Prima pagină » Local » Locuitorii din zona Pieței Alexandru sunt nemulțumiți de mizeria pe care o fac vânzătorii de struguri. „Nu pot deschide nici geamul, miroase îngrozitor. Ți se lipesc papucii de asfalt” – FOTO

Locuitorii din zona Pieței Alexandru sunt nemulțumiți de mizeria pe care o fac vânzătorii de struguri. „Nu pot deschide nici geamul, miroase îngrozitor. Ți se lipesc papucii de asfalt” – FOTO

27 sept. 2023, 02:00, 6 ,
Alexandra MAISNER în Local

Au început problemele pentru locuitorii din zona Pieței Alexandru cel Bun. Aceștia sunt nemulțumiți de mizeria pe care o fac vânzătorii de struguri

În fiecare an, comercianții și producătorii de struguri vin în Piața Alexandru cel Bun din Iași pentru a-și vinde marfa. Tone de struguri sunt depozitate în saci de plastic sau lăzi și expuse vânzătorilor sub pasaj. Ieșenii care locuiesc în apropiere sau tranzitează zona sunt nemulțumiți de mizeria ce se creează timp de aproximativ o lună, când vânzătorii sunt prezenți în parcarea din pasajul Alexandru, dar și pe străzile laterale.

Mizeria pe care o fac vânzătorii de struguri, motiv de supărare pentru ieșeni

Problemele cu care se confruntă ieșenii din zona Alexandru cel Bun persistă de ani de zile în perioada toamnei, când comercianții acaparează parcarea de sub pod, loc în care depozitează saci din plastic și sute de lăzi cu struguri. Problema cea mai mare este că se formează o suprafață cleioasă pe străzi, care adună mizerie, insecte și încurcă trecătorii ce merg grăbiți. Oamenii care locuiesc în apropiere sunt nemulțumiți de modul în care este gestionată situația de autoritățile locale ieșene.

„În fiecare an este la fel, nu pot deschide nici geamul, miroase îngrozitor. Ți se lipesc papucii de asfalt de la zoaiele astea. În fiecare an e aceeași poveste, e ceva îngrozitor. Da, înțeleg că trebuie să vândă, dar să facă niște spații speciale, nu poți teroriza niște oameni în fiecare an, de ce trebuie să suportăm noi mizeria asta în fiecare an? Uitați-vă și dumneavoastră, pe trotuar nu ai pe unde trece, trebuie să mergi pe stradă că s-au pus peste tot, uitați-vă și acolo, la linia ferată, Doamne ferește”, a spus o femeie care locuiește în zonă.

Situația este cunoscută de autoritățile locale, însă acestea nu sunt interesate să demareze proiecte de modernizare. În ultimii ani nu a existat niciun demers în ceea ce privește o schimbare remarcabilă a piețelor agroalimentare din Iași. Investițiile sunt departe de a fi concretizate, iar singurele modernizări pe care EcoPiața le poate face includ doar vopsirea unor garduri, înlocuirea tarabelor sau remedierea unor defecțiuni mai puțin costisitoare. În ceea ce privește o investiție majoră, recent, edilul Iașului, Mihai Chirica, a transmis faptul că proiectele sunt în plan, dar nu vor fi puse în aplicare în viitorul apropiat.

Unii comercianți nu au loc unde să-și expună marfa, deși au plătit taxa

Din cauza faptului că nu există un spațiu special amenajat și delimitat, unii comercianți își întind marfa pe zeci de metri, iar alții nu mai prind niciun loc, deși plătesc taxe. Localnicii sesizează, în nenumărate rânduri, Poliția Locală pentru a interveni și a reloca vânzătorii care au ocupat trotuarele.

„Nu am avut unde să parchez, nu era un loc liber când am venit, de la 3:00 sunt aici. Am plătit ca să pot să stau aici și să vând, am dat 70 de lei. La administrație am plătit. Unde să parchez? Unde stau și eu. Toate locurile sunt ocupate, toată parcarea e ocupată. Primăria ar trebui să ne creeze condiții”, a spus un vânzător care și-a expus marfa pe trotuar lângă mașina parcată.

Pe de altă parte, Radu Botez, directorul interimar Ecopiața SA, a transmis faptul că vor fi luate măsuri cu privire la parcarea ilegală a autoturismelor pe trotuare. În același sens, directorul interimar a precizat faptul că vânzătorii sunt reticenți în ceea ce privește schimbarea locației.

„Chiar mai devreme am discutat să vedem cum facem să interzicem accesul într-o zonă cu mașinile, unde ei urcă și pe trotuar. Am comandat niște piloni pentru a-i pune acolo. În fiecare an, în momentul în care se termină această perioadă cu strugurii, sigur se spală intens cu detergent și totul arată ca înainte. Nu am reușit să îi mutăm cum am fi vrut, în Piața Dacia. Noi am vrut să facem Piața Dacia pentru partea aceasta cu strugurii, însă ei sunt învățați aici și, chiar dacă am venit și cu Poliția Locală și am încercat să limităm piața aceasta de struguri, improvizată din parcare, nu am reușit.

De aceea trebuie să vedem la fața locului acum ce se poate face, astfel încât să limităm cumva neplăcerile pentru cei din jur. De spălat se spală, strada nu va fi afectată în mod deosebit, însă avem o mare problemă cu albinele pentru că vin mai multe decât de obicei. În orice caz, lucrul acesta nu durează mai mult de două săptămâni. Poate vom reuși anul viitor să îi mutăm. Ei spun că, dacă îi ducem în altă parte, nu vând. Ne este aproape imposibil să îi mutăm. Ne dorim să facem o piață a producătorilor în Dacia, loc unde noi nu percepem nicio taxă”, a transmis Radu Botez, director interimar Ecopiața.

Mizeria pe care o fac vânzătorii de struguri, motiv de supărare pentru locuitorii din zona Pieței Alexandru. Comercianții au ajuns să își depoziteze marfa pe trotuare.

Comentarii
  • Votati Chirica in continuare!

  • Nu mai deschideti geamurile!! Aerisiti noaptea!

  • Acolo în piață Alexandru se aduc tone de struguri de către bișnițari.Struguri care stau de pe o zi pe alta normal că se degradează și începe sa curgă mustul din ei.

  • EȘTI SIFONU LUI

  • Vulpoul Blegesc

    Sa se aducă teascuri sa curga mustul pe strazi!! Facem ca la indieni.. Eventual de pus gratare pentru mici sa aibe omul cum sa serveasca si asa ceva in aer liber

  • Situația nu tine doar două săptămâni. Situația tine minim o luna jumătate. Anul acesta a început între 5 și 10 septembrie și se va finaliza spre sfârșitul lunii octombrie. Cine vrea să vadă imagini demne de India, nu trebuie sa călătorească până acolo, este așteptat în Alexandru, sub pod pe strada Milcov și pe trecerea la nivel cu calea ferată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`