Actualitate

Surse: Liderii coaliției de guvernare au decis. Pensiile se măresc cu 12.5%

Publicat: 21 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Surse Liderii coaliției de guvernare au decis. Pensiile se măresc cu 12.5
Liderii coaliției de guvernare PSD - PNL - UDMR au decis cu cât vor crește pensiile în 2023

Liderii coaliției de guvernare PSD – PNL – UDMR au avut o întâlnire în această seară. Principalele teme de discuție sunt pensiile, ajutoarele sociale pentru persoanele vulnerabile, bugetul de stat 2023 și facturile la energie.

Discuțiile din coaliție pe pensii durează de peste două ore. Propunerea inițială a liderilor PNL a fost o creștere generală de 15%, dar delegația PSD a refuzat, cerând o creștere mai mare pentru pensiile mici. După două ore, premierul Ciucă a propus o creștere cu 12,5 la sută, la care PSD a propus adăugarea unor ajutoare pentru cei cu pensii mici, au declarat pentru G4Media surse politice.

Creștere a pensiilor de 12.5%

Se pare că liderii coaliției de guvernare au decis o creștere a pensiilor de 12.5%. De asemenea, persoanele cu pensii sub 3000 de lei vor primi ajutoare din partea statului.

În plus față de majorarea punctului de pensie, pensionarii cu pensie de până în 2.000 de lei ar urma să primească de la stat o sumă suplimentară de 800 de lei, iar pensionarii cu pensie între 2.000 și 3.000 de lei ar putea primi o sumă suplimentară de 600 de lei, potrivit discuțiilor din coaliție.

S-a negociat astfel compromis între o variantă PSD cu creștere de 6,2% plus ajutoare one-off și varianta PNL de creștere a punctului de pensie cu 15%.

Persoanele cu handicap vor încasa a 13-a indemnizație, au mai discutat liderii coaliției, susțin sursele citate. Indemnizațiile pentru veterani, văduve de război și urmașii acestora se vor majora cu 30%, potrivit discuțiilor din coaliție.

Coaliția a decis majorarea pensiilor

Înainte de începerea ședinței, PNL a anunțat că vrea o creștere cu 15% a punctului de pensie, ceea ce înseamnă o creștere uniformă cu 15% a tuturor pensiilor din sistemul public bazat pe contributivitate.

Potrivit Alinei Gorghiu, această creștere ar avea un impact bugetar de 18 miliarde de lei în 2023, în timp ce PIB-ul României este de 1.317 miliarde lei în acest an, conform legii bugetului de stat.

PSD, în schimb, vrea o creștere cu 15% a bugetului pentru pensii, care să fie împărțită astfel.

O creștere cu 10% a punctului de pensie (ceea ce va aduce o creștere uniformă cu 10% a tuturor pensiilor din sistemul public), iar restul banilor să meargă sub formă de bonusuri către pensionarii cu pensii considerate mici (fie sub 2.500 de lei, fie sub 2.000 de lei). Bonusurile ar urma să fie acordate la fel ca anul trecut.

Adauga un comentariu