Titlurile zilei

Lista bogătanilor din Primăria Iași. Un consilier cu venit de 758 de lei pe lună ascunde în conturi o adevărată avere. Bunuri de lux deținute de cei care au intrat în Consiliul Local

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lista bogătanilor din Primăria Iași. Un consilier cu venit de 758 de lei pe lună ascunde în conturi o adevărată avere. Bunuri de lux deținute de cei care au intrat în Consiliul Local
Noul Consiliu Local din Primăria Iași

Noul Consiliu Local din Primăria Iași a fost constituit la finalul săptămânii trecute. Aleșii locali din Primăria Iași și-au preluat mandatele pentru perioada 2020-2024 în urma alegerilor locale din septembrie. O parte a acestor consilieri locali se află la primul mandat, în timp ce unii au state vechi în primărie. Unii se numără însă printre cei avuți, cu proprietăți și autoturisme în valoare de zeci sau chiar sute de mii de euro. Unul dintre proaspeții aleși din Consiliul Local Iași, junele Filip Hăvârneanu, a declarat un venit de numai 758 de lei lunar, însă în conturi deține peste 100 de mii de lei

De câteva zile, municipiul Iași are un nou consiliu local. Din cei 27 de aleși locali, 20 au depus deja jurământul la Palatul Roznovanu. Unii dintre aceștia se pot lăuda cu adevărate averi acumulate de-a lungul timpului. Alții însă au ajuns să dețină sume uriașe în conturi în ciuda unor venituri extrem de modeste.

Din noua structură a Consiliului Local Iași fac parte și 9 consilieri locali USR-PLUS. Cap de listă este Filip Hăvârneanu, un tânăr de 26 ani, ajuns președinte la organizația municipală a USR Iași. Acesta nu a declarat niciun teren sau vreo locuință pe numele său. Cu toate acestea, deține un cont de peste 100 de mii de lei pe numele său, iar anul trecut a împrumutat o persoană fizică cu 8.100 de euro. Asta în condițiile în care singurul său venit este cel de consiler la cabinetul parlamenar al lui Cosette Chichirău. Practic, Hăvârneanu a avut un venit de doar 758 de lei pe lună pe parcursul lui 2019.

Lista averilor consilierilor PNL Iași. Cine sunt cei mai avuți aleși locali?

Cei mai mulți aleși locali provin de la PNL Iași. Organizația liberală din Podu Roș va avea în noua componență a Consiliului Local din Primăria Iași 11 aleși. O parte a acestora și-au păstrat mandatele de consilieri obținute la alegerile din 2016, în timp ce unii sunt nou-intrați pe scena politică locală.

Ciprian Manuel Bostan deține două terenuri intravilane în municipiul Iași și comuna Miroslava, dar și un apartament în municipiu, dobândit în anul 2019. Acesta mai deține o motocicletă marca Kawasaki, an de fabricație 2017, dar și bijuterii și obiecte de artă în valoare totală de 5.000 de euro. În luna iulie 2020, actualul ales local a înstrăinat o locuință din comuna Bârnova pentru 54 de mii de euro unei familii. La capitolul active financiare, acesta deține conturi în valoare de peste 150 de mii de lei. În plus, acesta are și plasamente de 81 de mii de euro către două societăți comerciale din Iași. Ciprian Bostan are datorii de 100 de mii de euro și 90 de mii de lei. Anul anterior, alături de soția sa, a avut un venit total de peste 50 de mii de lei.

Avocatul Eduard Boz deține 4 terenuri intravilane în comuna Miroslava, dar și două apartamente în municipiul Iași, ambele dobândite în anul 2017. De asemenea, acesta deține un autoturism marca Jaguar, fabricat în anul 2007, dar și unul marca Toyota Rav 4, fabricat în anul 2011. Alesul local PNL nu mai are alte bunuri conform declarației de avere. Acesta a trecut un credit de 163.800 de lei. Anul precedent a declarat 50 de mii de lei de la botezul copilului, alți 71 de mii de lei din activitatea de avocat și peste 20 de mii de lei din cea de ales local în municipiul Iași.

Averea noilor aleși PNL din Cosiliul Local Iași

Un proaspăt intrat în Consiliul Local este Alin Andrieș, cadru universitar. Acesta deține 3 terenuri intravilane, dintre care două sunt dobândite în 2011 și unul în 2017. De asemenea, noul ales local deține un apartament alături de soția sa, dobândit în anul 2011. Acesta mai deține un autoturism marca Volkswagen Polo și un Citroen C5. Soții Andrieș au mai multe active financiare în lei și euro. Noul ales local are în conturi 45 de mii de lei ca economii, alți 76 de mii de lei ca pensie privată. În plus, acesta are și o datorie de 30 de mii de euro după ce a contractat un credit bancar. La capitolul venituri, noul ales din CL Iași a avut anul trecut peste 150 de mii de lei din activitatea didactică, în timp ce soția sa a ridicat peste 20 de mii de lei din cea medicală.

Un alt nou intrat în CL Iași din partea PNL este și Silviu Apostol. Acesta deține 2 terenuri intravilane și 2 agricole în Iași. Pe numele său mai pare în teren intravilan în localitatea Tarcău din județul Neamț. Silviu Apostol mai deține un spațiu comercial, alături de 3 apartamente, toate dobândite între 2008 și 2010. Noul ales al CL Iași mai deține 3 autoturisme marca Toyota Corola, Audi A4 și Land Rover. Acesta are active financiare de 10 mii de euro, dar și un credit de peste 31 de mii de euro. Anul precedent, acesta a avut un salariu de circa 15 mii de lei, iar de la CJ Iași, unde a fost consilier județean, a ridicat peste 12 mii de lei. Acesta a lăsat însă județul Iași pentru a candida la funcția de ales local în Palatul Roznovanu.

Ce averi au consilierii PSD Iași din Primărie? Aleșii social-democrați și-au preluat mandatul

În noul Consiliu Local au intrat și 5 aleși locali ai PSD în urma alegerilor locale 2020. Unul dintre aceștia este Bogdan Balanișcu, acesta fiind și în trecut în structura de la Primăria Iași. Conform declarației de avere, noul consilier local deține un teren în satul Lunca Cetățuii din comuna Ciurea, dar și o altă casă de locuit în aceeași localitate, aceasta din urmă fiind edificată în anul 2008. Pe numele său, actualul ales local PSD deține și 3 autoturisme și o motocicletă.

Bogdan Balanișcu are un autoturism marca Mazda din 1998, un autoturism Smart din 2001, dar și unul marca Renault Laguna din anul 2001. Motocicleta marca Yamaha a fost fabricată în 1988. Acesta mai are acordate două împrumuturi în valoare de 50 de mii de lei către unele societăți, dar și un credit de 95 de mii de euro contractat în anul 2008. În anul 2019 a avut un venit de aproape 40 de mii de lei.

Un alt ales local PSD din Primăria Iași este și Bogdan Crucianu. Conform declarației de avere, acesta deține un teren extravilan în Lecțcani și unul intravilan în Iași. Totodată, acesta mai are și un spațiu în oraș, din 2016, unde vrea să ridice o clădire, în suprafață de 253 metri pătrați. De asemenea, acesta are și un credit de 161 de mii de lei. De la Casa de Cultură a Studenților acesta a ridicat anul trecut peste 35 de mii de lei. De la Consiliul Local, din mandatul anterior a ridicat peste 12 mii de lei, dar și 11 mii de lei din funcția de consilier parlamentar la actualul deputat Bogdan Cojocaru.

Adauga un comentariu