Local

Lista de investiții de la Aeroportul Iași. Ce proiecte europene vânează regia aeroportuară?

Publicat: 18 mai 2021
Avioane pe pista Aeroportului Internațional Iași
Lista de investiții de la Aeroportul Iași a fost luată în calcul și de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene. O serie de proiecte privind extinderea platformei de parcare a avioanelor au ajuns la final, în vreme ce pentru modernizarea terminalelor se așteaptă depunerea proiectului

O nouă listă de investiții a fost luată în calcul pentru dezvoltarea R.A. Aeroportul Iași. Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a arătat și care sunt variantele pentru ca regia aeroportuară să poată accesa noi fonduri europene pentru modernizarea zonei de terminale

Autoritățile județene au luat în calcul o nouă seire de investiții pentru dezvoltarea aerogării din municipiu. De altfel, o bună parte din aceste sume ar putea fi accesate prin fonduri europene.

„Prin Programul Operațional lnfrastructura Mare (POIM 2014-2020), pentru sectorul transporturi sunt alocate fonduri europene structurale și de investiții. Fondurile sunt destinate pentru finanțarea proiectelor de infrastructură de transport care se regăsesc în documentul strategic de dezvoltare al sectorului de transport, respectiv Master Planul General de Transport (MPGT). Astfel, prin Axa Prioritară 1- Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil eficient, în cadrul Obiectivului Specific 2.3- Creșterea gradului de utilizare sustenabil pentru aeroporturi, sunt finanțate investiții în infrastructura aeroportuară (construcție/ extindere/modernizare terminale, reabilitare-modernizare/extindere piste, căi de rulare, platforme etc.), însoțite de măsuri de protecția mediului”, se arată într-o adresă a Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene

Investiție în dezvoltarea platformei de la R.A. Aeroportul Iași

Reprezentanții Ministerului au arătat că R.A. Aeroportul Iași a beneficiat de fonduri europene pentru proiectul legat de extinderea platformei de parcare a avioanelor.

„R.A. Aeroportul lași beneficiază de fonduri europene nerambursabile pentru implementarea proiectului Suplimentarea capacităților de operare pentru pista de decolare / aterizare și platforma de staționare a aeronavelor de la Aeroportul lași, în baza contractului de finanțare nr.58/30.01.2020, din cadrul Programului Operațional lnfrastructura Mare 2014-2020(POIM), Obiectivul Specific 2.3. Creșterea gradului de utilizare sustenabil pentru aeroporturi. Obiectivele specifice ale proiectului constau în extinderea platformei de îmbarcare/debarcare în lungime de 270 de metri, cu lățime de 78,50 m/97m, realizarea unui număr suplimentar de 5 standuri pentru aeronave, precum și realizarea unei căi de rulare suplimentare Delta, pe latura de Est a platformei, în lungime de 263 de metri și lățime (portant+ acostament ) de 20.50m+7.50metri”, se mai arată în adresa Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene.

Încă se așteaptă proiectul pentru terminalele de la aeroport

Ministerul a arătat că aerogara ieșeană încă nu a depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene privind extinderea pe partea de Vest. Un astfel de proiect se ridică la 75 de milioane de euro și constă în demolarea actualelor terminale și construirea unor spații mult mai largi.

„În calcul intră și o cale de rulare suplimentară Charlie, în lungime de 360 de metri și lățime (portant+acostament) de 23.00+2×7.50 metri. Valoarea totală a investiției este de 59.9 milioane de lei. Până la data prezentei, R.A. Aeroportul lași nu a depus o cerere de finanțare pentru obiectivul de investiții privind dezvoltarea Aeroportului Internațional lași – Construirea de facilități pentru suplimentarea și creșterea capacității de procesare a pasagerilor în terminalele existente în partea de Vest a amplasamentului actual al aeroportului”, transmit reprezentanții ministerului.

Câți bani poate accesa aerogara de la Iași?

Lista de investiții de la Aeroportul Iași poate fi depusă până la finalul anului 2022 pentru a putea fi derulate cu fonduri europene.

„În data de 17.12.2020 a fost prelungită perioada de depunere pentru proiecte noi privind infrastructura aeroportuară până la data de 31.12.2022, iar ultima plată va putea fi efectuată până la data de 31.12.2023. Lista de proiecte care pot face obiectul cererilor de finanțare este prezentată în Anexa 8 la Ghidul solicitantului. Referitor la disponibilitatea fondurilor în cadrul apelului de proiecte, precizăm că, potrivit prevederilor Ghidulului solicitantului aplicabil, valoarea netă a alocării este de 43,96 de milioane de euro, iar bugetul limită de contractare este 420 de milioane de euro. Până în prezent, în cadrul apelului de proiecte aferent investițiilor în infrastructura aeroportuară – au fost contractate proiecte a căror valoare eligibilă se ridică la 135,6 milioane de euro”, au concluzionat oficialii ministerului.

