Local

Locuitorii acestei comune s-au săturat de actele de vandalism! Primarul a instalat camere de supraveghere pentru a preveni viitoarele nereguli

Publicat: 01 iul. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Locuitorii acestei comune s-au săturat de actele de vandalism Primarul a instalat camere de supraveghere pentru a preveni viitoarele nereguli
Mai multe clădiri din Popricani sunt pline cu „mâzgălituri”

Un locuitor din Popricani, Bogdan Tănasă, a prezentat pe rețelele de socializare subiectul unor nereguli ce s-au petrecut în comună. Acesta condamnă actele de vandalism care au afectat anumite bunuri imobile de-a lungul timpului. Ieșeanul susține că a încercat să stea de vorbă cu adolescenții și copiii care își mai fac de cap și să le explice că acțiunile lor afectează localitatea și vor avea consecințe, faptele lor eventuale fiind surprinse de camerele de luat vederi instalate în mai multe zone ale comunei.

În comuna Popricani din județul Iași, oamenii sunt avertizați că actele de vandalism nu sunt văzute cu ochi buni de comunitate. Administrația locală îi atenționează pe tineri despre faptul că au fost instalate camere de supraveghere și că oricine distruge sau alterează bunuri din proprietatea publică va fi pedepsit. Anterior acestei măsuri, mai multe clădiri din comună au fost afectate de acțiunile adolescenților. Aceștia ar fi dat cu spray graffiti pe pereții unor imobile și ar fi deteriorat o parte din locurile amenajate pentru cetățeni.

Actele de vandalism din Popricani, semnalate pe rețelele de socializare

Recent, au circulat pe grupurile de Facebook destinate locuitorilor din comuna Popricani postări legate de clădirile care au avut de suferit din cauza acțiunilor rebele ale adolescenților. Un cetățean din comună, Bogdan Tănasă, atrage un semnal de alarmă asupra unor astfel de gesturi și despre consecințele acestora.

„Cu ce este vinovat domnul cu farmacia că ați dat cu picioarele în pereți, sau școala unde învățați, ori clădirile private sau ale Primăriei să le mâzgăliți?! Vă spun și aici, mai ales părinților voștri, luați măsuri și opriți aceste vandalisme, ca să nu fiți «surprinși» de amenzile venite acasă și să țipați pe Facebook că Poliția e rea”, spune Bogdan Tănasă pe rețelele de socializare.

Întrebat despre aceste incidente, ieșeanul spune că postarea a avut rolul de a-i preveni pe localnici din a mai continua cu astfel de activități care afectează comunitatea.

„Nu e normal ce se întâmplă. Noi vrem să facem lucruri bune și altcineva vine și le strică. În general, copiii fac asta oriunde, nu numai în Popricani. Nu vreau să scoatem în evidență Popricaniul ca o localitate fanion în care se întâmplă lucruri rele. A fost o postare de prevenire. Cea mai bună măsură e prevenția. I-am avertizat să nu mai facă lucruri de genul ăsta, pentru că nu sunt okay. Sper să înțeleagă. Dacă nu, va avea grijă poliția de ei. Au fost afectate niște clădiri ale primăriei, fosta primărie, o farmacie… Ar trebui să se știe că sunt camere, ca să nu mai facă prostii. Eu mai vorbesc și personal cu copiii. Mă duc și îi mai strâng în jurul meu și le zic mai părintește că bunurile din comună le sunt oferite din banii părinților. O parte au înțeles, am făcut și o postare pe Facebook, cam despre asta a fost vorba. Nu intenționez să dau de înțeles că în comuna noastră sunt oameni răi și că se practică vandalismul”, precizează Bogdan Tănasă.

Primarul comunei Popricani încurajează comportamentul civilizat

Mai multe imobile din comună au fost „urâțite” de desenele graffiti și de comportamentul neglijent al copiilor și adolescenților. Ion Tănasă precizează că munca oamenilor trebuie respectată și bunurile comunei, tratate cu grijă. Astfel, primarul avertizează despre faptul că pagubele ce vor fi cauzate pe viitor vor fi sancționate, fiind mai ușoară identificarea vinovaților datorită camerelor de supraveghere instalate.

„Chestiile astea există în toate orașele, darmite în localitățile mai mici. A fost pur și simplu un semnal de alarmă tras de cineva. Nu e o practică. O parte din ele erau mai vechi, celelalte erau mai recente… Copiii își încearcă talentul. Sunt niște clădiri care urmează să fie dezafectate sau niște imobile vechi. Am instalat camere de supraveghere cam peste tot și a fost ca un avertisment să nu se mai întâmple pe viitor. Inclusiv eu am încurajat postările de genul acesta pentru ca oamenii cu asemenea idei să aibă în minte faptul că sunt «vegheați»”, punctează Ion Tănasă, primarul comunei Popricani.

Primarul mai adaugă și faptul că aceste camere nu au fost instalate cu scopul de a-i ține sub lupă pe cetățeni, ci ca să fie verificate în cazul în care se produc evenimente neplăcute. Acesta mai menționează că este optimist cu privire la transformarea comunei într-un loc civilizat.

„Lucrurile astea deja au început să se schimbe, pentru că le-am pus la dispoziție condiții civilizate. Poate mai sunt 2-3 care încă încalcă regulile, dar marea majoritate a cetățenilor încearcă să se adapteze condițiilor care le sunt puse la dispoziție. Copiii și adolescenții încearcă și reușesc, în ultimul timp, să își îmbunătățească comportamentul. Nu se mai vandalizează așa cum se făcea înainte. Dacă se va mai întâmpla pe viitor, se vor lua măsuri mai drastice”, precizează Ion Tănasă.

Astfel, cele 60 de camere de supraveghere din comunitate vor monitoriza actele de vandalism care ar putea avea loc pe viitor.

Comentarii
  • Camerele astea tin si loc de gaz sau asfalt? Noroc ca a tras Apavitalul o teava unde si unde, iar oamenii au facut mari eforturi financiare sa se racordeze. Care au putut! De ce nu prezentati si conditiile din aceasta comuna aflata parca la capatul pamantului? Oamenii inoata in noroi primavara sau toamna, iat voi va laudati ca ati pus camere

  • Acest cetatean nu este un un cetatean oarecare, este fratele primarului. Jos palaria pentru tot ceea ce face pentru comunitate prin fundatia sa, dar sa prezentam faptele asa cum sunt. Oricum, era mai bun ca primar decat fratele sau, actualul primar!

  • Popricani,cea mai subdezvoltată comuna din judetul Iași…fără apă,canalizare,gaz,drumuri,cu școala cu fosa….și vorbim de civilizație…culegi ceea ce plantezi….Spui nu dezvoltării ii tii pe oameni că în evul mediu cu drumuri de pământ și departe de binefacerile civilizației și le colectezi taxe și impozite și să spui că nu ai bani pt dezvoltare?

  • Foarti bini cu cămerili di filmat. Si mie miau zgariat microbuzele cu care transport oameni di la Popricani la Iasi. Si la Micedu sunt numa masini di top!!!

Adauga un comentariu