Titlurile zilei

Liberalul Andrei Tabarcea, favoritul primarilor din județul Iași! L-au îmbogățit peste noapte cu contracte publice – GALERIE FOTO

Publicat: 07 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Liberalul Andrei Tabarcea favoritul primarilor din județul Iași L-au îmbogățit peste noapte cu contracte publice - GALERIE FOTO
Un afacerist din Iași va lua circa 150.000 de euro pentru a oferi consultanță unor primării pentru accesarea unor proiecte prin PNRR

Un afacerist din Iași, Andrei Tabarcea, a dat lovitura cu proiectele prin PNRR. Acesta și-a înființat o firmă în luna februarie 2022 special pentru a oferi proiecte de consultanță unor primării. Afacerea s-a axat pe primării PNL și PSD din mai multe județe ale țării

Un tânăr afacerist din județul Iași a dat lovitura pe servicii de consultanță oferite primăriilor din zona Moldovei și nu numai. Andrei Tabarcea, un apropiat al organizației PNL Iași, a prins potul pe noile contracte derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență(PNRR) ce pot fi accesate de instituțiie publice. Ani la rând a băgat la înaintare firma Ademis Impex SRL, însă de o lună și jumătate a venit cu o altă societate, Aventis Management SRL. Noua societate oferă consultanță primăriilor din județ pe proiectele PNRR.

Andrei Tabarcea a înființat firma din Iași în februarie 2022

Firma Aventis Management SRL a fost înființată în 16 februarie 2022 și îi are ca asociați pe Andrei Tabarcea și Anca Acătănoaie. Societatea cu sediul în comuna Ciurea a dat lovitura în luna martie 2022, când de la diverse primării a prins contracte de circa 150.000 de mii de euro pentru servicii de consultanță. Tabarcea s-a lipit la mai multe primării din județ pe contracte de consultanță, a luat bani și de la FILIT în perioada mandatului lui Cristian Adomniței la Consiliul Județean. Mai nou, și-a făcut o altă firmă pentru a încheia contracte pe PNRR.

Andrei Tabarcea a dat lovitura. S-a orientat către PSD

În data de 7 martie 2022, firma Aventis Management a prins un contract de 120.000 de lei(24.246 de euro), pentru servicii de consultanță pe proiecte de management depuse prin PNRR, de la Primăria Fălticeni, din județul Suceava, condusă de Gheorghe Cătălin Roman(PSD). Primăria orașului Fălticeni a depus proiecte pentru finanțarea prin PNRR pe două componente, una privind construirea de locuințe pentru tineri, iar cealaltă pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice. Pentru asta avea nevoie de consultanță, iar firma lui Andrei Tabarcea a ajuns la pont.

Același tip de contract a fost încheiat de Andrei Tabarcea cu Primăria comunei Pipirig, județul Neamț, condusă de Vasile Dorneanu(PSD).

Consultanța pentru proiectele PNRR a costat primăria din județul vecin 50.000 de lei(10.103 euro). De această dată a fost vorba de servicii de consultanță în management pentru proiecte finanțate prin PNRR, legat de mediu și parcul auto electric al localității nemțene. Contractul cu Aventis Management SRL a fost încheiat în 14 martie 2022.

Lună prolifică pentru societatea lui Andrei Tabarcea

O zi mai târziu, pe 15 martie 2022, Andrei Tabarcea a parafat cu Primăria comunei Epureni, județul Vaslui, un contract privind consultanță în management pentru un proiect legat de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. Aventis Management SRL a încasat 10.000 de lei (2.020 de euro) de pe urma procedurii încheiate prin încredințare directă de la primaria condusă de Carmen Bîlbie(PSD). Iar asta nu este tot.

Firma lui Andrei Tabarcea a încasat, în 22 martie 2022, alți 50.000 de lei(10.106 euro) de la Primăria comunei Lungani, județul Iași. Comuna condusă de Vasile Corobuță(PSD) a căutat să obțină un proiect pe PNRR pentru înnoirea parcului auto prin vehicule nepoluante, iar Tabarcea a simțit afacerea.

Afaceri cu mai multe primării din țară

O altă afacere de 50.000 de lei(10.106 euro) a fost parafată cu Primăria comunei Mogoș, din județul Alba, în data de 22 martie 2022. Localitatea condusă de primarul Mircea Liviu Macavei(PNL). Comuna din Alba a cerut servicii de consultanță prin PNRR, pentru înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public. În 24 martie 2022 a urmat un alt contract de 50.000 de lei (10.106 euro) de la Primăria comunei Cristești, județul Iași, pentru același tip de contract ca și la Mogoș, în Alba. Primăria din Cristești este condusă de Vlad Mihai Pintilii, ales pe listele PNL.

