Titlurile zilei

Lovitură! Unul dintre cei mai bogați ieșeni a fugit din Iași cu câteva milioane de euro. Metoda prin care a ascuns banii de autorități – FOTO

Publicat: 15 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Unul dintre cei mai bogați ieșeni folosește artificii financiare pentru a ascunde banii de autorități. La scurt timp după ce a încasat o sumă importantă de la Concept SRL pentru vânzarea terenurilor Iasitex, banii au fost transferați la alte firme controlate de Ștefan Vuza. Practic, acesta a cumpărat din fondurile fabricii falimentare acțiunile altor firme din același grup. Aceste combinații financiare au fost făcute cu succes pentru a scoate câteva milioane de euro din conturile Iasitex. Compania se află în pragul falimentului, iar creditorii și băncile comerciale stau cu ochii pe societate

Ștefan Vuza a încercat prin diverse metode să blocheze cedarea unor terenuri către Concept SRL, companie controlată de omul de afaceri ieșean Cătălin Gheorghiu. Concept SRL a câștigat însă în instanță dreptul de proprietate a unei suprafețe întinse de pe platforma Iasitex în schimbul unei sume de 6,7 milioane de euro. Din acești bani, o sumă de 2,2 milioane de euro fusese plătită ca avans în momentul vânzării. Restul de 4,4 milioane de euro au fost virați în conturile Iasitex luna trecută, după finalizarea procesului. Pentru că instituțiile statului, creditorii și băncile comerciale stau cu ochii pe activitatea falimentarei Iasitex, Vuza a făcut în așa fel încât să ascundă banii.

Cum au fost transferați banii la alte firme ale lui Vuza

Acesta a apelat la o medotă pe care a mai practicat-o și în urmă cu doi ani. Astfel, în luna noiembrie, a achiziționat cu banii falimentarei Iasitex acțiuni de la alte firme controlate tot de Ștefan Vuza.

Concret, a fost achiziționat un pachet de 389.584 acțiuni de la Caromet Caransebeș cu prețul de 1,4 milioane de lei. Tranzacția s-a făcut în condițiile în care o acțiune avea un preț fixat de 3,74 lei. În acest fel s-a ajuns ca fabrica de confecții metalice Caromet Caransebeș să fie deținută în proporție de 95 la sută de Iasitex. Asta se întâmplă în condițiile în care fabrica Iasitex a fost închisă complet și au fost vândute toate terenurile, chiar și tabla de pe hale, compania nemaiavând nici măcar sediu în prezent.
De precizat faptul că prețul acțiunilor Caromet a fost majorat în mod suspect anul acesta. Practic, prețul acțiunilor Caromet Caransebeș a fost mărit de șase ori anul acesta. Asta explică faptul pentru care Vuza s-a grăbit să cumpere la prețuri piperate acțiunile propriei companii prin intermediul falimentarei Iasitex.

Acțiunile au prețuri majorate forțat înainte de vânzare

Alte 1,7 milioane de lei au fost transferate de Ștefan Vuza printr-o metodă asemănătoare către Contactoare Buzău. Acesta a ajuns să dețină peste 90 la sută din acțiunile societății din Buzău. Cele 290,730 de acțiuni au avut un preț total de 1,7 euro pe acțiune, adică un preț de 6 lei per acțiune. De precizat și faptul că, conform datelor oferite de Bursa de Valori București, valoarea acestora a fost majorată cu aproape 20 la sută în doar câteva luni.

„Ștefan Vuza a obținut o sumă importantă de bani de la Concept SRL și s-a grăbit să transfere banii la alte societăți ale sale. A vrut să fie sigur că rămâne cu banii și a cumpărat acțiuni la prețuri stabilite de ei. În prezent, Iasitex nu mai are nici măcar sediu, toate terenurile și clădirile au fost evacuate pentru noii proprietari. Tot ce trebuia făcut la Iasitex s-a făcut fără nicio piedică, pentru că există o susținere de sus. Vuza și-a mutat acum atenția pe compania Uzuc și vrea să facă la fel cum a făcut și cu Iasitex”, a explicat o persoană din cadrul Grupului Serviciile Comerciale Române, care deține Iasitex prin intermediul lui Ștefan Vuza.

S-a vândut și ultima bucată de teren

O pierdere scandaloasă de aproape 10 milioane de lei a fost descoperită la Iasitex SA. Pierderea a fost înregistrată în perioada ianuarie – septembrie 2019, perioadă în care șefii societății au vândut bunurile și utilajele cu prețuri mult mai mici față de cel de inventar.
În momentul de față, absolut toate bunurile imobile care au aparținut Iasitex SA au fost vândute. De ultimele tranzacții făcute chiar în această toamnă s-a ocupat îndeaproape socrul lui Ștefan Vuza, care a fost trimis special să supravegheze ultimele vânzări. Reamintim că o altă suprafață de aproape 30.000 mp și clădirea principală de birouri au fost vândute anul trecut către Agroland Capital SA cu 5 milioane de euro. Acum, la Uzuc Ploiești SA, altă companie controlată de Vuza, se aplică aceleași metode ca la Iasitex

Adauga un comentariu