Titlurile zilei

Lovitură dată de Viorel Cozma, patronul Conest SA! A pus mâna pe o mega-afacere, de 3,5 milioane de euro, chiar în centrul orașului Iași – DOCUMENT

Publicat: 09 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lovitură dată de Viorel Cozma patronul Conest SA A pus mâna pe o mega-afacere de 35 milioane de euro chiar în centrul orașului Iași - DOCUMENT
Viorel Cozma, patronul Conest SA, va încasa câteva milioane de euro de la Teatrul Național Iași pentru a reabilita esplanada

Viorel Cozma, patronul firmei Conest SA, a reușit să pună mâna pe un contract legat de reabilitarea unei zone din centrul Iașului. Firma Conest SA a contestat o decizie privind reabilitarea esplanadei de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Procedura de 3,5 milioane de euro a ajuns să fie disputată în instanță, decizia Curții de Apel Iași fiind apoi favorabilă afaceristului abonat la contractele cu municipalitatea

Reabilitarea esplanadei de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, din municipiul Iași, a fost tranșată de magistrații de la Curtea de Apel. Contractul derulat de Primăria Iași a fost atribuit firmei Grup Construcții Est, societate care a ofertat 17,4 milioane de lei (3,5 milioane de euro), pentru refacerea esplanadei din centrul Iașului.
Procedura a fost, însă, atacată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de către firma Conest SA, societate gestionată de controversatul afacerist Viorel Cozma. CNSC a admis, însă, contestația Conest SA. Grup Construcții Est a atacat decizia în instanță, însă a pierdut.

Scandal în instanță pentru proiectul din centrul orașului Iași

Firma s-a arătat nemulțumită de decizia CNSC, motivând faptul că firma Conest SA nu a respectat o serie de detalii cerute prin caietul de sarcini pentru lucrarea din centrul orașului Iași.

„Societatea a formulat propunerea tehnică raportându-se la elementele din caietul de sarcini. Astfel, cum a arătat și prin plângere, elementele indicate în caietul de sarcini ca fiind componentele ofertei tehnice nu corespund în totalitate cu elementele din formular. Sunt unele în plus în caietul de sarcini, unele sunt în plus în formularul de ofertă. (…) Nici opinia separată a expertului la momentul evaluării nu a apreciat că oferta societății nu ar fi conformă, ci, dimpotrivă, raportul de evaluare, chiar și cu opinie separată, confirmă că oferta este conformă. Din perspectiva conformității ofertei, apreciază că nu sunt îndeplinite condiții pentru a se considera oferta conformă, astfel că, în mod greșit, CNSC a admis contestația sub acest aspect”, se arată în adresa societății către instanță.

Lovitură dată de Viorel Cozma, abonat la banii Primăriei Iași

Magistrații au explicat prin motivare și de ce au respins cererea firmei în raport cu decizia CNSC:

„Majoritatea criticilor s-ar referi în realitate la modul în care autoritatea contractantă a înțeles să stabilească în concret cadrul și cerințele obligatorii aplicabile procedurii de achiziție în discuție. (…) Neîntemeiate sunt și susținerile privind greșita respingere a excepției tardivității. Indiferent de modalitatea de formulare a criticilor din contestația formulată de obiectul acțiunii judiciare, a fost vizat raportul procedurii, și nu documentația de atribuire. (…) Toate acestea nu fac, însă, decât să susțină concluziile CNSC.”

În plus, magistrații au decis ca firma respectivă să plătească și 5.000 de lei, drept cheltuieli de judecată în acest dosar. Viorel Cozma a sperat că o să dea o nouă lovitură prin acest contract legat de refacerea zonei de lângă Primăria Iași și până la urmă au avut câștig de cauză.

Milioane de euro, încasate de Viorel Cozma, de la Primăria Iași

Firma Conest SA a prins în ultimii ani lucrări de milioane de euro de la Primăria Iași. În special, firma lui Viorel Cozma a prins lucrările ce au vizat reabilitarea infrastructurii stradale și a liniilor de tramvai. O astfel de lucrare, de circa 7 milioane de euro, a fost cea din zona Tudor Vladimirescu. Proiectul nu a fost încă recepționat de Primărie, iar întreaga infrastructură stradală prezintă deficiențe majore.
Proiectul legat de reabilitarea esplanadei de la Teatrul Național include amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural. Lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe noi.

Vezi AICI motivarea instanței privind proiectul de la Teatrul Național din Iași

Adauga un comentariu