Eveniment-Social

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași: Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni

Publicat: 23 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil Iași Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni
Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași a organizat activități dedicate Zilei Eroilor, din dorința de a oferi gesturi de recunoștință pentru sacrificiile făcute de Eroii României pentru că nu există gest mai nobil și mai sfânt decât cinstirea celor care ne-au protejat libertatea

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași organizează, în cadrul proiectului transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și a românilor de pretutindeni”, prima ediție a atelierului digital cu tema „Învierea Domnului Hristos, bucuria sufletului”. Proiectul a fost realizat sub coordonarea unei echipe dedicate, compusă din: prof. Floricica Morariu (coordonator proiect), prof. Lăcrămioara Tufescu (director adjunct), prof. Ines Crețu, prof. Simona Iuscinschi.

Tradițiile hrănesc sensul existenței umane și reprezintă una dintre cele mai prețioase comori dobândite de la înaintașii noștri, care nu trebuie să fie umbrite de timpul schimbător și influențele modernității. Generațiile tinere sunt în permanentă căutare de modele identitare, valori prin care își pot contura caracterul, în încercarea lor de a afla sensul vieții. Deciziile și acțiunile acestora sunt responsabile pentru felul în care personalitatea lor se creionează. De aceea, alegerea unor modele sustenabile joacă un rol de o importanță deosebită.

Scopul acestui atelier digital este implicarea elevilor și a cadrelor didactice de pe teritoriul țării și din diaspora în activități care le pot insufla valori tradiționale. Se urmărește păstrarea identității naționale, prin cinstirea amintirii strămoșilor cu ajutorul datinilor preluate de la aceștia și conservate cu dragoste până în prezent.

În cadrul atelierului, se va realiza un schimb de experiență între membrii comunității de români din jurul lumii, având ca participanți 150 de elevi ai claselor I-X, dornici să descopere și o lume diferită de cea care le este cunoscută. Tinerii s-au înscris cu ajutorul cadrelor didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal din România și a preoților din diaspora, prin completarea unui formular realizat în Google Forms. Participanților din România (din Iași, Oradea, Târgu-Neamț, Bihor, Caraș-Severin, Suceava) li se alătură și tineri nerăbdători să exploreze obiceiuri necunoscute din Germania, Italia și Republica Moldova.

Proiectul este împărțit în trei secțiuni, corespunzătoare ciclurilor școlare: Secțiunea I – clasele I-IV, Secțiunea a II-a – clasele V-VIII și Secțiunea a III-a – clasele IX-X

Pentru Secțiunea I dedicată clasele I-IV, copiii din ciclul primar pot pregăti un jurnal în care să consemneze gândurile și trăirile sale asociate  fiecărei zile din Săptămâna premergătoare Paștelui și celor trei zile ale Sărbătorii Învierii Domnului. Se pot descrie și obiceiurile familiei lor (modalitățile prin care se realizează curățenia casei, a curților, sau a sufletelor lor și onorarea amintirii celor plecați dintre noi etc.), se pot colecta culegeri din folclor, moșteniri prețioase ale bunicilor și bătrânilor satului, și elemente tradiționale care le marchează copilăria. Jurnalul poate conține desene realizate de copii, fotografii, scrisori și compoziții proprii.

Elevii din ciclul gimnazial, participanți la secțiunea a II-a pot propune povestiri din folclor, imortalizări ale unor momente alese, prezentări PowerPoint sau un album foto care cuprinde experiența lor din perioada Sărbătorilor Pascale.

Liceenii pot realiza interviuri, animații și filmulețe cu obiceiuri și tradiții legate de sărbătoarea Învierii Domnului, compoziții proprii, tradiții cu care au crescut și care îi fac să se întoarcă de fiecare dată cu drag acasă.

Toate materialele copiilor vor contribui la realizarea unei Biblioteci virtuale.

Activitatea principală a proiectului va fi desfăşurarea etapei transnaționale, printr-un atelier care va avea loc pe parcursul Săptămânii Patimilor și Învierii Domnului, în perioada 26 aprilie- 4 mai 2021. Realizările copiilor vor fi postate pe platforma Google Classroom în secțiunea corespunzătoare celor trei cicluri școlare. Pe parcursul desfășurării atelierului, 26 aprilie – 4 mai 2021, în fiecare seară participanții vor primi feedback și îndrumare la fiecare postare a lor și vor avea ocazia să descopere cum se sărbătorește Paștele și în alte colțuri ale lumii prin accesarea documentelor, linkurilor atașate de organizatori.

Adauga un comentariu