Titlurile zilei

Aranjamente pe saci de bani la Primăria Aroneanu, din județul Iași. Cea mai slab dezvoltată comună din zona metropolitană, transformată în afacere personală de primarul Benoni Moruzi – FACSIMILE

Publicat: 13 nov. 2020
La Primăria Aroneanu din județul Iași, primarul Benoni Moruzi dă contracte prin încredințare directă unor apropiați
Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu și Andrei Tabarcea

Situație incredibilă la Primăria comunei Aroneanu din județul Iași. Cea mai slab dezvoltată localitate din zona metropolitană a municipiului Iași aruncă cu zeci de mii de euro pe servicii de consultanță în management. Practic, primarul liberal Benoni Moruzi aruncă cu fonduri publice pe o serie de servicii care nu ajută cu nimic localitatea administrată din ce în ce mai prost. Banii se duc către firma unui coleg liberal al primarului de la marginea municipiului Iași. S-a ajuns să dea bani și pe consultanță pentru achiziția de tablete școlare

Contracte de zeci de mii de euro s-au scurs în buzunarele unei firme controlate de un personaj cu legături în filiala PNL Iași. Firma Ademis Impex SRL, controlată de Andrei Tabarcea, a prins un adevărat pont la Primăria comunei Aroneanu. În ultima perioadă, firma liberalului a încheiat contracte prin încredințare directă cu autoritatea locală în valoare de circa 50 de mii de euro pentru consultanță în management și alte servicii. Localitatea aflată la ani lumină de civilizație, cu drumuri proaste, sate fără gaz metan, ajunge însă să plătească sume uriașe prin încredințare directă unui apropiat al primarului Benoni Moruzi.

Tabarcea s-a lipit la mai multe primării din județ pe contracte de consultanță, a supt bani și de la FILIT în perioada mandatului de tristă amintire a lui Cristian Adomniței la Consiliul Județean. În prezent, pare că a găsit și localitatea preferată de unde trage fonduri cu ajutorul primarului.

Contracte cadou pentru apropiații primarului Benoni Moruzi. Consultanță pentru achiziția de tablete școlare

În perioada septembrie-octombrie 2020, Primăria Aroneanu din județul Iași a încheiat mai multe contracte cu firma Ademis Impex SRL, controlată de Andrei Tabarcea. De exemplu, în data de 2 septembrie 2020, Primăria comunei Aroneanu a încheiat un contract de 14.500 euro cu Ademis Impex SRL pentru servicii generale de consultanță în management. 5 zile mai târziu, pe 7 septembrie 2020, cu aceeași firmă, autoritatea condusă de Benoni Moruzi a încheiat cu Ademis Impex SRL un contract cu același obiect de activitate pentru 27.800 de euro. Ambele contracte au vizat consultanță pentru achiziția de tablete școlare.

În data de 18 septembrie 2020, Benoni Moruzi atribuie firmei lui Andrei Tabarcea un contract de 4.000 euro pentru consultanță în afaceri și management. Mai mult, după alegerile locale 2020, afacerile de familie liberală continuă la Primăria Aroneanu. Pentru 5.000 euro, cei doi au bătut palma și în data de 21 octombrie 2020, și tot pentru consultanță în afaceri și management. Aceste contracte vizează consultanță pentru servicii de alimentare gaz și pentru eficiență energetică.

Afacerea Primăriei Aroneanu. Fonduri publice către firmele din siajul PNL prin încredințări directe

Afacerile cu firma Ademis Impex SRL nu sunt singurele pe care Benoni Moruzi le-a încheiat cu firme apropiate de PNL. Cea mai dezastruoasă comună din județul Iași din toate punctele de vedere aruncă cu fonduri publice pe tot felul de contracte fără ca acestea să aibă vreun rezultat pentru comunitate.
De exemplu, în 4 septembrie 2020 a dat 27.800 euro firmei Pro Consulting Expert SRL pentru studiu de fezabilitate privind investiții în infrastructura de transport. Firma este controlată de Dragoș și Anca Samoilă, apropiați de primarul din Aroneanu. Aceeași firmă a mai încasat în 7 septembrie alți 27,800 euro pe același tip de contract. Practic au fost două contracte pe aceeași cerință la 3 zile distanță.

Cu Ruva System SRL, controlată de două persoane apropiate de PNL și trecute pe la vechiul ALDE, Dragoș Cristian Nicolae și George Dan Calance, au încasat 3.000 euro în vara lui 2020 pentru aceleași servicii de studii de fezabilitate în transportul public. Cu toate acestea, comuna arată în continuare ca vai de ea, imaginile fiind absolut oripilante.

Comuna Aroneanu arată ca după război. Investițiile lipsesc din localitatea controlată de 12 ani de Benoni Moruzi

Primarul Benoni Moruzi nu a adus nicio investiție notabilă în comuna aflată la nici 3 kilometri de municipiul Iași. Fără niciun proiect important în ultimele mandate, primarul Benoni Moruzi (este la putere din anul 2008, adică de 12 ani) nu a reușit să aducă nici măcar gaz în toată localitatea. Drumurile arată extrem de prost, parcurile sunt neîngrijite, iar investițiile sunt la pământ. A avut însă grijă să dea contracte generoase unor apropiați pentru a-i îndestula pe toți din bugetul și așa sărăcăcios al comunei ieșene.

