Lucian Bode, ministrul de Interne, nu vrea să i se reanalizeze teza de doctorat și a cerut în instanţă anularea hotărârii inițiată de Universitatea Babeş Bolyai. Procesul a fost intentat în data de 5 ianuarie, la Tribunalul Sălaj, iar primul termen a fost stabilit în 17 ianuarie, conform PressOne, care a lansat acuzaţiile de plagiat vizând lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode, intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”, preciează gazetadecluj.ro.
Înainte de deschiderea acestui proces, Lucian Bode a notificat Universitatea „Babeş-Bolyai” printr-o plângere prealabilă, în care a cerut să fie oprită analizarea tezei şi emiterea unui nou verdict pe motiv că teza i-a mai fost analizată anterior, relatează jurnalista Emilia Şercan în articolul publicat de PressOne.
Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost dată în judecată de ministrul Lucian Bode
Notificarea a fost trimisă UBB în numele ministrului Lucian Bode de către aceeaşi casă de avocatură care îl apără şi pe prim-ministrul Nicolae Ciucă în procesul vizând propria sa lucrare de doctorat, notează PressOne.
Amintim că PressOne a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022, în exclusivitate, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conţine cel puţin 18,5% text plagiat, dar şi 6 ilustraţii complet plagiate, iar alte 30 citate incorect, menționează sursa citată.
În aceeaşi zi, Universitatea Babeş Bolyai a anunţat printr-un comunicat de presă că reia analiza, după ce „a luat act de noile informaţii apărute în spaţiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar şi faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat şi va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informaţii”.
De altfel, la finalul lunii octombrie 2022, Universitatea „Babeş-Bolyai” stabilise printr-o hotărâre – emisă după ce analiza de plagiat a fost una limitată şi nu a vizat întreaga teză – că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată, conţinut pe care l-a justificat prin „necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”.
„Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut. Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei”, a scris atunci Bode pe rețelele de socializare.
Totodată, și deputatul Marilen Pirtea, rector al Universităţii de Vest din Timişoara a vorbit despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Lucian Bode, și a precizat că lucurile cu cât trenează mai mult, doar în spaţiul public şi se fac tribunale sociale, din zona presei, cu atât fac rău tuturor, inclusiv României, în acest context legat de Schengen, dar cu siguranţă şi persoanelor în cauză.
Alte teze de doctorat care s-au considerat a fi plagiate
Într-o altă ordine de idei, reiterăm faptul că jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat. Respectiva lucrare a premierului are părți întregi copiate din alte lucrări de doctorat, susținute la Universitatea Națională de Apărare. Pe lângă acuzațiile de plagiat, respectiva lucrare nu repezintă produsul unei cercetări științifice. În total, teza de doctorat are 138 pagini.
În urma acestei sesizări, jurnalista l-a contactat pe Nicolae Ciucă în această privință. Acesta a răspuns că teza sa de doctorat a fost scrisă în conformitate cu rigorile academice de la momentul respectiv. Datorită acestei lucrări de doctorat, Nicolae Ciucă a devenit ăn anul 2003 doctor în Științe militare.
În replică, premierul Ciucă a oferit un răspuns spunând că teza lui de doctorat este rodul anilor de studii.
„Apreciez interesul dumneavoastră față de etică academică și respectarea acesteia în cadrul lucrărilor științifice. Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă”, a menţionat premierul României.
Acum însă, amintim că ministrul de Interne Lucian Bode nu vrea să i se reanalizeze teza de doctorat și a cerut instantei să anuleze hotărârea.
O ALTA LICHEA POLITICA ,INCULTA TUPEISTA ,NESIMTITA SI PROTEJATA .