Prima pagină » Actualitate » Lege strictă pentru cetățeni. Românii pot fi amendați cu 4000 de lei dacă fac asta!
Lege strictă pentru cetățeni. Românii pot fi amendați cu 4000 de lei dacă fac asta!

Lege strictă pentru cetățeni. Românii pot fi amendați cu 4000 de lei dacă fac asta!

16 mai 2024, 12:15,
BZI.ro, în Actualitate

S-a dat o lege strictă pentru cetățeni. Este vorba despe apelarea abuzivă la 112. Zilnic, în toată țara, se primesc mii de apeluri, o parte dintre acestea, însă, venind din partea cetățenilor care nu au urrgențe reale. Românii pot fi amendați cu 4000 de lei dacă fac asta!

Lege strictă pentru cetățeni

112 reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică ori privată sau mediu.

Apelarea abuzivă constă în apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

Amenda pentru apelare abuzivă este de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, sau poate fi înlocuită cu prestarea de la 100 la 200 de ore de activități în folosul comunității. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.

Schimbare majoră în sistemul medical

Pe lângă majorarea amenzilor în cazul apelărilor abuzive la 112, sistemul medical vvine cu o nouă lege. Este vorba despre asigurarea de sănătate și cardul european de sănătate. Românii asigurați la sistemul public de sănătate au posibilitatea să solicite online cardul european de sănătate, documentul în baza căruia pot primi asistență medicală gratuită în statele UE.

Pacienții scapă de cozile de la casele de asigurări de sănătate. Până de curând, cererile pentru eliberarea documentului care permite românilor accesarea unor servicii medicale în statele europene se depuneau în format hârtie, în scris la sediul Casei de Asigurări de Sănătate de pe raza județului în care au domiciliul. Cardul european de sănătate poate fi obținut gratuit și este valabil timp de doi ani.

Românii asigurați la sistemul public de sănătate au posibilitatea să solicite online cardul european de sănătate, documentul în baza căruia pot primi asistență medicală gratuită în statele UE. Astfel, cererea de eliberare a cardului european de sănătate poate fi depusă direct de pe telefon sau din fața calculatorului. Cardul  european de sănătate recunoaște posesorului calitatea de asigurat în toată Uniunea Europeană. Anumite categorii de persoane sunt asigurate fără plata contribuției, printre care: copiii până la vârsta de 18 ani și tinerii cu vârsta între 18-26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, studenții și studenții doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale.

De asemenea, mai beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; femeile însărcinate și lăuzele; persoanele cu handicap; bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate; beneficiarii legilor speciale; pensionarii; persoanele care se află în concedii acordate în baza Legii 346/2002, ca urmare a unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale; persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, după caz, până la trei ani; persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *