Evaluarea proiectului privind construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară ridică mari semne de întrebare. Ministerul Sănătății a lovit în Institutul Inimii, descalificând proiectul
Ministerul Sănătății a depunctat proiectul privind înființarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară. Potrivit evaluării finale, acesta a primit 61 de puncte, în condițiile în care ultimul punctaj a fost de 64 de puncte pe lista aprobată spre finanțare. Dintre cele șapte criterii ce au stat la baza evaluării, Consiliul Județean a obținut punctaj maxim la patru dintre acestea, diferența fiind realizată de trei aspecte.
Mai exact, cele privind suma cerută prin PNRR, procentul de paturi dotate cu echipamente IT și obiectivul investiției. Important de precizat este că Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară a făcut obiectul parteneriatului între Consiliul Județean Iași și Ministerul Sănătății, iar toate studiile au arătat faptul că unitatea era la un nivel cel puțin regional.
În schimb, Ministerul Sănătății a clasificat, în final, proiectul ca fiind un spital regional și a obținut doar 5 puncte. În același timp, proiectul a mai fost depunctat drastic pentru că ar avea paturi cu echipamente IT doar într-un procent de 17 la sută.
Ministerul Sănătății a lovit în Institutul Inimii
Ministerul Sănătății a lovit în Institutul Inimii, descalificând proiectul. Petru Movilă, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) și city managerul Iașului, susține faptul că statul își sabotează propriul sistem de sănătate.
„A apărut şi dovada faptului că banii din PNRR pentru spitale s-au dat pur politic. Eliminarea de pe lista de finanțare a unui spital atât de important ca Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) mai este şi o dovadă a modului în care statul îşi sabotează propriul sistem de sănătate. Să depunctezi un spital regional, unic în regiunea de nord-est a ţării, pentru a-ţi favoriza propriile interese este crimă.
Ca minister trebuie să ai o viziune unitară şi echilibrată pentru a oferi românilor dreptul la aceleaşi servicii medicale. Pe scurt, înseamnă că trebuie să finanţezi armonios fiecare regiune. Concepte pe care actualii guvernanţi PSD, partidul care s-a aflat cel mai mult la guvernare în România din ’89 încoace, nu le înţeleg. La nivel local, PSD e o catastrofă. Nu am avut un reprezentant PSD care să deschidă gura pe acest subiect.
Toţi tac mâlc şi continuă să arunce, în spaţiul public, aceleaşi acuze de care se folosesc de ani de zile pentru a-şi ascunde propria incapacitate politică. La mijlocul lunii ianuarie, ministrul Rafila a anunţat lista spitalelor care urmează a primi bani. De atunci nu am auzit un cuvânt despre alocarea de bani din alte fonduri pentru spitalele care nu au intrat pe listă, aşa cum a promis solemn acelaşi Rafila de la PSD.
Cu toate acestea, noi trebuie să luptăm pentru acest institut, societate civilă, cadre medicale, politicieni locali responsabili, simpli ieşeni. Căutăm soluţii de a obliga acest minister să ne ofere ce este al nostru de drept”, a transmis Pentru Movilă, președintele PMP Iași.
Astfel, acesta susține faptul că importantul proiect a fost depunctat, de fapt, din cauza unor preferințe politice, fără a se înțelege importanța deosebită pe care o are Institutul Inimii atât la nivel regional, cât și la nivel național. Pe lângă aceste aspecte, Petru Movilă a mai precizat și faptul că Maricel Popa, „falimentarul Iașului” care se laudă în mod constant cu realizările altor primari din județ, a tratat atât ieșenii, cât și proiectul cu lipsă de responsabilitate.
„La fel ca și comportamentul ministrului Alexandru Rafila este comportamentul parlamentarilor PSD, în special al președintelui (n.r. – președinte PSD Iași) Maricel Popa, pentru modul total lipsit de responsabilitate și lipsa de respect față de ieșeni, întrucât nu a făcut niciun demers pentru ca acest spital (n.r. – Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară), atât de necesar pentru medici și pentru pacienți, pentru moldoveni, în ansamblu, să poată fi realizat”, a mai adăugat Petru Movilă, președintele PMP Iași.
Grevă japoneză pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară
În luna ianuarie a acestui an, personalul medical din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Profesor Doctor George I.M. Georgescu” Iaşi a intrat în grevă japoneză, deoarece Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) a primit punctaj nefavorabil şi nu s-a numărat printre cele 27 de spitale aprobate pentru finanţare din PNRR. Personalul medical a purtat fluturași cu mesajul „Salvaţi Institutul Inimii! Nu lăsaţi să se oprească inima Moldovei!”.
Reprezentanții Sindicatului Sanitas Iași au cerut atunci explicații de la Ministerul Sănătății în legătură cu depunctarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de la Iași, pe motiv că „se va construi un spital regional de urgență”, dorind să afle de ce nu s-a procedat astfel și în cazul investițiilor din București.
Ministerul Sănătății a lovit în Institutul Inimii, depunctând proiectul într-un mod cel puțin îndoielnic.
Bine le ziceți domnule Petru Movilă, niște lepădături politice puturoase și incapabile. Cum au primit clasificare spitale din Vaslui, Balotești, Lugoj și Iașul renumit centru medical universitar nu? Aud domnule Popa, Alexe, Chirica??? Hai cu comentarii cățeii PSD-PNL.