Local

Lovitură de teatru în cazul arabilor acuzați că au contrafăcut spirt Sante Med! Cei trei, judecați de omor calificat și falsificarea de produse, vor să scape de judecător! (Exclusiv)

Publicat: 02 oct. 2021
Momentele în care arabii au fost aduși la instanță
Arabii acuzați că au contrafăcut spirt și l-au pus în vânzare au încercat să scape de judecătorul care le analizează dosarul

Cei trei arabi acuzați în cazul scandalului cu spirt contrafăcut vor să scape de judecătorul care le analizează cazul. Totuși, magistrații ieșeni au respins cererea de recuzare formulată în cazul lui Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Abdul Satar Dawoud, zis „Abed”. Amintim că acuzațiile aduse de anchetatori în acest caz sunt cele de omor calificat, înșelăciune, falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor

Lovitură de teatru în cazul arabilor acuzați că au contrafăcut spirt Sante Med! Cei trei, acuzați de omor calificat și falsificarea de produse, au încercat să scape de judecătorul care le analizează cazul! Totuși, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au respins cererea de recuzare formulată în cazul lui Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Abdul Satar Dawoud, zis „Abed”.

„Instanța respinge, ca nefondată, cererea de recuzare a judecătorului N.V.S., învestit cu judecata cauzei penale înregistrată pe rolul Tribunalului Iași, solicitare formulată de către inculpatul Abdul Satar Dawoud. Menține actele îndeplinite și măsurile dispuse de judecător. Fără cale de atac”, au precizat magistrații ieșeni.

Dosarul a fost amânat pentru data de 1 octombrie 2021.

Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud, Ahmmed Fuad și Abdul Satar Dawoud, acuzați la Iași

Cei 3 arabi care au fost acuzați de contrafacere de spirt au fost trimiși în judecată în urmă cu câteva luni. Anchetatorii ieșeni i-au trimis în instanță pe Abdel Nabi Ali Zuhair Dawoud, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Abdul Satar Dawoud, zis „Abed”. În urma vânzării de spirt contrafăcut Sante Med, 17 oameni au murit, după ce au consumat lichidul toxic. Principala acuzație adusă în cazul celor 3 arabi este cea de omor calificat.
În urmă cu câteva luni, procurorii au schimbat încadrarea juridică, din cea de ucidere din culpă, în cea de omor calificat, în cazul celor 3 arabi cercetați în scandalul spirtului contrafăcut.

„Contrafacerea unui produs intens utilizat în perioada stării de urgență, prin folosirea unei substanțe toxice, a deschis calea producerii unor rezultate letale, ceea ce indică vinovăția în forma intenției indirecte. Inculpații au prevăzut rezultatul faptelor lor – decesul mai multor persoane – și, deși nu au urmărit acest rezultat, au acceptat posibilitatea producerii lui. În contextul în care inculpații și-au asumat punerea în circulație a unei substanțe toxice, cu caracter letal, sub denumirea de «alcool sanitar», indiferent de forma de utilizare, au prevăzut că această substanță va putea fi manipulată și folosită fără precauții specifice substanțelor toxice, acceptând riscul ingerării”, a afirmat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Oamenii au început să moară pe capete

În luna mai 2020, polițiștii au făcut patru percheziții în cadrul unui dosar penal, inițial pentru ucidere din culpă, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse.

„Pe 3 mai 2020, polițiștii au efectuat 4 percheziții domiciliare și la sediile unor firme din municipiul București și județul Ilfov, într-un dosar penal. Polițiștii s-au sesizat cu privire la faptul că, în perioada 15-24 aprilie, în județul Iași au fost înregistrate inițial 10 decese, care ar fi fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic. S-a constatat faptul că o firmă din municipiul Iași a achiziționat alcool sanitar din municipiul București, iar, ulterior, l-a distribuit mai multor societăți din județul Iași”, au afirmat inițial procurorii.

Aceștia au identificat firmele și au fost ridicate sticlele cu spirt. În urma analizelor efectuate, în substanță a fost identificată o cantitate foarte mare de alcool metilic.

„În aprilie 2020, o firmă din București, profitând de situația prilejuită de starea de urgență cauzată de răspândirea infecțiilor cu virusul COVID-19, a oferit și livrat reprezentanților unei societăți din Iași mai multe baxuri conținând PET-uri a câte 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscripționate «Alcool sanitar», ducând în eroare reprezentanții societății cu privire la faptul că produsul achiziționat ar fi alcool sanitar, în condițiile în care analizele toxicologice efectuate în cauză au evidențiat prezența alcoolului metilic în cantități mari, în scopul obținerii unui folos patrimonial injust”, au spus procurorii.

În județul Iași, alcoolul toxic a fost distribuit de societatea Viosim Impex Junior SRL, potrivit anchetatorilor. Oamenii legii au adăugat că, în urma înghițirii spirtului contrafăcut denumit Sante Med, 17 persoane au decedat pe parcursul câtorva săptămâni.

Adauga un comentariu