Local

Lovitură de măciucă pentru toți ortodocșii din România! Procesul intentat de un judecător privind accesul în biserici de Înviere, pierdut! Porțile lăcașelor de cult rămân închise pentru toți credincioșii!

Publicat: 15 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lovitură de măciucă pentru toți ortodocșii din România Procesul intentat de un judecător privind accesul în biserici de Înviere pierdut Porțile lăcașelor de cult rămân închise pentru toți credincioșii
Slujba din noaptea de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iași va începe, cum e rânduiala, la miezul nopții (precedată, de la 23.30, de Canonul Sâmbetei celei Mari) și se va desfășura pe esplanada de afară până spre ora 02.30 (când estimăm că se va încheia Sfânta Liturghie)

Judecătorii ieșeni au aplicat o lovitură tuturor credincioșilor ortodocși din România. Magistrații Curții de Apel Iași au respins acțiunea formulată de un coleg din Bacău. Acesta din urmă contesta prevederile Ordonanței Militare nr. 1, cu privire la accesul enoriașilor în biserici

Sentință extrem de importantă pentru toți ortodocșii din România, emisă de magistrații ieșeni! Curtea de Apel Iași a respins marți acțiunea formulată de un judecător din Bacău, prin care acesta contesta prevederile Ordonanței Militare nr. 1.

„Instanța admite excepția lipsei calității procesuale pasive a Ministrului Afacerilor Interne și respinge acțiunea ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă”, au afirmat magistrații ieșeni.

Totuși, sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.
Dacă reclamantul Ioan Petrescu, judecător în Bacău, va formula recurs, acesta va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă, cel mai probabil, litigiul va dura până după Sărbătorile Pascale.

„Preotului îi este interzis să săvârșească liturghia fără popor!”

Magistratul Ioan Popescu, judecător la Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, din cadrul Curții de Apel Bacău, le-a cerut colegilor de la instanța similară din Iași să dispună anularea parțială a Ordonanței Militare nr. 1, emisă în urmă cu câteva săptămâni.
Mai exact, judecătorul din Bacău contestă interdicția de a participa la evenimente religioase. Judecătorul a mai susținut că, în această perioadă, în care se apropie Sărbătorile Pascale, extrem de importante pentru toți creștinii, vrea să își exercite dreptul de a participa la manifestările cu caracter religios.

„Sunt creștin-ortodox practicant și solicit anularea parțială a Ordonanței Militare nr. 1, respectiv a articolului 2 din document. Excluderea de la slujbe a unei categorii de membri ai Bisericii (credincioși), dar acceptarea altor categorii (preoți) creează premisele unei discriminări. În conformitate cu doctrina canonică ortodoxă, liturghia duminicală sau de sărbători nu se poate săvârși fără prezența poporului credincios, preotului fiindu-i interzis să săvârșească liturghie fără popor, pe motiv că liturghia este un act de comuniune religioasă, în care preotul săvârșește serviciul religios pentru popor, nu în nume și interes personal”, a precizat judecătorul Ioan Petrescu în cererea adresată instanței ieșene.

Magistratul a adăugat că nu este normal ca poporul să fie obligat să stea în casă.

„Obligarea poporului credincios să rămână acasă, în timp ce preotul săvârșește liturghia, golește de sens actul liturgic în sine și reprezintă o ingerință nepermisă a statului în rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe. Ideea că Biserica, „Casa lui Dumnezeu”, ar putea fi un loc de contaminare cu COVID-19 induce ideea că, pentru a te vindeca de această pandemie, nu ai nevoie de Dumnezeu, El Însuși „izolat la domiciliu” de ordonanțele militare emise de Ministerul Afacerilor Interne”, a subliniat Ioan Petrescu.

Potrivit legislației, solicitarea acestuia nu putea fi depusă la instanța în cadrul căreia activează ca magistrat, astfel că ea a ajuns pe mesele colegilor din Iași.

Prevederea din ordonanță

Amintim că Ordonanța Militară nr. 1 a fost emisă pe 17 martie 2020 și privește adoptarea unor măsuri de primă urgență, referitoare la aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri. Ordonanța a fost aprobată de către premierul României, Ludovic Orban.

„Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise. Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum opt persoane, precum și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora”, se menționează în articolul 2 din cadrul ordonanței emise de Ministerul Afacerilor Interne.

O altă contestație, anulată

Tot marți, Curtea de Apel Iași a anulat o altă acțiune, formulată de un pensionar de 69 de ani împotriva unei alte ordonanțe militare.
Mihail George Dimitriu le cerea magistraților să dispună anularea Ordonanței Militare nr. 3/2020, respectiv a prevederilor conform cărora persoanele cu vârste de peste 65 de ani nu au voie să iasă din case decât în anumite intervale orare.

„Am chemat în judecată Guvernul pentru îngrădirea drepturilor mele, prevăzute și ca drepturi internaționale ale omului, respectiv dreptul la liberă mișcare, sănătate fizică și psihică, prin ordonanțele emise recent, referitoare la starea de urgență, instituită în vederea contracarării pandemiei de COVID-19, cu pază polițienească și militară exagerată, cu măsuri stupide”, a precizat ieșeanul în cererea adresată instanței de judecată.

Adauga un comentariu