Boli si tratamente

Daca a inima bolnava, cu siguranta ai si o sanatate precare a ochilor

Publicat: 27 aug. 2020
Legatura dintre sanatatea inimii si cea oculara
Legatura dintre sanatatea inimii si cea oculara

Legatura dintre sanatatea inimii si cea oculara. Cercetătorii au descoperit că adoptarea unui stil de viață sănătos pentru menținerea sănătății cardiovasculare este benefică și pentru ochi. Pacienții care urmează cel mai bine recomandările oficiale prezintă, într-adevăr, un risc mai mic de a dezvolta patru boli oculare: degenerare maculară legată de vârstă, retinopatie diabetică, cataractă și glaucom.

Legatura dintre sanatatea inimii si cea oculara

Consumăm alimente, cum ar fi fructe și legume, în special pentru a menține o sănătate cardiovasculară bună, însă un studiu recent realizat de cercetătorii de la Texas Tech University Health Health Center (TTUHSC) arată că acest tip de dietă este la fel de important pentru a asigura sănătatea ochilor noștri. Acesta din urmă, publicat în American Journal of Medicine, indică faptul că sănătatea ideală cardiovasculară, care este semnul unui stil de viață sănătos, este asociată cu o probabilitate mai mică de a dezvolta boli de ochi și în special de retinopatie diabetica, leziune retinală care duce la un risc de deficiență vizuală sau chiar orbire.

Conform datelor echipei științifice, aproximativ 2,2 miliarde de persoane din întreaga lume suferă de boli ale ochilor care duc la deficiențe de vedere sau orbire. Principalele cauze sunt degenerarea maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, cataracta și glaucomul. Studiile anterioare au observat asocieri între boala ochilor și factori de stil de viață individual, cum ar fi fumatul, obezitatea sau tensiunea arterială ridicată, explică investigatorul principal al studiului, prof. Duke Appiah, potrivit Sante Magazine.

Controlează-ți nivelul colesterolului și al glicemiei

Oprirea fumatului, implicarea în activități fizice, menținerea unei greutăți sănătoase și consumul unei diete echilibrate, monitorizarea nivelului de colesterol și a zahărului din sânge și monitorizarea periodică a tensiunii arteriale. Studiul a constat în înțelegerea modului în care de respectarea acestui stil de viață poate beneficia și sănătatea ochilor. Deoarece se dovedește că sistemul vascular al ochiului și sistemul cardiovascular au caracteristici comune: prin urmare, este posibil ca factorii de risc cunoscuți ai bolilor cardiovasculare să interacționeze cu bolile ochilor.

„Ceea ce face studiul nostru unic este că, spre deosebire de alte studii care au analizat pur și simplu relația unui factor de risc, cum ar fi dieta, cu o singură boală a ochilor, noi am aruncat o privire asupra lor în ansamblu și cum pot afecta principalele cauze ale orbirii”, adaugă profesorul Appiah. Cercetătorii au evaluat datele de la 6.118 de adulți cu vârsta de 40 de ani sau mai mari care au participat la un sondaj național de sănătate și nutriție între 2005 și 2008.

Preveniți boli cardiovasculare și oculare

Prevalența generală a bolii oculare în rândul respondenților a fost de 23% și a inclus cataracta (10,6), degenerare maculară legată de vârstă (8,1%), glaucom (6,1%) și retinopatie diabetic (4,8%). În plus, aproximativ 5,6% dintre participanți au suferit de cel puțin două dintre aceste boli ale ochilor. Cercetătorii au observat că un stil de viață sănătos a fost bine asociat cu o reducere a riscului pentru aceste patru boli oculare. După ce a controlat factorii confuzivi precum vârsta, sexul, etnia și statutul socioeconomic, s-a constatat că acest stil de viață a avut cel mai mare efect asupra retinopatiei diabetice.

Adauga un comentariu