Local

Lovitură de teatru în cazul unui ieșean bătut de oamenii legii! Un polițist local a fost achitat, după ce fusese condamnat la prima instanță! Un jandarm și un agent, pedepsiți definitiv de judecători!

Publicat: 18 mart. 2021
Un polițist și un jandarm, pe stradă
Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au dispus achitarea unui polițist local acuzat că l-ar fi bătut pe un bărbat: un coleg de-al său și un jandarm nu au scăpat însă de condamnări

Un polițist acuzat de purtare abuzivă a scăpat de condamnare. Inițial, Ionuț Ovidiu Toma fusese pedepsit de judecători. În schimb, colegul său, agentul-șef Petru Cîtea, și un jandarm, Mihai Chiriac, au fost condamnați definitiv de magistrații din cadrul Curții de Apel Iași

Lovitură de teatru în cazul unui ieșean bătut de oamenii legii! Un agent de Poliție Locală a fost achitat, după ce fusese pedepsit la prima instanță! Totuși, un jandarm și un alt polițist au fost pedepsiți definitiv de magistrații ieșeni! Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis apelul formulat de agentul de Poliție Locală Ionuț Ovidiu Toma și au dispus achitarea acestuia, pentru purtare abuzivă, pe motiv că nu există probe că el ar fi comis fapta. Pe de altă parte, jandarmul Mihai Chiriac a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, în vreme ce agentul-șef Petru Cîtea a primit o pedeapsă de 2 ani și 10 luni de închisoare, cu amânare.

„Se înlătură dispoziția primei instanțe privind obligarea inculpatului Ionuț Ovidiu Toma la plata despăgubirilor față de partea civilă D.G. Admite în parte acțiunea formulată de partea civilă D.G. Îi obligă, în solidar, pe inculpații Mihai Chiriac si Petru Cîtea Petru la plata sumei de 18.000 de lei către partea civilă, cu titlu de daune morale, și la plata sumei de 6.706 lei, cu titlu de daune materiale. Definitivă”, au precizat judecătorii ieșeni.

Patru polițiști locali, un agent de Poliție și un jandarm din Pașcani, acuzați de purtare abuzivă

Inițial, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus condamnarea lui Mihai Chiriac (jandarm în rezervă) la 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru purtare abuzivă. În același dosar, instanța a decis condamnarea lui Petru Cîtea (agent-șef de Poliție) la 1 an și 6 luni de închisoare, tot cu suspendare, sub aceeași acuzație. În același dosar, prima instanță l-a condamnat pe polițistul local Ionuț Ovidiu Toma la un an de închisoare, tot pentru purtare abuzivă. De asemenea, judecătorii au decis achitarea lui Ionuț Ovidiu Toma, a lui Dănuț Gorcioaia, a lui Dan Constantin Bîrzu și a lui Dănuț Gavril, sub acuzația de purtare abuzivă. Motivul achitărilor a constat în faptul că nu există probe că persoanele au săvârșit infracțiunea. Însă decizia a fost contestată ulterior.

În urmă cu peste 3 ani, patru polițiști locali, unul de la Poliția Națională și un jandarm din Pașcani au fost trimiși în judecată. Astfel, Ionuț Ovidiu Toma, Dănuț Gorcioaia, Dan Constantin Bîrzu și Dănuț Gavril, din cadrul Poliției Locale Pașcani, au fost trimiși în judecată pentru purtare abuzivă, alături de agentul-șef de Poliție Petru Cîtea și jandarmul în rezervă Mihai Chiriac. Oamenii legii au fost deferiți justiției de Parchetul Militar după o investigație complicată și de durată. Cercetarea a vizat fapte de agresiune, pe care aceștia le-ar fi comis în cursul anului 2013.

Bătut ca pe hoții de cai: cu bastoanele peste spate!

Anchetatorii militari au susținut că, în aceeași noapte, din cursul anului 2013, cei șase ar fi agresat doi bărbați pe care i-au ridicat de pe stradă pentru a-i sancționa. În afară de bătăi, forțele de ordine sunt suspectate că ar fi falsificat procesele-verbale de contravenție. Dar, pentru aceste fapte, ancheta s-a disjuns. Anchetatorii au afirmat că victimele din acest caz au fost doi bărbați, P.A. și D.G., ambii din municipiul Pașcani. Cei doi ar fi fost bătuți în sediul Poliției din Pașcani în aceeași noapte.

Așadar, procurorii au afirmat că, în noaptea de 19 spre 20 iulie 2013, polițistul, jandarmul și cei patru polițiști locali formau o echipă mixtă de intervenție. La scurt timp după miezul nopții, Petru Cîtea și Mihai Chiriac, în timp ce patrulau pe strada Ștefan cel Mare, au observat un grup de tineri care ar fi tulburat ordinea și liniștea publică. Potrivit acestora, una dintre persoane ar fi refuzat să se legitimeze și ar fi devenit violentă verbal și fizic (gesticula), motiv pentru care a fost încătușată și dusă la Poliție. Când urca scările din sediu, unul dintre polițiști i-a pus piedică, iar victima a căzut pe burtă, fiind încătușată, spun anchetatorii.

„Persoana vătămată P.A. menționează că a primit mai multe lovituri cu picioarele peste corp din partea agenților, iar, la un moment dat, inculpatul Petru Cîtea i-a pus genunchiul pe spate pentru imobilizare, în timp ce un alt organ de ordine i-a pus piciorul în zona fundului, cei prezenți aplicându-i mai multe lovituri cu bastoanele peste spate și fund”, au afirmat procurorii.

Potrivit acestora, bătaia ar fi durat aproximativ 15-20 de minute.

Alte acuzații aduse oamenilor legii de către anchetatorii ieșeni

Procurorii militari au mai susținut că, la final, un polițist local ar fi întocmit un proces-verbal prin care P.A. a fost sancționat contravențional. După ce a ieșit din sediul Poliției, P.A. s-a întâlnit cu D.G., cel care, în aceeași noapte, avea să fie cea de-a doua victimă. Ulterior, polițiștii locali din dispecerat au anunțat că, în stradă, un bărbat ar flutura o sabie.

La fața locului a fost găsit D.G., doar că acesta nu avea o sabie, ci o coadă de mătură cu care, conform propriei declarații, ar fi încercat să alunge câinii maidanezi. D.G. a ajuns și el la sediul Poliției Pașcani, după ce a fost încătușat. El a relatat că, acolo, ar fi fost lovit cu bastonul și picioarele peste corp, fiind lăsat, într-un final, să plece. Bărbatul a fost așteptat la ieșirea din sediu de două persoane, una dintre acestea sunând la 112.
Din cauza durerilor, D.G. nu a putut merge, el fiind transportat pe targă la spital. Conform medicilor, acesta a avut nevoie de 12 – 14 zile de îngrijiri medicale. În timpul anchetei, niciunul dintre cei acuzați nu a recunoscut faptele.

Comentarii
  • Danila Cristi de la politia a II a gara, pulitistul anului..pe unde mai este? O freaca la gard sau sta pitit in rond sa mai dea o amenda? Futu-l in gît de gobor infect

Adauga un comentariu