Boli si tratamente

Lipomul. Cauze, simptome si tratament

Publicat: 03 mart. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lipomul. Cauze simptome si tratament
7

Lipomul este o tumora benigna dezvoltata pe seama celulelor grasoase si care este situata intre piele si muschi. Majoritatea formelor de lipoame sunt inofensive si nu pun viata in pericol. Lipoamele apar in diferite parti ale corpului, dar, mai frecvent apar pe umeri, gat si zona axiala.

Cauzele aparitiei lipomului
Nu sunt cunoscute, dar tendinta de a dezvolta lipoame este mostenita, deci ereditatea joaca un rol important in formarea acestor tumori. In acest sens, exista teorii care sustin ca lipomul ar fi o neoplazie pusa pe seama diferitelor translocatii interesand cromozomii 2, 12, 16, X. Iata alte posibile cauze:

1. Traumatismele minore pot declansa cresterea lipoamelor.
2.  Lipoamele au fost asociate cu boala Madelung (lipomatoza benigna simetrica se prezinta sub forma de mase voluminoase de grasime cu distributie simetrica) si sindromul Gardner (boala ereditara caracterizata de prezenta a multipli polipi la nivelul colonului in asociere cu tumori osoase si tumori ale tesuturilor moi).

Obezitatea a fost considerata ca factor de risc in aparitia lipoamelor, dar s-a demonstrat ca acest lucru nu este adevarat.

Simptomele lipomului
Lipoamele apar ca niste „denivelari”, de culoarea pielii, bine delimitate fata de tesuturile din jur.. La palpare este de consistenta moale si se misca usor la presiune usoara (este mobil). Cel mai adesea lipoamele raman mici ( mai putin de 5 centimetri diametru), dar ele pot creste mai mari ajungand la peste 10 cm. Aceste tumori sunt de obicei nedureroase. Durerea poate sa apara in cazul in care tumora apasa nervii din apropiere sau atunci cand contine o cantitate mare de vase de sange.

Tratament
Sunt situatii in care, pentru a vedea exact intinderea unui lipom si raportul cu structurile anatomice din jur, se recomanda efectuarea unei tomografii computerizate. La aceasta investigatie se recurge pentru a diferentia lipomul de liposarcom, care este o tumora maligna. Daca nu exista nici o simptomatologie, atunci nu este necesar tratamentul.

In cazul in care lipomul este mare, apare durerea, fiind necesara excizia chirurgicala. La lipoamele mici, se poate efectua lipoaspirarea. O metoda de tratament a lipoamelor mici este mezoterapia, care consta in efectuarea de microinjectii la nivelul lipomului cu substante care practic „dizolva” grasimea.

Adauga un comentariu