Lege nouă pentru elevii cu note mici la școală! Ministerul Educaţiei a lansat un proiect privind învăţarea remedială pentru elevii care au dificultăți în învățare sau nu reușesc să promoveze anumite examene. Iată ce vor fi obligați să facă aceștia.
Lege nouă pentru elevii cu note mici la școală!
Elevii cu note mici vor face ore suplimentare la școală. Noile măsuri propuse de Ministerul Educației vizează reducerea abandonului școlar. Ministerul Educaţiei a lansat proiectul de ordin privind aprobarea metodologiei-cadru de organizare a Programului „Învăţare remedială”, care include activităţi de învăţare, stimulare, compensare, consolidare şi recuperare, adaptate elevilor cuprinşi în proiect, dar şi activităţi de asistenţă psihopedagogică, de consiliere şcolară, precum şi de informare şi consiliere a părinţilor.
Programul ar urma să se desfăşoare cu prioritate în unităţile de învăţământ care se află în cel puţin una dintre următoarele situaţii:
- media obţinută de elevii unităţii de învăţământ la cea mai recentă Evaluare naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a şi/sau examenul naţional de Bacalaureat este mai mică de 7;
- cel puţin 40% dintre elevi nu ating standardul minim de competenţă, conform Evaluărilor naţionale de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, precum şi a altor evaluări naţionale prevăzute de lege;
- cel puţin 40% dintre elevi sunt cu 1 – 2 ani în urma colegilor din punct de vedere al achiziţiilor specifice vârstei şi/sau nu ating standardul minim de competenţă la limba şi literatura română/maternă, matematică, minimum o limbă străină şi TIC;
- pentru cel puţin 40% dintre elevi sunt elaborate planuri individualizate de învăţare.
De asemenea, se schimbă regulile și pentru elevii care au avut nota scăzută la purtare în anul școlar anterior. Aceștia nu vor putea fi admiși în unităţile de învăţământ cu profil militar, teologic şi pedagogic, prevede noul statut al elevilor. Elevii vor primi în anul şcolar cinci note la purtare pentru fiecare modul, iar la final se va face media acestora. De asemenea, elevii vor putea fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, după cum prevede noul Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial. Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, în loc de 40 de absențe, cum se propusese inițial.
Sala de detenție, interzicerea telefoanelor mobile în timpul orelor și sancțiunile care pot fi aplicate elevilor din anul școlar 2024-2025, se numără printre noutăți. Din anul școlar 2024-2025, elevii care deranjează profesorii, colegii și desfășurarea orelor de curs vor fi mutați într-o sală de detenție, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar.
Care este scopul noului proiect educațional
Abandonul școlar timpuriu (părăsirea timpurie a școlii) este una dintre cele mai mari probleme ale educației din România. În timp ce obiectivul Uniunii Europene este de a reduce această rată la 9%, România continuă să se confrunte cu un procent alarmant de 16,6% – 17% dintre tinerii cu vârste între 18-24 de ani care nu și-au terminat studiile.
Din acest motiv, se află în dezbatere „Programul „Învăţare remedială”, care include activităţi de învăţare, stimulare, compensare, consolidare şi recuperare, adaptate elevilor cuprinşi în program. În plus, programul poate cuprinde activităţi de asistenţă psihopedagogică, de consiliere şcolară, precum şi de informare şi/sau consiliere a părinţilor.”, prevede proiectul.
Astfel, elevii cu note mici la școală sau la examenele naționale vor face ore suplimentare.