Eveniment-Social

Liderul USLIP Iaşi, prof. Laviniu Lăcustă, informaţii speciale despre salarizarea profesorilor din România

Publicat: 23 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Liderul USLIP Iaşi prof. Laviniu Lăcustă informaţii speciale despre salarizarea profesorilor din România
Liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă

Liderul USLIP Iaşi, prof. Laviniu Lăcustă, a postat pe o rețea de socializare un mesaj cu privire la salarizarea cadrelor didactice din România în anul 2021.

Acestea a oferit informații importante cu privire la acest subiect de interes.

„Doresc să fac câteva precizări despre o serie de discuții apărute pe rețelele de socializare, în ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice în anul 2021. Așa cum se știe și cum ne-am obișnuit, sindicatele din învățământ printr-un efort colectiv în instanțe, au reușit să clarifice problema construcției corecte a salariului, prin calcularea, conform legii, a dirigenției sau gradației de merit. O altă problemă, în același sens, va fi rezolvată în câteva zile prin apariția unui Ordin care va reglementa calculul corect al tranșelor de vechime. În paralel, federațiile sindicale au reușit să suspende Ordinul 3993 privitor la doctorat.

Toate aceste lucruri au fost rezultatul sentințelor judecătorești promovate de noi, dar și al eforturilor făcute de către sindicate la nivelul Ministerului Educației, Ministerului Muncii și Guvern. Problema majorărilor salariale, prevăzute inițial de Legea 153 și prorogate abuziv de către Guvernul Orban/Cîțu până în 2022 prin Ordonanțe succesive în 2020 pot fi rezolvate nu la Ministerului Educației cum greșit s-a vehiculat, ci la Ministerul Muncii sau la Guvern. Prin urmare, din fericire/din păcate, nu Ministerul Educației sau Ministrul Sorin Câmpeanu este cel care poate majora salariul personalului din învățământ, așa cum greșit a apărut într-un comunicat al elevilor sau cum GREȘIT s-a exprimat domnul Ministru. Apreciem însă că ME poate rezolva însă problema plății decontului navetei elevilor, o măsură foarte importantă, care dacă nu este implementată prin susținere financiară integrală de către stat, poate conduce la recorduri în ceea ce privește abandonul școlar.

Susținem la rândul nostru Asociațiile de elevi pentru rezolvarea acestei probleme, dar atragem atenția că cele două spețe: salarizarea și decontul pentru navetă sunt expresia subfinanțării cronice a învățământului românesc. Pentru cei care nu știu și mă refer inclusiv la decidenți guvernamentali, salariile din Educație sunt între 2300 debutanți și aproximativ 4000 lei pentru cei care au peste 25 ani vechime și Gradul I. Personalul nedidactic are venituri chiar mai mici de 2300 lei. În ciuda numeroaselor avertismente venite din partea sindicatelor, fostul și actualul Guvern, au ales să trateze învățământul ca pe un SRL. Nu vreau să fac un întreg expozeu al diligențelor pe care le-am făcut pentru rezolvarea acestei situații. Vă pot asigura însă că sunt discuții constante la Nivelul Ministerului Educației și al Ministerului Muncii, iar o decizie în ceea ce privește atitudine noastră, nu poate fi luată în luna august, când vorbim de concedii în derulare pentru salariații din învățământ!

Atitudinea sau reacția este hotărâtă în ultimă instanță de către membrii de sindicat și doresc să îi asigur pe toți colegii noștri că reacția sindicală va fi dictată de către membri și nu de către lideri”, a scris prof. Laviniu Lăcustă.

Adauga un comentariu