Titlurile zilei

Lista finală la alegerile locale 2020. Iată cum s-au împărțit mandatele de consilieri locali în toate localitățile din județul Iași. Surprize de proporții în cele mai mari centre urbane – TABEL

Publicat: 30 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lista finală la alegerile locale 2020. Iată cum s-au împărțit mandatele de consilieri locali în toate localitățile din județul Iași. Surprize de proporții în cele mai mari centre urbane - TABEL
Sala de Consiliu Local la Primaria Iași

Sute de consilieri locali au obținut noi mandate în județul Iași după alegerile locale 2020. Formațiunile politice care au avut candidați în județul Iași au prins posturi de aleși locali în toate cele 98 de unități administrativ teritoriale. Cei mai mulți aleși locali au venit din partea PNL și PSD. În total, în județul Iași au fost distribuite 1,359 de mandate de consilieri locali. Citiți în rândurile de mai jos cum au fost distribuite, pe fiecare partid în parte, mandatele de aleși locali pentru perioada 2020-2024

În urma alegerilor locale 2020, la nivelul județului Iași au fost distribuite mandatele de aleși locali în toate unitățile administrativ- teritoriale. Marile partide din județul Iași au reușit să obțină peste 500 de mandate fiecare din totalul acestora. În schimb, PMP a reușit să se claseze pe podium și să obțină aproape 100 de mandate de consilieri locali în județul Iași. Au fost, însă, și unele suprize în câteva localități ieșene.

PNL și PSD și-au împărțit mandatele de consilieri locali. Surprizele din județul Iași

În urma alegerilor locale 2020, organizația PNL Iași a adunat 574 mandate de consilieri locali. PNL a prins posturi de consilieri locali în 97 de localități. Singura comună unde PNL nu va avea reprezentare în Consiliul Local este Ipatele. În schimb, PSD Iași a adunat 514 mandate de consilieri locali după alegerile din 27 septembrie 2020.
Pe podium se află PMP cu 98 de mandate, urmat de USR- PLUS cu 73 de consilieri locali.
În urma alegerilor din Iași au mai obținut posturi de consilieri și formațiuni ceva mai mici. De exemplu, Alianța Uniunea Românilor (AUR) a prins trei mandate, dintre care două la Todirești și un mandat la Dumești.
Partidul Puterii Umaniste (PPU) Social Liberal a prins patru mandate, câte două la Schitu Duca și Țibănești.
Partidul Ecologist Român (PER) a adunat trei mandate, dintre care două la Țibana și unul la Grajduri. Împreună pentru Moldova (ÎPM) a prins doi consilieri locali, la Erbiceni și Mogoșești Iași. Un alt partid de buzunar, Partidul Național Țărănesc(PNȚ), Maniu Mihalache a obținut un mandat în comuna Răchiteni.

Cum arată structurile consiliilor locale din orașele județului Iași? Majoritate PNL la Podu Iloaiei

La Primăria Iași, componența noului Consiliu Local va fi compusă din 11 consilieri locali PNL, alți nouă consilieri USR- PLUS, cinci PSD și doi PMP. Structura viitorului CL ,coordonat de primarul Mihai Chirica, va cuprinde și doi viceprimari. Cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare, consilierii locali vor depune jurământul la Palatul Roznovanu.
La Podu Iloaiei, alegerile locale 2020 au adus un nou primar și o structură diferită a consiliului local. Primăria a fost preluată de Ionel Alexa (PNL), care l-a învins pe Gabriel Istrate (PSD). Componența noului Consiliu Local va avea 17 aleși, din care 11 PNL, cinci PSD și un PMP.

Dezastru pentru alianța USR- PLUS la Pașcani, Hârlău și Târgu Frumos. Niciun ales local în alegerile locale 2020

În orașul Hârlău, din cele 17 mandate, cele mai multe au ajuns la PSD. Social democrații au luat șase mandate după alegerile locale 2020, iar PNL a obținut cinci astfel de mandate. PMP a obținut două mandate, în timp ce Pro România a adunat alte două mandate. Partida Romilor a adunat două mandate pentru viitorul deliberativ al orașului Hârlău. Nici aici, alianța USR- PLUS nu a obținut niciun mandat.

