Prima pagină » Local » Lipsa siguranței elevilor, o problemă pregnantă în România. „La noi există rețele de droguri și de prostituție foarte bine organizate” – FOTO

Lipsa siguranței elevilor, o problemă pregnantă în România. „La noi există rețele de droguri și de prostituție foarte bine organizate” – FOTO

10 mai 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

Atât la nivel local, cât și la nivel național, lipsa siguranței elevilor devine o problemă din ce în ce mai pregnantă. Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului, trage un semnal de alarmă

Una dintre problemele majore cu care se confruntă atât Iașul, cât și întreaga țară este scăderea dramatică a nivelului de ordine și disciplină din instituțiile de învățământ. Situațiile nefavorabile există, dacă ne raportăm la frecvența cu care numărul elevilor ce sunt găsiți ca fiind purtători de arme albe în incinta unităților de învățământ, dar și în afara acestora, crește într-un mod alarmant.

Lipsa siguranței elevilor a devenit o problemă alarmantă la nivel județean și național

Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsa siguranței elevilor, a cadrelor didactice și a întregului personal din cadrul unităților de învățământ, la nivel local și național. Acesta a transmis faptul că Guvernul României și toate administrațiile locale ar trebui să găsească soluții rapide pentru a minimiza sau chiar stopa situațiile de violență din școli.

„Este necesar ca Guvernul României, în ansamblu, dar și toate administrațiile locale, primăriile și consiliile județene care au responsabilitate privind școlile din România, să aloce câte fonduri sunt necesare pentru siguranța copiilor, cadrelor didactice și a tuturor celor care sunt implicați în actul didactic, în procesul de învățământ.

Luând în considerare ceea ce s-a întâmplat în imediata vecinătate a României, în Serbia, (n.r. – opt persoane și-au pierdut viața, iar alte 13 au fost rănite joi seară, 4 mai, într-un atac armat în apropierea oraşului Mladenovac, din Serbia), situație în care elevi au ucis alți colegi, luând în considerare faptul că la noi există rețele de droguri și de prostituție foarte bine organizate care își racolează consumatorii sau membrii ai rețelelor din liceele din România.

Cu atât mai mult, se vede foarte clar necesitatea creșterii siguranței, în primul rând, a elevilor, dar și, după cum spuneam, a cadrelor didactice, personalului TESA auxiliar din școlile din România. Nicio sumă nu este prea mare pentru a proteja viața acestora”, a transmis Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului.

Cât de ușor poți să intri în școlile din Iași, fără să te oprească nimeni

Este lesne de înțeles faptul că în fiecare unitate de învățământ ar trebui să existe un sistem de pază foarte bine pus la punct, pentru a monitoriza persoanele străine care intră în incită. Paza din școlile din Iași nu este atât de bine organizată, iar atât personalul din unitate, cât și elevii nu sunt în siguranță. Acest lucru este absolut inadmisibil, mai ales din cauza faptului că, în unele instituții de învățământ, orice străin poate intra fără a fi legitimat.

În fiecare școală trebuie să existe un sistem de pază pentru a monitoriza persoanele străine care intră în incintă.

Reporterii BZI s-au deplasat la câteva școli din oraș pentru a verifica promptitudinea în ceea ce privește paza. În câteva unități de învățământ, responsabilul și-a făcut treaba și a legitimat orice persoană străină care a dorit să intre în incinta școlii, doar că în altele a fost inexistent sau ineficient. Problema este că siguranța elevilor este în joc, având în vedere că în ultima vreme au existat mai multe evenimente în școlile din România.

Începând cu Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, fiind un liceu de elită din oraș, paza ar trebui să fie bine pusă la punct. Într-adevăr, aici există un sistem de supraveghere video, însă oricine poate intra în incinta școlii fără să fie oprit. Normal nu ar trebui să fie probleme, dar pot apărea situații tragice, după cum au fost în ultimul timp.

La intrarea în curtea școlii, reporterii BZI nu au fost întâmpinați de nimeni, mai apoi, la intrarea în clădire exista un paznic, însă nu a acordat prea multă atenție la ce se întâmplă. Holurile erau goale în mare parte, deoarece elevii se aflau la orele de curs în acel timp. Totuși, nimeni nu a obiectat faptul că o persoană străină este în unitate. O altă școală în care se pare că ar exista o problemă este Colegiul Național „Mihai Eminescu”, unde nici măcăr nu s-a sesizat existența unui portar. Oricine se poate plimba pe holuri fără a fi luat la întrebări de vreun reprezentant al școlii.

În mod normal, în aceste unități de învățământ ar trebui să existe o evidență pentru orice persoană care intră și iese din școală în timpul zilei. Reporterii BZI s-au putut deplasa nestingheriți pe holuri timp de minute bune, chiar în timpul orelor de curs, fără a fi întrebați dacă pot fi ajutați cu ceva. În cazul acesta, înseamnă că orice persoană ar putea face exact același lucru, numai că intențiile pot fi diferite.

Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsa siguranței elevilor din cadrul unităților de învățământ. Astfel, pentru fiecare școală, autoritățile locale ar trebui să trimită spre supraveghere câte un reprezentant pentru ca evenimentele neplăcute, chiar tragice, să fie prevenite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *