National

Lege obligatorie pentru toți cei care au casă și curte. Ce trebuie să facă românii în fiecare an

Publicat: 11 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lege obligatorie pentru toți cei care au casă și curte. Ce trebuie să facă românii în fiecare an
Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecinii care stau la curte.

Iată legea obligatorie pentru toți cei care au casă și curte. Românii care stau la casă și au multe plante și copaci în curte trebuie să știe cum să le îngrijească bine. Când vine vorba de îngrijirea copacilor, regulile sunt altele mai ales dacă aceștia sunt plantați prea aproape de gardul vecinului. Iată ce trebuie să facă românii în fiecare an.

Lege obligatorie pentru toți cei care au casă și curte

Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecinii care stau la curte. Aceasta se poate întâmpla atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător sau când ramurile lor se extind peste garduri, creând disconfort. De asemenea, pot deveni o problemă dacă ei cauzează daune sau alte neplăceri.

Cei care stau la curte sunt obligați să aibă grijă de grădină și de plantele sau arborii care ar putea deranja vecinii. Metodele de îngrijire a grădinii sunt diverse. De exemplu, o practică folosită de mulți români mai ales primăvara este să vopsească trunchiul copacilor cu var.

Varul funcționează ca un scut natural, împiedicând invazia insectelor care ar putea periclita sănătatea și creșterea pomului. Pe lângă acest aspect, datorită caracteristicilor sale alcaline, varul poate să împiedice proliferarea ciupercilor și a altor organisme patogene.

Vopsirea pomilor poate juca, de asemenea, un rol semnificativ în închiderea micilor răni sau tăieturilor de pe trunchi, împiedicând infecțiile și scurgerea sevei. Această metodă ajută la menținerea structurii intacte a copacului și la stimularea unei creșteri sănătoase.

Ce amendă poți primi dacă deteriorezi în totalitate copacul vecinului

Crengile unui copac care se extind deasupra proprietății celuilalt vecin pot fi dificil de gestionat, iar tăierea lor necesită atenție sporită. Este esențial ca orice intervenție să respecte linia de delimitare a proprietății, pentru a nu intra în conflict cu drepturile vecinilor. În cazul în care provocați daune copacului, vă puteți afla în situația de a fi amendați. Amenda poate fi de până la de trei ori mai mare decât valoarea copacului afectat. Este important să acționați cu grijă și responsabilitate atunci când tăiați din copacii vecinilor pentru a evita eventualele consecințe legale.

Atunci când apare o astfel de situație, unde crengile copacului vecinului se întind pe proprietatea ta, legislația intervine cu claritate. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, există următoarele prevederi:

„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.”, se specifică în lege.

,,Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.”, se menționează în Articolul 612, din Codul Civil.

Adauga un comentariu