Boli si tratamente

Lichenul plan. Cauze, simptome si tratament

Publicat: 06 nov. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lichenul plan. Cauze simptome si tratament
7

Lichenul plan este o afectiune tegumentara si mucoasa, de etiologie necunoscuta, considerata o stare premaligna. Lichenul plan are o prevalenta situata intre 0, 5 – 2%. Apare mai frecvent la sexul feminin, la persoanele adulte si se asociaza frecvent cu alte leziuni autoimune.

Cauze
Exista mai multi agenti etiologici studiati:

– lichenul plan care apare dupa administrarea de anumite medicamente – betablocante, antiinflamatoare nesteroidiene, antimalarice de sinteza, sarurile de aur;

– lichenul plan bucal care apare ca reactie la materialele dentare – aliaje dentare, amalgame, composite;

– lichenul plan se poate intalni in diverse afectiuni generale, cum ar fi diabetul zaharat, hepatitele cronice, afectiuni autoimune (lupus eritematos, colita ulcerativa);

– lichenul plan apare mai frecvent dupa transplantele medulare – ca o reactie in boala grefa contra gazda – celulele imunitare active ale grefei pot induce leziuni la nivelul gazdei;

– lichenul plan idiopatic – nu se cunoaste cauza, apare mai frecvent dupa stress sau socuri emotionale puternice.

Simptome
Lichenul plan se caracterizeaza prin lezarea celulelor bazale ale epidermului. Acest proces patogenic se realizeaza prin intermediul unei reactii imune celulare, in care sunt implicate macrofagele, limfocitele T si celulele Langerhans.

Se considera ca evenimentul primar este determinat de modificarile configuratiei antigenice a celulelor bazale, cu aparitia unei secretii anormale de citokine, care determina activarea sistemului imun celular cu apoptoza si liza celulara la nivelul stratului bazal.

Lichenul plan cutanat – apare mai frecvent la nivelul membrelor si trunchiului, mai ales pe zonele flexoare. Se caracterizeaza prin aparitia unor papule de culoare roz, violacee sau brune, de mici dimensiuni, care dupa disparitie pot lasa zone pigmentate.

Lichenul plan bucal prezinta mai multe forme clinice:

leziuni cheratozice: sub forma de papule (de dimensiuni mici, 1 – 2 millimetri in diametru, pot fi diseminate sau grupate), sub forma de retele (care pot fi mai laxe sau mai dense), placarde (placi cheratozice de intindere variabila, albe, cu suprafata neteda sau rugoasa, reliefate sau plate). Leziunile keratozice apar mai frecvent la nivelul mucoasei jugale si limbii.

leziuni atrofice: epiteliul este subtiat. Daca atrofia apare la nivelul gingiei fixe determina aparitia unei entitati clinice particulare numita gingivita descuamativa. La nivelul limbii atrofia determina distrugerea papilelor linguale.

leziunile erozive sau ulcerative: sunt cauzate de necroza epiteliului, apar mai frecvent pe mucoasa jugala posterioara sau la nivelul limbii.

leziunile buloase: bulele sunt intalnite rar pentru ca se sparg rapid.

Lichenul plan bucal se caracterizeaza prin aparitia mai multor leziuni – aspect polimorf. Aceste leziuni simuleaza alte afectiuni de mucoasa cum ar fi eritroplazia sau leucoplazia, carcinomul oral. Leziunile se modifica in timp.

In majoritatea cazurilor leziunile sunt simetrice si apar mai ales la nivelul mucoasei jugale. Urmatorul loc ca frecventa de aparitie a leziunilor este limba, dupa care urmeaza gingia si mucoasa labiala. Lichenul plan cauzat de medicamente afecteaza mai ales mucoasa buzelor. Leziunile de lichen plan se pot suprainfecta cu candida.

Leziunile keratozice sunt asimptomatice, de cele mai multe ori. Formele acute de lichen plan, cu ulceratii si eroziuni determina senzatie dureroasa, mai ales la alimentatie.

La examenul histopatologic se constata hiperkeratoza a stratului superficial, infiltrat celular mai ales cu macrofage si limfocite T, fara afectarea corionului. Jonctiunea dintre epiteliu si tesutul conjunctiv subiacent este modificata.

Lichenul plan bucal este considerat o afectiune cu potential de malignizare. potentialul de malignizare este variabil, in functie de studiul citat (1 – 15 %).

Tratamentul lichenului plan
Deoarece in majoritatea cazurilor de lichen plan cauza este necunoscuta, tratamentul este de multe ori ineficient. Lichenul plan are o evolutie cronica, rezistenta la tratament. Prognosticul cel mai favorabil este la tineri.

Exista mai multe clase de medicamente folosite:

– corticoterapia – pe cale generala sau locala, in asociere cu un tratament antifungic (pentru ca corticoterapia predispune la aparitia infectiilor fungice)

– tratamentul imunosupresor – cel mai folosit medicament este ciclosporina sau tacrolimus (care este un medicament imunosupresor administrat topic)

– derivati de vitamina A – au rol de reglare a keratinizarii si imunomodulator. Se administreaza local.

Adauga un comentariu