Comentarii
  • ZILELE TRECUTE AM CONDUS PE CINEVA LA AEROPORT SA VEZI MINUNE PASAGERII LASA BAGAJELE IN T2 SI FUG IN T3 .DE CE ???? BRUSC MI-AM ADUS AMINTE DE COMENTARII DESPRE BENZI ANGAJARII LA BIROURI CU PILE . AM MERS LA FETELE DE LA CHEC-IN SI AM AFLAT CA SISTEMUL LUAT IN PRIMIRE DE AEROPORT DE A.T.I. NU FCT. TOT ELE MI-AU COMUNICAT RAZAND CA SA VEZI BUCURIE CAND SUNT MAI MULTE CURSE..AM AJUNS ACASA SI AM CAUTAT IN ARHIVA COMENTARIILE SI …..MINUNE CEI CE AU SCRIS AU SPUS ADEVARUL CA SISTEMUL A FOST LUAT LA PRESIUNE FACUTA DE UN GRUP DE INTERESE …CA AER CONDITIONAT NU FCT .AM SIMTIT CU CATEVA ZILE INAINTE PE PIELEA MEA….DECI ASTA E ADEVARUL ,,CINEVA S-A UNS CU MIERE,,SAU SUNT CEI MAI PROSTI DE PE FATA PAMANTULUI…..MASURI MASURI MASURI …ANCHETA CU TOTI SUSTINATORII ACESTOR IDIOTENII SI RECUPERARE PREJUDICIU. FETELE MI-AU COMUNICAT SA MERG LA SECURITATE CA ACOLO E SURSA …NU STIU CE INSEAMNA DAR MI-AM ADUS AMINTE DE ANGAJARII TOT ACOLO SI LA BIROURI. DL ALEXA VREM ANCHETA AEROPORTUL ESTE AL JUDETULUI. V-AM EXTRAS PE HARTIE TOATE COMENTARIILE..DEFECTIUNI, ANGAJARII , REPETARI DE EXAMENE SA INTRE CINE TREBUIE ,FRECAT MENTA IN BIROURI,VANZARI DE PAIE LIPSA DE EDUCATIE A CELOR DIN CONTROL SRI CARE NU STIU SA SALUTE …AVETI 27 DE PAGINI PE CARE AM ONOAREA SA VI LE TRIMIT IMPREUNA CU SEMNATURILE A 32 DE IESENI CARE MERG CU AVIONUL MAI DES .

  • Bine spus remus acolo se afla o familie de romi ce fura baloti de paie din aia mari .Am inteles ca ai curata pe amandoi ,ea are tupeu nesimtire si gura, isterica N.F. Prietena cu ortodoxul care a tras la miere sau la rame la barca cu prosti.

  • Buna ziua sunt angajat exact la acel compartiment nu sunt vinovati angajati care sunt operationali , nici noua nu ne convine situatia mai ales ca la noi la cei ce facem ture ducem lipsa de personal ,minim 7 sau 8 .O alta problema e vorba de acel sistem care am fost obligati sa semnam pt el daca nu ….avem si noi copii si avem nevoie sa traim ,suntem vinovati ca nu am fost uniti si sa oprim asta cu orice risc dar toata ziua aveau grija sa ne puna sa semnam iar ei sa-si protejeze fct.Suntem in imposibilitatea de a ne face meseria fiind ocupati cu acesta catastrofa de sistem ,asta insemnand o mare bresa pt. Aeroportul Iasi.Despre celelalte comentarii mai bine las pe altii ei stiu mai bine.Pacat ca se da cu noroi in toti cand vinovati sunt doi maxim trei ,dar doi sunt sigur.Va multumesc.

  • Frumos spus draga angajat ra aer.dar prea frumos ,ai dreptate dar cand balotista in loc sa taca dracului da pe afara de ce e in stare ea de cat doarme de cat etc. in loc sa taca tot sa-i dea peste bot toata lumea .Pleaca zdreanto daca ai bun simt’

  • Ba voi sunteti prosti nu intelegeti madam e cea mai mare realizare a ei .cu aranjat examen ,a dat de 3 ori …a candidat singura moare sa fie sefa si pt asta a lasat balta bunul simt si a devenit codoasa vrea fct lui M. I. si atunci si-a gasit un dir .idiot plus 2 colegi pupa poale si gata sapa, face rau ,guita urla orice ….om de nimic …ce vrei dupa nume asa om .E proasta lumea ca nu -i baga un sut dar speram ca so ia la mmm.Nu merita nici un flegm…

Adauga un comentariu