Primaria Brăiești spune că va anula contractul

A urmat la rând Primăria comunei Brăiești, județul Iași. Primăria condusă de Vasile Butnaru(PSD) a cerut consultanță pentru proiectele PNRR, estimând inițial 40.000 de lei(8.082 de euro), Totuși, contractul a sărit la 50.000 de lei (10.106 euro) pentru firma lui Andrei Tabarcea. Primarul Vasile Butnaru a menționat însă că va rupe contractul cu Andrei Tabarcea, pentru că nu a mai depus dosarul de accesare a banilor prin PNRR.

”Nu am mai depus proiectul. Trebuia să pun două clădiri pe măsura repsectivă, însă nu ne-am încadrat în clasa seismică. Vom rezilia și contractul pe consultanță. Vreau să le depunem pe o măsură prin Administrația Fondului pentru Mediu”, a spus Vasile Butnaru, primarul comunei Brăiești.

Două contracte în aceeași zi, de la o primărie din județul Bacău

Andrei Tabarcea a ajuns în județul Bacău, în comuna Fărăoani. În 29 martie 2022 a încheiat două contracte diferite pe PNRR cu localitatea condusă de Cristina Pal(PSD). Primul contract a fost încheiat pe 10.000 de lei (2.020 de euro) pentru consultanță privind asigurarea infrastructurii pentru transportul verde–puncte de reîncărcare vehicule electrice. Un alt contract încheiat cu Aventis Management SRL, în aceeași zi, este cel cu comuna Fărăoani, care are o valoare de 40.000 de lei (8.083 de euro) pentru consultanță privind contractarea prin PNRR a înnoirii parcului de vehicule destinate transportului public.

Primăria comunei Tătăruși îi dă peste 15.000 de euro

Un pot consistent de 75.000 de lei(15.156 euro) a fost luat de la Primăria comunei Tătăruși, județul Iași. Primăria este condusă de Costel Iosub(PSD). Oferta firmei Aventis Management SRL a constat în servicii de consultanță în management pentru proiecte finanțate prin PNRR pe două componente.

”Avem în vedere două proiecte. Suma pe care o putem accesa e mică, de 326.000 de lei. Am dori să mergem pe zona de construire de locuințe pentru medicii de familie. Avem doar unul și am vrea să atragem mai mulți. Apoi, mai vrem un proiect pentru un sistem de supraveghere video. Pe mine nu mă interesează decât cetățeanul, nu partidul. Nu am nicio treabă cu firma, important e să câștigăm proiectul”, a spus Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.

De precizat că între Costel Iosub și Andrei Tabarcea este o relație mai specială, cei doi fiind activi împreună și în mediul virtual.

Afaceri pentru firma lui Tabarcea din comuna Ciurea

În data de 30 martie 2022, Andrei Tabarcea a prins potul de la Primăria Șipote, județul Iași, localitate condusă de Constantin Puiu(PSD). Comuna Șipote a inițiat un contract de 30.000 de lei (6.063 euro) pentru consultanță pe PNRR.

În data de 30 martie 2022 a mai fost încheiat un contract de 50.000 de lei (10.106 euro) cu Primăria comunei Zorleni, județul Vaslui, condusă de Paula Hultoană(PSD). Contractul a vizat consultanță pe PNRR.

”Servicii de consultanță în management pentru proiecte finanțate prin PNRR-Fondul Local, din care: 20.000 de lei întocmire și depunere cerere de finanțare și 30.000 de lei implementare proiect”, se arată în anunțul Primăriei din Zorleni.

Reacția lui Andrei Tabarcea despre valul de contracte cu primăriile

Contactat telefonic, Andrei Tabarcea nu a dorit să facă multe comentarii legat de contractele firmei noi.

”Nu știu ce detalii să vă dau. Nu e o problemă ca cineva să aibă o nouă firmă. Este o firmă care derulează aceeași activitate pe care o fac de 15 ani. Este o firmă cu o nouă asociată”, a spus Andrei Tabarcea, administratorul Aventis Management SRL.

Un exemplu de contracte pe bani publici, pentru o altă firmă a lui Andrei Tabarcea, a fost cel de la Primăria comunei Aroneanu. Andrei Tabarcea, afacerist din Iași, a prins potul cu proiectele PNRR după ce a dat asigurări primăriilor că acestea vor obține finanțările.

Adauga un comentariu