Comentarii
 • A fraudat si alegerile doar ca nu se poate dovedi. Ne așteaptă alti 4 ani de cosmar si prosteala. Cum de nu poate fi tras la răspundere??? Nici nu ma pot gandi ce gaura va face in urmatorii 4 ani. Va fi un dezastru.

 • Pai Costel Alexe n-a luat de acolo teren pentru el si fratii sai?Cine sa mai controleze?C.Alexe si-a mai luat si vice la CJ pe finul sau.Asteptati sa treaca 4 ani.Mai cititi si „Ministrul Costel- un fulgerica liberal,unde veti vedea legaturile dintre Fenechiu si elevii sai C.Alexe,M.Danga,etc si falimentarea unor unitati.

 • Pai ii trebuie bani sa isi duca curvele la Bucuresti impreuna cu alti primari care la randul lor merg cu excorte care le faciliteaza mersul si placerea… vai de capul si de zilele noastre ce vremuri am ajuns, nu mai conteaza rusinea, cinstea, familia, comunitatea ci doar buzunarul si placerea…

 • Tarani prosti, cum naiba dupa 12 ani xe cand e primar, e din nou ales??? Baa tarani prosti ce sunteti, ce a facut pentru comuna???
  DOROBANTI FARA asfalt, fara investitii, fara investitori,
  S a cuibarit cu Empi si cu renumitul deputat rrrrrr
  Va meritati soarta,,, BALEGARILOR

 • Păi dacă n-ați votat usereu ? Iaca, la noi la Rediu avem premar userist.
  Șanțurile sunt pline cu lapte și miere, parcările au răsărit peste noapte,toți rechinii imobiliari au fost deportați, oamenii citesc noaptea ziarul pe stradă la iluminatul public iar drumurile sunt mai curate decât periuța de dinți. A! Să nu uit !. Nici penali nu mai avem. S-au mutat in Iași ca să candideze !

 • vai de capul nostru, nu este de-ajuns corona-virusul, ne mai fura si primarul ! chiar nu poate fi „ scuturat” nitel ? ( cine-l tine in brate pe acest primar?) ????

 • Mai bine ati recunoaste ca cetatenii comunei care nu sunt nici cal nici magar, au un caracter infect si sunt buni doar pentru scandal. In Aroneanu, doar bomba nucleara mai poate curata infectia adusa de acesti oameni. Va mai mirati de ce primarul care tot iese la alegeri este dupa chipul si asemanarea votantilor? Dupa sac si petec. Un jalnic oportunist care s-a luptat sa iasa din saracia lucie in care a trait taiata copilaria pana a se insura din interes cine trebuie, chiar si fara sentimente. De aceea isi tot completeaza viata personala si noi, chiar il intelegem.

 • Mai bine ati recunoaste ca cetatenii acestei comune nu sunt nici cal nici magar, au un caracter infect si sunt axati doar pentru scandal. In Aroneanu, doar bomba nucleara mai poate curata infectia adusa de acesti oameni. Va mai mirati de ce primarul care tot iese la alegeri este dupa chipul si asemanarea votantilor? Dupa sac si petec. Un jalnic oportunist care s-a luptat sa iasa din saracia lucie in care a trait toata copilaria pana a se insura fara sentimente, cu cine a socotit el ca-l ridica. De aceea isi tot coloreaza viata personala si noi, chiar il iertam. Cu are acasa…. e de inteles.

 • Cetatenii din cadrul comunei Aroneanu isi merita soarta! Asa au votat atatia ani, asa sa aiba! Il votezi o data, vezi ca e cum e, nu-l mai votezi, nu?! Dar, daca pui botul la tot felul de prostii si vrajeli, votezi tot cu el! Daca il votezi in continuare, in contextul in care nu a facut nimic pentru comunitate, inseamna ca ori ai un interes, ori iti meriti soarta! Si, daca iti meriti soarta, taci din gura! Asumati-va, oameni buni! Asta ati ales, asta aveti!

 • In contextul in care cetatenii din Aroneanu l-au votat, isi merita soarta! Il votezi o data, vezi ca nu face nimic pentru comunitate, nu il mai votezi, nu?! Ori ai un interes personal sa il votezi, ori nu te intereseaza ca nu face nimic. In orice caz, iti asumi ca iti meriti soarta! Cand nu ai gaz, nu ai strazi, nu ai aia, nu ai ailalta… Dragi oameni din Aroneanu, va meritati soarta!

 • Eu l-am cauta de 6 ori in vara si toamna asta, dimineatza pe la ora 8.30-9.00 si de vreo 2 ori pe la amiaza…de cate ori l-am gasit…..NICIODATA. Panarama de primar……

 • Eu l-am cauta de 6 ori in vara si toamna asta, dimineatza pe la ora 8.30-9.00 si de vreo 2 ori pe la amiaza…de cate ori l-am gasit…..NICIODATA. Panarama de primar……

 • Pai daca tu insuti sau insusi te chemi ca la mama ta Bula, normal ca esti in bula. Oare nu mai bine tragea maica dvs apa dupre dvs, atunci la momentul acela deosebit?

Adauga un comentariu