Prima pagină » Actualitate » Lege strictă pentru cei care stau la curte! Nu ai voie să faci asta vecinului
Lege strictă pentru cei care stau la curte! Nu ai voie să faci asta vecinului

Lege strictă pentru cei care stau la curte! Nu ai voie să faci asta vecinului

24 iun. 2024, 09:40,
în Actualitate

Există o lege strictă pentru cei care stau la curte! Este vorba despre conflictele dintre vecini cu privire la gardul care separă proprietățile. Chiar dacă vecinul și-a pus gardul pe proprietatea ta, nu ai voie să demolezi gardul fără o decizie a instanței. Iată de ce nu ai voie să faci asta vecinului.

Lege strictă pentru cei care stau la curte!

Cei care stau la casă și au curte trebuie să respecte mai multe reguli. Conflictele dintre vecini pornesc adesea de la gardul care separă proprietățile. Aceste conflicte pot apărea din diverse motive, cum ar fi plasarea incorectă a gardului, degradarea sau refuzul de a repara gardul. Trebuie știut că indiferent dacă gardul vecinului este amplasat pe proprietatea ta fără consimțământ, nu ai dreptul legal de a-l dărâma fără o hotărâre judecătorească. Actul de a distruge un bun care nu vă aparține, fără autorizație legală, este considerat infracțiune de distrugere.

Înainte de a demola gardul, trebuie să vă adresați instanței de judecată cu o acțiune în obligarea vecinului de a demola gardul. În cazul în care vecinul refuză să demoleze gardul, puteți solicita instanței autorizația de a efectua dumneavoastră demolarea, pe cheltuiala vecinului. În cazul în care se întâmplă ca gardul dumneavoastră să fie distrus de vecin ca act de răzbunare sau din alte motive nejustificate, puteți formula o plângere penală pentru distrugere.

Ce reguli trebuie să respecte cei care locuiesc la casă

Ferestrele cu vedere spre casa vecinilor se numără printre principalele motive de conflict între persoanele care locuiesc la curte. Legea este clară în privința regulilor de construire a caselor și este menționată distanța permisă pentru ridicarea unei construcții față de linia de hotar.

,,Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.”, se menționează în Articolul 612, din Codul Civil.

Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menționează următoarele:

,,Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”, potrivit Articolului 614, din Codul Civil.

Codul Civil face trimitere clar la fereastra orientată spre curtea vecinului, fiind nevoie să fie respectate mai multe reguli.

(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.

(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie., menționează Articolul 615, din Codul Civil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024