Prima pagină » National » Lege care modifică Codul de procedură penală. Confiscarea averilor se va realiza mult mai ușor
Lege care modifică Codul de procedură penală. Confiscarea averilor se va realiza mult mai ușor

Lege care modifică Codul de procedură penală. Confiscarea averilor se va realiza mult mai ușor

14 mai 2025, 20:41,
Redacția BZI în National

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat o lege care modifică Codul de procedură penală. Prin noua lege, confiscarea averilor se va realiza mult mai ușor, iar o astfel de decizie poate fi dispusă de procuror prin ordonanță sau de către judecătorul de cameră preliminară. Prevederile legii se aplică inclusiv în procesele civile, unde se poate solicita confiscare specială pentru a nu se putea distruge averea.
Decizia este una de mare impact, pentru că această confiscare extinsă va fi dictată mult mai ușor și statul va putea recupera mai ușor prejudiciile din partea celor condamnați penal.

Confiscarea specială este o măsură de siguranţă. cu caracter patrimonial, constând în confiscarea unor bunuri determinate, aflate în legătură cu fapta comisă. Altfel spus, măsura de siguranţă constă în trecerea silită în proprietatea statului a unor bunuri proprietatea făptuitorului. Aflarea acestor bunuri în posesia făptuitorului creează o stare de pericol pentru valorile sociale ce derivă din împrejurarea că ele ar putea fi folosite pentru săvârşirea de noi infracţiuni. Ca urmare a aplicării acestei măsuri de siguranţă, are loc o transmisiune, o trecere gratuită şi silită în proprietatea statului a anumitor bunuri, a căror deţinere, datorită naturii lor ori legăturii cu săvârşirea faptei, prezintă pericolul săvârşirii de noi infracţiuni.

Principalele prevederi ale legii

1. La articolul 249, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 249. – (1) Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.”

2. La articolul 249, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(6) Măsurile asigurătorii prevăzute la alin. (5) se pot lua şi la cererea părţii civile. Cererea se adresează procurorului, judecătorului de cameră preliminară sau instanţei de judecată, după caz. Măsurile asigurătorii luate din oficiu de către organele judiciare prevăzute la alin. (1) pot folosi şi părţii civile.”

3. La articolul 249, după alineatul (6), se introduc patru noi alineate, alin. (61) – (64), cu următorul cuprins:
(61) – În cursul urmăririi penale, măsurile asigurătorii sunt luate de procuror prin ordonanţă. Procurorul dispune de îndată asupra luării măsurilor asigurătorii atunci când cererea este făcută de partea civilă.

(62) – Ordonanţa de luare a măsurilor asigurătorii se comunică suspectului sau inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Ordonanţa de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi suspectului sau inculpatului de îndată.

(63) Judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, după caz, se pronunţă asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată. Judecata se face de urgenţă. Participarea procurorului este obligatorie.

(64) Încheierea prin care s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii se comunică inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Încheierea de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi inculpatului de îndată după pronunţare.”

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Cum a fost surprinsă Mihaela Botezatu, văduva lui Silviu Prigoană, la mormântul soțului ei. Cum arată locul de veci la șapte luni
Playtech.ro
Ţara în care româna este limbă oficială. Este vorbită de mulţi cetăţeni
observatornews.ro
HARTĂ. Cod galben de caniculă în jumătate din ţară şi în Capitală
Playsport.ro
De ce spune o jurnalistă celebră din SUA că după ce a vizitat toată Europa s-ar întoarce doar în Bucureşti şi...
Evz.ro
Zile fierbinți, nopți sufocante: România, prinsă în valul de caniculă. Prognoza meteo actualizată
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ce este sporul de antenă şi cine beneficiază de bani în plus la salariu? Cuantumul poate ajunge la 15% din brut
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`