Stiri medicale

Legătura dintre personalitate și riscul de deces

Publicat: 17 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legătura dintre personalitate și riscul de deces
sistemul imunitar leagă direct personalitatea de riscul de deces pe termen lung

Cercetările inovatoare conduse de Universitatea din Limerick au dezvăluit pentru prima dată că sistemul imunitar leagă direct personalitatea de riscul de deces pe termen lung. Care este legătura dintre personalitate și riscul de deces?

Studiul aruncă o nouă lumină asupra motivului pentru care oamenii care sunt mai conștiincioși tind să trăiască mai mult.

Rezultatele noului studiu internațional publicat în revista Brain, Behavior and Immunity au descoperit că sistemul imunitar joacă un rol necunoscut anterior în legătura dintre trăsăturile de personalitate și riscul de deces pe termen lung.

„Se știe că personalitatea este asociată cu un risc pe termen lung de deces, este o constatare bine reprodusă observată în numeroase studii de cercetare la nivel internațional”, a explicat cercetătorul principal al studiului, Dr. Páraic Ó Súilleabháin, de la Departamentul de Psihologie și Institutul de Cercetări în Sănătate de la Universitatea din Limerick, Irlanda.

„Întrebarea critică este „cum”. Am vrut să aflăm dacă o cale biologică precum sistemul nostru imunitar poate explica de ce se întâmplă acest lucru.

„Personalitatea noastră este extrem de importantă de-a lungul vieții noastre, de la stadiile incipiente ale dezvoltării noastre, până la acumularea impactului modului în care gândim, simțim și ne comportăm de-a lungul vieții noastre și în anii anteriori morții. Cât de importantă este de fapt personalitatea pentru sănătatea noastră pe termen lung și longevitatea rezultată. De exemplu, s-a arătat că persoanele care au un scor mai scăzut pe trăsătura personalității conștiinciozității (o tendință de a fi responsabil, organizat și capabil de autocontrol) pot avea un risc crescut cu 40% de moarte viitoare în comparație cu omologii lor cu punctaje mai mari. Ceea ce nu este clar este cum s-ar putea întâmpla acest lucru și, mai important, ce cale biologică ar putea fi responsabilă pentru această legătură”, a adăugat dr. Ó Súilleabháin, potrivit Medical Xpress.

Doi markeri biologici

Cercetătorii au dorit să investigheze dacă doi markeri biologici care sunt esențiali pentru sistemul imunitar pot explica de ce trăsăturile de personalitate sunt asociate cu riscul de mortalitate pe termen lung. Mai exact, au dorit să testeze dacă interleucina-6 și proteina c-reactivă, despre care se știe că joacă un rol important în morbiditatea legată de vârstă, pot explica modul în care trăsăturile noastre de personalitate sunt legate de cât trăim. Studiul s-a bazat pe date din studiul longitudinal Midlife din Statele Unite efectuat pe 957 de adulți care au fost examinați pe o perioadă de 14 ani.

Dr. Ó Súilleabháin a explicat:

„Am constatat că o parte din motivul pentru care persoanele care obțin un scor mai ridicat în ceea ce privește trăsăturile de personalitate ale conștiinței trăiesc mai mult este ca rezultat al sistemului lor imunitar, în special din cauza nivelurilor mai scăzute ale unui marker biologic numit interleukină-6. Probabil că există încă alte mecanisme biologice care urmează să fie descoperite, care vor oferi o imagine mai clară a tuturor modurilor în care personalitățile noastre sunt atât de critice pentru sănătatea noastră pe termen lung.

Aceste descoperiri sunt foarte importante și identifică pentru prima dată că un marker biologic subiacent leagă direct personalitatea de riscul de mortalitate pe termen lung. Cu replicarea, aceste descoperiri oferă o oportunitate pentru viitoare intervenții pentru a ne crește longevitatea și sănătatea pe tot parcursul vieții”, a adăugat dr. Ó Súilleabháin.

Adauga un comentariu