional benign (VPPB) reprezintă o afecțiune mecanică a labirintului, care se manifestă clinic prin episoade de vertij rotator. Principalul simpton al acestei boli este apariția bruscă a vertijului, adică a senzației de rotire proprie sau a senzației că obiectele din jur se învârt, la modificarea poziției capului în raport cu gravitația.

Vertijul paroxistic poziţional benign este una dintre cele mai întâlnite cauze de vertij. Afecțiunea debutează la pacienții cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, constituind una dintre cele mai importante cauze de cădere la seniori.

Sfaturi pentru cei care au stări de amețeală. Conf. dr. Sebastian Cozma: „Dacă imaginea se stabilizează, atunci este o mare probabilitate de VPPB”

Medicul Sebastian Cozma i-a sfătuit, pe cei care se confruntă frecvent cu stări de amețeală, să încerce un exercițiu, pentru a confirma sau infirma diagnosticul de vertij paroxistic poziţional benign. Potrivit acestuia, VPPB nu este o urgență medicală.

„Dacă pățiți vreodată, ca la schimbarea de poziție să se rotească totul cu dumneavoastră, următiți dacă vă opriți într-o poziție fixă, fie că vă culcați la loc, fie că ați reușit să vă ridicați în șezut și așteptați 20-30 de secunde, fără alte emoții, dacă imaginea se stabilizează și senzația de rotație, diminuă până la dispariție, dar dumneavoastră nu mai mișcați capul între timp, atunci este o mare probabilitate, ca să fie vorba despre un VPPB (Vertijul paroxistic poziţional benign).

Dacă, după aceea, vă așezați din nou într-o poziție din care ați plecat sau rotiți capul din nou în direcția opusă și iarăși amețiți, parcurgerea canalului semicircular de către aceste mici pietricele generează senzația, numai că drumul este delimitat de la punctul A la punctul B, pentru că gravitațional atât este permis și când particulele acestea au ajuns la destinația lor gravitațională, senzația se oprește.

Deci această alternanță, mă mișc, se învârste, mă opresc, se oprește, este semnătura VPPB și nu este o urgență să vă speriați foarte mult sau să chemați medicul. Dacă puteți, eventual, să vă faceți treburile prin casă sau la serviciu.”, a declarat medicul primar ORL Sebastian Cozma, pentru BZI LIVE.

Conf. dr. Sebastian Cozma: „Evoluția naturală a VPPB este spre dispariție în câteva zile”

Medicul a adăugat că vertijul paroxistic poziţional benign poate dispărea în câteva zile. Însă, dacă amețeala persistă, nu ezitați să solicitați ajutor medical. Tratamentul are ca scop repoziționarea otolitică sau manevra eliberatoare, în funcție de care canal este afectat.

„Evoluția naturală a VPPB este spre dispariție în câteva zile. Poate fi doar de o zi sau poate fi o săptămână. Totuși, ca excepție, aduc în atenție un caz al unei doamne, care mi-a spus că de zece ani ar avea continuu această simptomatologie pe o ureche, motiv pentru care se culca mereu pe partea cealaltă. Există și VPPB rebel la tratament, este un tratament pentru asta, dacă pacientul este într-o stare foarte severă sau dacă nu dispare în câteva zile și persistă, pacientul trebuie să ajungă într-un serviciu specializat. Pentru că tratamentul adecvat este ceea ce numim repoziționarea otolitică sau manevra eliberatoare, în funcție de care canal este interesat, avem mai multe versiuni, pe care le putem practica pentru a scoate, cu ajutorul gravitației, mișcăm capul și corpul în anumite sensuri, până când pietricele acestea se evacuează din canal și simptomele dispar. Un pacient care are VPPB poate avea un risc de refacere a acestui episod.”, a adăugat conf. dr. Sebastian Cozma, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`