În municipiul Pașcani, primăria a fost câștigată de liberalul Marius Pintilie. Componența noului CL este compusă din opt aleși PNL, opt PSD, doi Pro România și un consilier PMP. USR-PLUS nu a reușit să intre în componența noului Consiliu Local la Pașcani, filiala adunând undeva la 800 de voturi la alegerile locale 2020.
La Târgu Frumos, dintr-un total de 17 consilieri locali, PSD are 11 posturi în deliberativul local. PNL a prins patru consilieri locali, PMP are un ales, iar Comunitatea Rușilor Lipoveni a adunat un mandat.
Au fost și patru consilieri independenți, câte un loc în Țigănași, Butea, Oțeleni și Probota.

Componența consiliilor locale din zona metropolitană Iași. PNL are majoritatea aleșilor locali

În ceea ce privește localitățile din zona metropolitană Iași, PNL a reușit în majoritarea unităților adminstrativ teritoriale să impună aleși locali. În comuna Tomești, componența noului CL va cuprinde 12 aleși locali. Dintre aceștia, șapte sunt consilieri PNL, doi USR- PLUS, doi PSD și un ales PMP. Noua structură politică va da majoritate absolută celor de la PNL, care vor avea și două treimi. În comuna Aroneanu, noul CL va fi compus din 13 aleși locali, respectiv șase PNL, trei PSD, doi USR- PLUS, un PMP și un ales PRO România. La Aroneanu constituirea unei majorități încă nu a fost conturată.

În localitatea Ciurea, din noul Consiliu Local vor face parte 17 persoane. Dintre aceștia, nouă vor fi aleși locali PSD, alți cinci sunt aleși locali USR- PLUS, iar trei sunt de la PNL. În aceste condiții, aleșii PSD vor avea majoritatea simplă în structura noului Consiliu Local din Ciurea.
Și în comuna Dobrovăț, PNL a obținut o majoritate confortabilă. Din 11 mandate ale aleșilor locali, PNL a adunat șapte noi locuri în CL, în vreme ce PSD a obținut două mandate, Partidul Verde are un mandat, iar PMP un mandat.
În comuna Lețcani, noul CL va avea în componență 15 mandate. Dintre aceștea, nouă sunt PNL, cinci sunt PSD, iar un loc a revenit PMP.

Aproape 100 de aleși locali PMP în localitățile din județul Iași. Cum se distribuie mandatele în toată regiunea?

PMP Iași a reușit să scoată aproape 100 de aleși locali, după alegerile locale 2020. În plus, organizația PMP Iași a reușit să obțină și un mandat de primar prin Maricel Turcu, de la Andrieșeni. PMP a obținut mandate de aleși locali în toate cetrele urbane din județul Iași. Și Partidul Verde a prins câteva zeci de aleși locali. Partidul Verde a obținut, în urma acestor alegeri locale, 20 de mandate de consilieri locali. Formațiunea politică a reușit să impună trei consilieri locali în comuna Todirești, precum și doi consilieri în Țuțora. În plus, Partidul Verde a obținut un mandat de ales local și în localitatea Golăești, precum și două la Mogoșești- Iași. Formațiunea a scos un consilier local în Mădârjac, alți doi la Drăgușeni, un alt consilier local la Moșna și doi în localitatea Bârnova. Partidul Verde a mai scos un consilier local în localitatea Lespezi, dar și alți doi la Miroslovești. Partidul Verde a mai reușit să scoată un consilier local la Ruginoasa, un alt ales la Dobrovăț și încă un ales la Cozmești.

Total mandate Consiliul Local: 1.359 în județul Iași

 PNL Iași  574 mandate
 PSD Iași  514 mandate
 PMP Iași  98 mandate
 USR- PLUS Iași  73 mandate
 PRO România   44 mandate
 Partidul Verde   20 mandate
 ALDE   15 mandate
 PPU- SL   4 mandate
 AUR   3 mandate
 PER   3 mandate
 Partida Romilor   3 mandate
 ÎPM   2 mandate
 Rușii Lipoveni   1 mandat
 PNȚ Maniu Mihalache   1 mandat
 Independenți   4 mandate
Adauga un comentariu