Prima pagină » Sanatate » Se schimbă cardul de sănătate! Ce trebuie să facă toți românii

Se schimbă cardul de sănătate! Ce trebuie să facă toți românii

04 apr. 2024, 10:20, 2 ,
în Sanatate

Se schimbă cardul de sănătate! Bogdan Gruia-Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat că sistemul cardului național de sănătate trebuie refăcut deoarece este învechit din punct de vedere tehnic. Iată ce trebuie să facă toți românii.

Se schimbă cardul de sănătate!

Cardul de sănătate va putea fi disponibil în curând în format electronic, de pe telefon, la fel ca un card bancar.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani. (…) Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet (portofel electronic – n.r.), la fel ca un card bancar.”, a afirmat Bogdan Gruia-Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Accesul la serviciile medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate este condiționat de deținerea cardului național de sănătate. Acest card reprezintă un element esențial pentru obținerea îngrijirii medicale necesare în cadrul sistemului medical.

Cardul este emis pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Este emis și pentru cei care devin asigurați după emiterea inițială a cardurilor. Este un instrument esențial pentru accesul la serviciile medicale și pentru asigurarea îngrijirii sănătății în caz de necesitate.

Primirea cardului este un proces simplu: acesta este expediat prin poștă titularului, iar personalul poștei se ocupă de livrarea personală, solicitând semnătura și prezentarea unui document de identitate.

Ce trebuie să facă românii dacă le-a expirat cardul de sănătate

Românii care au nevoie anul acesta de un nou card de sănătate pentru că l-au pierdut, a fost furat sau și-au schimbat numele, trebuie să pregătesc un dosar cu o cerere tip, cu o copie a actului de identitate și cu dovada plății contravalorii cardului duplicat.

În cazul în care a expirat cardul de sănătate, beneficiarul trebuie să meargă la medicul de familie pentru a i se prelungi perioada de valabilitate a cardului. Rescrierea noului card se face automat când medicul de familie introduce cardul în cititor, iar sistemul prelungește automat perioada de valabilitate a cardului. Asigurații pot utiliza fără probleme cardurile naționale de sănătate a căror valabilitate inscriptionată pe document a expirat deoarece sistemul informatic recunoaște documentul.

Recent, au fost anunțate schimbări și în privința cărții de identitate a românilor. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis ca buletinele să aibă o amprentă facială și două amprente digitale. În România, măsura va fi implementată prin introducerea buletinului electronic până în august 2031. Noul buletin electronic va putea fi solicitat de părinţi pentru copii încă de la naştere, iar astfel românii vor renunţa la limita de vârstă de 14 ani pentru a putea deţine un document de identitate. Totuşi, până la împlinirea vârstei de 12 ani, noul buletin electronic nu va conţine amprentele digitale ale deţinătorului.

Cert este că buletinele actuale trebuie înlocuite în totalitate de cele cu amprente digitale până în anul 2031. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a precizat că viața privată și datele personale sunt suficient de protejate când vine vorba de cărțile de identitate electronice.

Comentarii
  • nu era mai simplu ca in noile buletine cu cip sa fie introduse si datele medicale ale fiecarei persoane? sa le faca la toate persoanele14-99+ ani CNP SERIE NR ADRESA NUME PRENUME GRUPA SANGVINA AMPRENTA FISA MEDICALA, tot! alti bani publici, alta distractie!

  • Mda… se va implementa „curând”… precum dosarul electronic al pacientului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *