Titlurile zilei

Locație inedită în Iași. O locomotivă este atracția principală de la o cafenea din oraș: „Cei care vin prima dată la noi rămân uimiți” – FOTO

Publicat: 14 nov. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Locație inedită în Iași. O locomotivă este atracția principală de la o cafenea din oraș Cei care vin prima dată la noi rămân uimiți - FOTO
Timp de peste 20 de ani locomotiva a fost lăsată în paragină

O locomotivă este atracția principală de la o cafenea din Iași. Clienții care vin prima dată în această locație rămân uimiți când văd că își pot bea cafeaua lângă o locomotivă de zeci de tone

În spatele magazinului Leroy Merlin, departe de văzul lumii, este o cafenea frecventată în special de cei care își spală mașina la spălătoria de alături. Doar că în această locație este ceva diferit, fix lângă este o locomotivă veche, de tipul LDH45-385, care stă expusă. Aceasta are o istorie bogată în spate și se leagă de trecutul industrial glorios din zonă.

Vehiculul are peste 50 de ani

locomotiva LDH45 cafenea
Clienții care vizitează cafeneaua pot admira și locomotiva

Locomotiva, model LDH45-385, a fost fabricată la uzina „23 August” FAUR București în perioada 1965-1983. Aceasta are un motor de tip Maybach și o putere de 450 CP. Viteza maximă pe care o putea atinge era de 60 km pe oră și are o greutate de 45 de tone. Aceasta era folosită la fabrica de mase plastice din Iași, pentru transportarea materialelor. După ce uzina a fost închisă, calea ferată a fost dezafectată, iar locomotiva a fost uitată. Timp de peste 20 de ani de zile a stat abandonată în spatele magazinului Leroy Merlin, dar acum a fost revopsită și expusă pentru public. Cu siguranță, mulți nostalgici își amintesc de momentele în care locomotivele circulau intens spre fabricile din zonă.

„Este un teren privat, iar noi avem cafeneaua pe un teren închiriat acolo. Am vorbit cu patronul atunci și mi-a spus că atunci când a cumpărat terenul, cum mulți ani în urmă, era deja locomotiva acolo. Exista o cale ferată pe acolo, iar locomotiva a fost folosită pentru a intra la fabricile din zonă”, povestește Alexandru Crăciun, patronul cafenelei.

O locomotivă este atracția principală a cafenelei

Clienții care au călcat pragul cafenelei s-au întrebat același lucru, ce este cu locomotiva de lângă? Patronul a profitat de această oportunitate, iar vehiculul a devenit simbolul afacerii sale.

„Într-adevăr, este ceva mai inedit, nu vezi în fiecare zi așa ceva. Noi am deschis cafeneaua în urmă cu doi ani, în 2021. Inițial, ne-am făcut planul, nu știam că există și o locomotivă acolo, dar am zis că o vom face așa. Desigur că a devenit o atracție pentru clienții noștri, toți care vin prima dată la noi rămân uimiți și ne întreabă dacă este locomotiva noastră. Ne-au sfătuit și oamenii să deschidem și în locomotivă ceva, dar, din păcate, nu este a noastră, nu putem deocamdată să ne extindem”, mai adaugă Alexandru Crăciun.

O locomotivă este atracția principală a cafenelei din spatele magazinului Leroy Merlin. Aceasta a fost expusă aici după ce timp de ani de zile a fost folosită de marile uzine din zonă.

Comentarii
Adauga un comentariu