Economic Local

Lovitură cumplită pentru șoferii ieșeni! Cel mai important proiect de trafic din tot orașul este din nou blocat

Publicat: 17 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lovitură cumplită pentru șoferii ieșeni Cel mai important proiect de trafic din tot orașul este din nou blocat

Suspans total pe tema celui mai important proiect de infrastructură a municipiului Iași. O adresă a Ministerului Transporturilor dă peste cap toate planurile privind realizarea centurii de trafic greu a orașului . Ministerul aruncă în continuare vina pe municipalitate pentru lipsa proiectului. Primăria va derula un studiu pentru utilitățile din zona șoselei.

O situație încurcată a ajuns să pună în pericol desfășurarea celui mai important obiectiv de infrastructură din municipiu. Demararea proiectului șoselei de centură- varianta de trafic greu a ajuns să fie privită cu alți ochi de autoritățile centrale. Recent, municipalitatea ieșeană a inițiat o hotărâre prin care va derula un studiu ce ține de zona Poitiers – Trei Fântâni, studiu legat de mutarea utilităților și nu numai. Decizia a fost luată în urma unei întâlniri a factorilor de decizie locali și din cadrul Ministerului Transporturilor (MT). Cei din urmă au aruncat totul în cârca municipalității.

„În data de 25.06.2019 a fost transmis în SICAP, pentru procedura de achiziție publică, anunțul de participare nr. CN 1012468, iar termenul limită de depunere care inițial a fost 19.09.2019, a fost prelungit cu 30 zile. Durata contractului este compusă din șase luni perioada de proiectare, care include proiectul pentru autorizația de construire, și 24 luni perioada de execuție. Documentația de atribuire pentru procedura de atribuire a fost elaborată de către C.N.A.I.R. S.A. pe baza documentației studiului de fezabilitate întocmit în anul 2009 de către IPTANA SA”, se arată într-o adresă a Ministerului Transporturilor.

Totul în cârca Primăriei

De altfel, Ministerul arată că totul ține doar de Primărie. „În cadrul studiului de fezabilitate se specifică faptul că identificarea instalațiilor existente în vederea executării lucrărilor de mutare și protejare necesare realizării variantei de ocolire a municipiului Iași au fost făcute de beneficiarii acestora. Proiectele pentru mutarea și protejarea instalațiilor afectate de realizarea variantei de ocolire a municipiului Iași au fost elaborate de proiectanții de specialitate. Pe sectoarele de suprapunere a variantei de ocolire cu arterele rutiere din municipiul Iași, mutarea și protejarea instalațiilor existente cad în sarcina Primăriei municipiului Iași. Este vorba de strada Strămoșilor, strada Cicoarei, strada Arhitect loan Berindei, B-dul Poitiers și strada Trei Fântâni”, se mai arată în adresa Ministerului Transporturilor.

Guvernul se spală pe mâini

Culmea, deși acest proiect este așteptat de un oraș întreg, cei de la nivel central se spală pe mâini. „Prin urmare, activitatea de mutare/protejare a utilităților nu face parte din procedura de achiziție menționată mai sus. Aspectele enumerate mai sus au fost menționate în studiul de fezabilitate în baza unei adrese a Primăriei municipiului Iași din 2009. Prin această adresă s-a comunicat faptul că relocarea utilităților și refacerea trotuarelor se vor finanța și executa de către Primăria municipiului Iași. Dorința a fost ca soluția constructivă și detaliile de execuție să se realizeze în cadrul proiectului general întocmit de către proiectantul nominalizat de C.N.A.I.R. S.A. pentru acest obiectiv”, mai susțin reprezentanții MT.

Primăria a făcut ședință, Ministerul nu are hârtiile

Mai grav este că municipalitatea a făcut acea ședință pentru demararea studiului necesar mutării utilităților din zona Poitiers. La minister nu au ajuns, însă, se pare, hârtiile respective. „De asemenea, menționăm că în cadrul procedurii de achiziție publică au fost primite clarificări din partea ofertanților cu privire la activitatea de mutare/protejare a instalaților afectate de proiect. Au fost solicitate pozițiile acestora în vederea corelării cu traseul variantei de ocolire. În acest sens, C.N.A.I.R. S.A. a solicitat către Primăria Iași să comunice dacă își menține angajamentul asumat prin adresa din anul 2009 de a executa lucrările de mutare/relocare. Aceste utilități sunt afectate de realizarea variantei de ocolire a municipiului Iași”, mai spus reprezentanții Ministerului Transporturilor.

Ministerul vrea noi clarificări

De asemenea, oficialii de la București au solicitat clarificări din partea municipalității. „Nu s-a primit niciun răspuns din partea Primăriei referitor la clarificarea activității pe sectoarele de suprapunere a variantei de ocolire. S-a solicitat din nou transmiterea unui răspuns. În data de 29 august 2019, Primăria a răspuns solicitărilor C.N.A.I.R. S.A., dar fără a clarifica dacă își menține angajamentul în ceea ce privește mutarea/protejarea utilităților și refacerea trotuarelor pe sectoarele respective. Având în vedere aspectele menționate, procedura de achiziție publică menționată mai sus este blocată. Aceasta rămâne așa până la clarificarea situației din partea Primăriei Iași”, încheie cei de la Ministerul Transporturilor.

Adauga un comentariu