Autoritățile au anunțat că vor adopta legea care îi vizează pe toți românii. Este vorba despre folosirea semnăturii electronice, care să o înlocuiască pe cea olografă. Astfel, cetățenii nu vor mai pierde timpul la ghișee și vor putea depune acte și plăti taxe în format digital.
Legea care îi vizează pe toți românii
Va intra în vigoare o nuoă lege pentru români. Legea care ar putea fi adoptată stabilește că mai multe tipuri de semnături electronice vor fi echivalente cu semnătura olografă. Conform proiectului de lege, instituțiile și autoritățile publice vor avea obligația de a accepta documente electronice semnate cu semnătură electronică.
Adoptarea acestei legi ar fi un pas important pentru digitalizarea României, scutind cetățenii de drumurile inutile la instituții, dar și reducând semnificativ listarea documentelor doar pentru semnarea olografă a acestora.
„Acest tip de semnătură nu va fi disponibil doar funcționarilor publici […] ci și cetățenilor, care vor putea utiliza semnătura electronică în relațiile cu entitățile publice. […]”, spun inițiatorii legii în expunerea de motive.
În România există trei tipuri de semnături electronice, fiecare dintre ele având un grad diferit de securitate: semnătura electronică simplă – nivel scăzut de securitate; semnătura electronică avansată – nivel mediu de securitate; semnătura electronică calificată – nivel mare de securitate.
Ce trebuie să știe cetățenii despre semnătura electronică
Documentele semnate cu o semnătură electronică avansată vor avea aceleași efecte juridice ca cele semnate olograf, dacă documentul a fost semnat cu o semnătură electronică avansată emisă de o autoritate sau o instituție publică din România.
„Legea stabilește cadrul juridic intern de aplicare directă a Regulamentului UE nr. 910/2014 și de preluare în ordinea juridică internă a măsurilor lăsate la latitudinea statelor membre, prin clarificarea anumitor aspecte ale sigiliului electronic, a mărcii temporale și a documentelor electroice cărora li s-a aplicat o semnătură electronică, o marcă temporală sau un sigiliu electronic.”, se arată în expunerea de motive.
O altă veste recentă pentru români este aceea că se va schimba modul de plată al facturilor. Poșta română se pregătește să revoluționeze modul în care românii își achită facturile. Compania a investit sume colosale pentru dispozitive care vor permite procesarea plăților în timp real în momentul livrării facturi de către poștaș. Este preconizat un mare avantaj pentru români pentru că aceștia își vor putea plăti mult mai ușor facturile.
Plățile cu cardul direct la poștaș reprezintă o alternativă comodă și rapidă la metodele tradiționale de plată a facturilor, cum ar fi plata în numerar sau prin alte servicii bancare. Mai mult decât atât, introducerea plăților cu cardul la domiciliu poate avea un impact pozitiv și asupra siguranței și securității tranzacțiilor. De asemenea, această metodă de plată a facturilor stimulează adoptarea plăților electronice în România. Poșta Română și autoritățile încurajează consumatorii să renunțe la plățile în numerar și să treacă la utilizarea cardurilor și a altor instrumente electronice de plată. Această schimbare va aduce o facilitate semnificativă pentru cetățenii români, oferindu-le o alternativă comodă și rapidă pentru plata facturilor.
Ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a subliniat importanța acestei inovații.
,,Este un pas extrem de important. Voi discuta cu managementul Poștei Române și cu sindicatele pentru a stabili un calendar de implementare a acestei tehnologii.”, a declarat ministrul.