Local

Piețele agroalimentare din Iași nu vor fi modernizate în viitorul apropiat. „Așteptăm să vedem și o abordare mai pragmatică” – FOTO

Publicat: 16 sept. 2023
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Piețele agroalimentare din Iași nu vor fi modernizate în viitorul apropiat. Așteptăm să vedem și o abordare mai pragmatică - FOTO
Ieșenii nu vor avea, nici în acest an, piețe agroalimentare modernizate

Nici în acest an, ieșenii nu vor avea piețe modernizate. Locațiile vechi și ponosite vor rămâne așa până când primăria va binevoi să se ocupe de ele

Nu este un lucru nou faptul că ieșenii sunt total nemulțumiți de modul în care proprietarul piețelor agroalimentare din oraș, și anume primăria, nu investește în modernizarea acestora. Edilul Iașului are doar o speranță, dar niciun proiect concret cu privire la reamenajarea unor piețe agroalimentare civilizate în orașul care se pretinde a fi unul civilizat și modern.

Ieșenii nu vor avea, nici în acest an, piețe agroalimentare modernizate

Veste rea pentru ieșenii care încă speră ca orașul să aibă o piață agroalimentară modernă. Investițiile sunt departe de a fi concretizate, iar singurele modernizări care se pot face sunt doar prin vopsirea unor garduri, înlocuirea tarabelor sau remedierea unor defecțiuni mai puțin costisitoare. Radu Botez, directorul interimar EcoPiața, a transmis reporterilor BZI faptul că modernizarea piețelor este la mâna Consiliului Local, iar un proiect remarcabil nu este plănuit pentru anul acesta.

„Primăria, Consiliul Local este proprietarul piețelor. Orice investiție majoră este făcută prin bugetul local de către Consiliul Local. Orice vopsit, reparat, cârpit îl facem noi, EcoPiața, din fondurile noastre. Săptămâna aceasta s-a terminat de vopsit și gardul și am terminat cu Piața Păcurari și intrăm prin Nicolina și Alexandru, dar repet, intrăm doar să vopsim, să reparăm, să schimbăm câteva lucruri, dar nu cu investiții majore. Ce ține de investițiile majore ar trebui inclus în bugetul local de anul viitor”, a transmis Radu Botez, director interimar EcoPiața.

Pe de altă parte, primarul Iașului, Mihai Chirica, a transmis faptul că speră ca piețele agroalimentare să fie modernizate cândva.

„Avem nevoie, în primul rând, de o reabordare din perspectiva legii și de o reabordare din perspectiva concurenței. Piețele au fost zăpăcite, la propriu, de prezența concurenței din supermarketuri și a fost un moment în care erau să fie închise aproape în totalitate.

Din fericire, acum sunt pe creștere, pentru prima dată după ani de zile în care suntem pe profit, un profit rezonabil ca să nu punem speze foarte mari pe spatele comerciantului sau a cumpărătorului, deci ne putem permite, de acum, și investiții. Sunt câteva domenii pe care statul le reglementează într-un mod special, domeniul hotelier, în care autoritățile publice nu pot investi sau, dacă investesc, nu pot întreține și este foarte clar trecut în codul fiscal local al bugetelor publice locale, piețele și alte activități din domeniul economic care, atunci când sunt concesionate sunt date prin Hotărâre a Consiliului Local către o societate comercială, ele rămân în gestiunea acelei societăți comerciale.

Aici așteptăm să vedem și o abordare, să spunem, mai pragmatică, în sensul modernizării din partea societății care gestionează piețele. E bine că au ieșit din vrie și au început să intre pe profit și sperăm să vedem cât mai repede și modernizarea lor”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Alimente perisabile, ținute pe tarabă, în soare

Deși produsele perisabile pot fi valorificate doar în unități autorizate sanitar-veterinar, iar printre condițiile de bază privind vânzarea acestora se numără și cea cu privire la faptul că acestea trebuie ținute doar în spații care asigură protecția de contaminare, cum ar fi praf, raze solare și insecte, comercianții din piețele agroalimentare vând alimente perisabile pe tarabă, în soare.

Un exemplu concret este piața agroalimentară Nicolina, loc în care, pe tarabele prăfuite, comercianții expun fără nicio grijă sau vreo teamă kilograme de caș, pește proaspăt, afumat și pungi cu ouă. Este important de precizat faptul că, deși vânzătorii nu au nicio problemă cu privire la expunerea mărfii în astfel de condiții, cumpărătorii ar trebui să acorde o atenție sporită în ceea ce privește condițiile în care marfa este expusă și depozitată și să nu se lase influențați de prețurile mai mici.

Când va avea Iașul piețe agroalimentare modernizate ca în alte țări? Din perspectiva edilului Mihai Chirica, nu foarte devreme, însă acesta speră la un proiect în viitor.

Comentarii
  • Carpitilor, incompetentilor, of ! Mai bine ieșiți din palatul central unde stati. Vai de mama voastră ca la anul zburați cu toate hahalerele voastre de neamuri incompetente.

  • Ma deplases de la parcarea kaufland catre pta Nicolina. Strabat, mahnit, trotuarul plin cu tigani ce vand tigari, apoi este gasca boschetarilor si o doamna, cu un cadru, care cearta pe toti trecatorii ca nu-i da bani, apoi intri pe mana speculantilor. Ce interese o fi de se mentine o asemenea mizerie?

  • Trebuiau modernizate până acum dar coruptul de Chirica a avut grijă sa se îmbogățească pe el în atâția ani de mandate și să încaseze taxe exorbitante de la pețari

  • Piețele din Iași sunt fix cele realizate de Ceaușescu, cu excepția celei de la Hala Centrală făcută de fostul primar Simirad. Actualii tocmit a Iasiului au hăcuit piețele cu Starica și o fac în continuare cu Botez care are afaceri imobiliare. Suntem cu aceste piețe la nivelul tarilor africane cu vânzare pe taraba, cu țigani care fac preturile, mizerie și haos. Chirica și Botez meritați sa fiți blestemați sa aveți în familiile voastre similar. Doamne ajuta !

  • Piaţa Nicolina o mizerie, stăpânită de samsari, ţigani care fac legea la tarabă. Îţi vând cât vor ei, nu cât vrea clientul 1-3 kg de ardei sau gogoșari. Doar de la 5 kg în sus ,că aşa vor ei, dacă comentezi te înjură,scuipă… La cântar te fură fără milă ,este junglă în piețele din Iaşi. Poliţia o freacă aiurea lângă cei care vând ţigări pe trotuar. O mizerie de piaţă condusă de niște mizerabili.

Adauga un comentariu